Japon Turistin kaybolan pasaportunu Fatih Belediyesi’nin Gönüllü Turizm Elçileri buldu, turizm zabıtası da kendisine teslim etti.

Tatil için ülkemizde bulunan Japon vatandaşı Rie Sytome ülkesine döneceği son günde pasaportunu kaybetti. Fatih Belediyesi’nin Gönüllü Turizm Elçileri tarafından bulunan pasaportu Sultanahmet’teki Turizm Zabıta Karakolu’nda kendisine teslim edildi.



Nuriosmaniye Caddesi üzerinde turistlere yardım etmeye çalışan Fatih Belediyesi’nin Gönüllü Turizm Elçileri yol kenarında bulunan yeşilliklerin arasında bir pasaport buldu. Gönüllü elçiler, hemen belediyenin turizm zabıtasına haber vererek Rie Sytome ismine kayıtlı bir pasaport bulduklarını söylediler. Bunun üzerine turizm zabıtası Japonya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nu aradı. Pasaportla ilgili bilgi verdikleri sırada pasaport sahibi Japon vatandaşın yeni pasaport çıkartmak için konsoloslukta evrak doldurduğunu ve kayıp pasaportunu almak için görevli eşliğinde zabıta karakoluna yönlendirecekleri bilgisini verdiler. Bunun üzerine Rie Sytome yanında görevli ile birlikte Sultanahmet Meydanı’nda bulunan Fatih Belediyesi’nin Turizm Zabıta Karakolu’na geldi. Burada pasaportuna kavuşan 26 yaşındaki Rie Sytome, görevlilere defalarca teşekkür etti.

Sytome, Temmuz ayı başında bir arkadaşı ile birlikte Türkiye’ye geldiğini ve Kapalıçarşı’yı gezmeye giderken pasaportunu düşürmüş olabileceğini söyledi.

Sytome, “Pasaportumun kaybolduğunu anladığım anda çok üzüldüm ve yenisini çıkartmak için konsolosluğa başvurdum. Evrakları doldururken pasaportumun bulunduğu haberi geldi. İlk önce inanamadım. Konsolosluk görevlileri bana bir rehber vererek pasaportumu almaya gönderdiklerinde hala inanamıyordum. Pasaportu elime alınca çok mutlu oldum. Yarın ülkeme dönmem gerekiyor. Tatilimin son gününde pasaportumun kaybolduğuna üzülürken, bulunmasına da bir o kadar sevindim. Kapalıçarşı’yı gezerken gönüllü turizm elçileri dikkatimi çekmişti ama kayıp pasaportumu onların bulacağı hiç aklıma gelmezdi. Pasaportuma kavuşmamda emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Ömür boyu unutamayacağım bu anıyı da ülkemde de bütün yakınlarıma anlatacağım. ” dedi.

Fatih Belediyesi’nin gerçekleştirdiği ‘Gönüllü Turizm Elçileri’ projesi çerçevesinde, yabancı dil bilen 16-25 yaş arası gençler, Fatih’e gelen turistlere hem her konuda yardımcı oluyor, hem yabancı dillerini geliştiriyor, hem de cep harçlıklarını çıkarıyor.

İlki geçen sene başlayan bu çalışma programı bu sene de 4 Temmuz’da start aldı. Projede yer almak için başvuruda bulunan 700 öğrenci yabancı dil sınavı ve çeşitli mülakatlardan geçtikten sonra, 300 öğrenci bu göreve seçildi. Sınavlarda başarılı olan öğrenciler Fatih’in tarihi ve rehberlik gibi konularda eğitim aldıktan sonra kendileri için özel hazırlanan mavi beyaz renkli ‘Ask Me – Bana Sor’ yazılı tişörtler giyerek göreve başladı. Fatih Belediyesi’nin ‘Gönüllü Turizm Elçileri’, Fatih’e gelen turistlere adres sormaktan, şikayetlerine kadar her konuda yardımcı oluyor. Gelen şikayetleri, anında zabıtaya iletilerek koordineli bir şekilde çözüme kavuşturuyor. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, öğrencilerin Sultanahmet, Sirkeci, Ayasofya, Nuriosmaniye, Divanyolu, Yerebatan ve Kapalıçarşı gibi turistlerin yoğun olduğu bölgelerde görev yaptıklarını belirterek, gerçekleştirdikleri bu projenin her hangi bir örneğine kendisinin daha önce hiç rastlamadığını bildirdi. Demir, ‘Bu genç arkadaşlarımız yaklaşık 2,5 ay gibi bir sürede dillerini geliştirme, Türkiye'yi temsil etme, farklı ülkelerden insanlarla tanışarak ufuklarını genişletmek gibi bir çok konuda tecrübe kazanacaklar” dedi. Yaz sonuna kadar devam eden bu çalışma sonucunda gençlere Fatih Belediyesi tarafından sertifika veriliyor.