Özel BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevgi Yazıcıoğlu, bebeklerdeki D vitamini eksiklikleri ve tedavileri konusunda bilgi veriyor.



Son zamanlarda sıkça sağlık ocağından "bebeğinin bıngıldağı hızlı kapanıyor, D vitaminini verme" denildiğini gözlemliyorum. Oysa bebeği biz çocuk hekimleri kontrol ettiğimizde bıngıldak açıklığının yeterli olduğunu görüyoruz ve sağlık ocaklarının tutumunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Böyle bir endişe veya şüphede aileye çocuk doktoruna danışmalarını önermek en doğru yoldur. Çünkü bıngıldak erken kapansa dahi kafadaki süturlar (kemik birleşim çizgileri) aracılığı ile baş büyümesi devam eder. D vitamininin verilmemesine ancak çocuk doktorunun aylık baş çevresi ve nörolojik gelişim takibi ile karar vermesi önemlidir. Çünkü D vitamini büyüyen bebek için elzem (muhakkak gerekli) bir vitamindir, kemik gelişimi için gereklidir.D vitamini verilmezse kemiklerde eğrilik, kırıklar, diş çıkarmada gecikme, geç oturma, yürüme, sık hastalanma, iştahsızlık ve boy kısalığı gibi durumlar ortaya çıkar. 

Büyüme ve gelişmenin sağlıklı ve normal sınırlar içerisinde olabilmesi için her bebeğe ilk haftadan itibaren D vitamini vermeye başlamalı ve en az 1 yaşa kadar devam edilmelidir.