Etiyopya’da 1984-85 yıllarında yaşanan kıtlık sırasında düzenlenen konserler, bugüne kadar düzenlenen benzerleri arasında en büyük geliri getirmişti. BBC bugün yapacağı açıklamayla bu paranın silah tacirlerine gittiği yönündeki iddialarının “yanıltıcı ve haksız” olduğunu ve “yayınlanmaması gerektiğini” söyleyecek.

 

BBC aynı zamanda “editoryal standartları ihlal ettiğini” kabul ederek Live Aid’in kurucusu Sir Bob Geldof’tan özür dileyecek. Kanalın Geldof’tan özür dilemesinin gerekçesi ise Geldof’un “konunun açık açık tartışılamayacak kadar hassas olduğunu düşündüğü için röportaj vermeyi reddettiğinin ima edilmesi”.

 

BBC’nin bağımsız Editoryal Şikayetler Birimi, Band Aid avukatlarının, BBC Dünya Servisi’nin Afrika Editörü Martin Plaut tarafından yapılan Assignment isimli programın haksız olduğu yönündeki şikayeti üzerine bir değerlendirme süreci başlattı. Sonuçta Band Aid’in parasının silah alımına harcandığı yönünde bir kanıt bulunamadı.

 

"KOŞULSUZ" ÖZÜR

Dahası şikayet birimi, BBC’nin iddiayla ilgili televizyon, radyo ve internet haber özetlerinin daha da haksız olduğuna karar verdi. Kurum, dünya genelindeki diğer haber kurumlarının tekrarladığı ve abarttığı yalan iddialarla ilgili olarak “koşulsuz” özür dileyecek.

 

BBC Genel Direktörü Mark Thompson’ın Band Aid temsilcilerine 27 Mayıs’ta gönderdiği son resmi mektubunda programı” güçlü ve kusursuz bir gazetecilik” örneği olarak nitelendirdiği düşünüldüğünde, özür çok ciddi bir dönüm noktası anlamına geliyor.

 

Özür yayın BBC’nin televizyon, radyo ve internet servislerinden aynı anda yayınlanacak. BBC1, BBC News 24, Dünya Servisi radyosu ve Radyo 4’teki eşzamanlı yayınların yanı sıra, internet sitesinde de konuyla ilgili yayın yapılacak.

 

YAYINLAMAMIŞ OLMAYI DİLİYORUZ

Açıklamada şöyle denecek: “BBC bu ifadeleri soruşturmuş ve bu yönde ortada hiçbir kanıt olmadığı sonucuna varmıştır. BBC bu ifadelerin yayınlanmamış olmasını dilediğini açığa kavuşturmak istemekte ve Band Aid’den yaratılan yanıltıcı ve adil olmayan izlenim için koşulsuz özür dilemektedir.”

 

Assignment programı, 1980’lerin ortalarında Etiyopya’da yaşanan kıtlıkta ülkeye gönderilen paraların Tigray’deki birçok kaynak tarafından silah alımı için isyancı gruplara aktarıldığını öne sürmüştü. Geldof ve Band Aid’in bu amaç için çıkardığı single’ından şarkılar haberin fonunda kullanılmıştı. BBC’nin eski başkanlarından, Band Aid kurul üyesi Michael Grade, “Bob Gelfod ve Live Aid’i işe karıştırarak hikayeyi daha heyecanlı bir hale getirmek istediklerine şüphem yok” dedi.

 

Programda öne sürülen iddialar bir CIA raporuyla desteklenmekteydi. Ancak BBC şimdi Live Aid’den önceki bir tarihe ait olan söz konusu raporun Band Aid parasıyla ilgili olamayacağını kabul etti. Dahası programda eski bir ABD’li büyükelçinin sözleri de yanlış yönlendirici bir biçimde kullanıldı. Program ayrıca dinleyicilerini yardım parasının yüzde 95’inin yanlış amaçlar için harcandığı iddiasını ortaya koyan tanığın güvenilirliğinin şüpheli olduğu yönünde uyarmadı.

 

GELDOF TEPKİLİ

Geldof, “Bu adamın hiçbir güvenilirliği yok. Ancak iddiası, BBC sayesinde, bütün dünyanın yardımın işe yaramadığı sonucuna varmasına neden oldu. Yardımlarımız işe yarıyor” dedi.

 

Beş yaşına gelmeden ölen çocukların sayısında bir yılda 2 milyondan fazla düşüş olduğunu söyleyen ünlü şarkıcı, her gün bu yardımlar sayesinde AIDS, verem, sıtma gibi hastalıklardan muzdarip 4 bin kişinin hayatının kurtulduğunu belirtti.

 

BBC şikayet soruşturması Assignment dışında BC News at Six, From Our Own Correspondent ve Editors gibi programlarla ilgili daha küçük şikayetleri de değerlendirdi.

 

Geldof dün yaptığı açıklamada, “Bu BBC’nin standartlarında alışılmamış bir gerileme. Benim Band Aid’i kurmamın ilk sebebi BBC’nin Etiyopya’da yaşananlarla ilgili haberleriydi. Kanal projemize önemli bir insani katkı ve gazetecilik katkısı yaptı. Ancak BBC’nin yanıltıcı ve adil olmayan haberi, sıradan insanların felaket fonlarına para verme isteğine de darbe vurdu” dedi.