Kadına yönelik şiddete karşı bir günde devrim gibi iki karar alındı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kadın ve çocuklara şiddete yönelik olayları araştırması için Devlet Denetleme Kurulu'nu görevlendirirken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, eşine şiddet uygulayan ve evden uzaklaştırma cezası alan erkeğin ''elektronik kelepçeli teknik izleme sistemi'' ile takip edileceğini belirtti.

Şahin, Bakanlıktaki makamında TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ile beraberindekileri kabul etti. Şahin, burada yaptığı açıklamada, bakanlık görevini devralır almaz 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun ile ilgili çalıştıklarını anlatarak, konunun güvenliği içerdiğini, Adalet ve İçişleri Bakanlığı'nın neler yapabileceğini tartıştıklarını söyledi.

Konuyla ilgili yeni bir taslak çalışmasını bugün tamamladıklarını bildiren Şahin, ilgili kurum ve kuruluşlara taslağı gönderdiklerini söyledi. Şahin, şöyle konuştu:

''Yapmaya çalıştığımız şey özellikle Ayşe Paşalı cinayetinde bu kadar şey yapılmasına rağmen 'Neden devlet koruyamadı' yı masaya yatırdık. Sahada yaşadığımız tecrübeyle yasal altyapıyı güçlendiriyoruz. Kolluk kuvvetlerinin oradaki yetkisini artırıyoruz. Aile Mahkemelerine yetki devri veriyoruz. En önemli şey, elektronik kelepçeyle izleme takip sistemini kuruyoruz. Şiddet uygulayan erkek uzaklaştırılma kararı verilmesine rağmen kadına yaklaşıyorsa burada elektronik sistemle, bilimsel bir yaklaşımla, bir çok AB ülkesinin yaptığı gibi teknik bir takip sistemi oluşturacağız. Kadını, canı koruyacak şekilde bütün gücümüzü seferber edeceğiz. Yasal altyapımız hazır. Hızlı bir şekilde, Meclis açılır açılmaz çıkacak ilk yasa budur.''


HÜKÜMET SİVİL TOPLUMDAN ÖNERİ BEKLİYOR

Şahin, 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kararla ilgili çalıştıklarını anlatarak, kanunun isim değişikliğinin ise sivil toplum kuruluşlarından gelecek önerilerle ele alınacağını dile getirdi. Kanunun içeriğine ilişkin yapılan düzenlemelerle, şiddet uygulayan erkeğin evden uzaklaştırıldığı sistemin daha da güçlendirileceğini vurgulayan Bakan Şahin, Adalet ve İçişleri Bakanlıklarının da yetkilerinin artırılacağını belirtti.

YASAĞA KARŞI KARISINA YAKLAŞAN OLURSA...

Mahkeme kararına göre erkeğin şiddet nedeniyle evden uzaklaştırma cezası almasına rağmen bir şekilde aileye, kadına ulaşmaya çalışabildiğini söyleyen Şahin, elektronik kelepçe sisteminin böyle durumlarda devreye gireceğini anlattı. Şahin, ''Eğer uzaklaştırma geldiyse ve bunu uygulamada verilen karara uymuyorsa gereği yapılacak'' dedi. Şahin, sistemin ''elektronik teknik izleme sistemi'' olarak isimlendirildiğini belirterek, ''Kelepçe olur, farklı bir sistem olur ama bilimsel manada mahkeme kararını uygulayan teknik bir izleme sistemi oluşturulacak'' diye konuştu.

DDK'YA YARDIM ÖNERİSİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kadına yönelik şiddetin araştırılması için Devlet Denetleme Kurumu'nu görevlendirdiğinin hatırlatılması üzerine Şahin, Cumhurbaşkanı Gül'ün daha önce birçok alanda da kurumu görevlendirdiğini anımsattı. Şahin, kurumun kadına yönelik şiddetle ilgili araştırma yapacağını, kendilerinin de talep edilmesi halinde araştırmaya yardım edeceğini ifade etti.