Hükümet programının görüşüldüğü Meclis’te konuşan Erdoğan, muhalefet liderlerinin konuşmalarından “peşinen biz yeni anayasa çalışmasında yokuz” anlayışını gördüğünü belirterek, “buna üzüldüm” dedi.

Erdoğan, “İlk günden şu var mı bu var mı diye sormayı bırakalım, masaya oturup ortak akıl oluşturalım. Daha masaya oturmadan adeta bir yargı mensubu gibi hesaba çekmenin anlamı yok. Allah aşkına, sizin böyle bir derdiniz yoksa kusura bakmayın mevcut yasalarla da biz ülkeyi idare ederiz” dedi. 326 milletvekili olarak yapılması gerekeni yapacaklarını da belirten Erdoğan, “Buna mecburuz. Milletimiz gidip orada çalışın dedi, yat demedi. Burada yasalar çerçevesinde çıkarılması gereken neyse çıkaracağız” diye konuştu.

Teslim olacaksın

Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Erdoğan, seçimde ortaya çıkan sonuç üzerine muhalefetin iki elini başının arasına alıp “nerede yanlış yaptık da yüzde 50 Ak Parti’ye gitti diye düşünmesi lazım. Yüzde 13, 26 oy alıp asıp keseceksin, yok böyle şey” diyen Erdoğan, “Egemenlik kayıtsız şartsız milletinse buna teslim olacaksın, iki kişiden biri Ak Parti’ye oy verdi” dedi. Seçimlerde halkın her uyuşmazlık ve anlaşmazlığa hakemlik yaptığını da söyleyen Erdoğan, “Hakemliğe kulak asmayanları hakem sahadan atar, bağırıp çağırmayla bu iş olmaz” dedi ve şöyle konuştu:

“Demokrasilerde muhalefet de iktidar kadar önemlidir ama muhalefet marjinalleşirse ileri demokrasiden bahsedemeyiz, hele hele anamuhalefet marjinalleşirse bu çok büyük tehlikedir. İki arkadaşımız yemin etmedikçe biz de etmeyeceğiz denirse, bu marjinalleşmedir. Bak geldiniz yemin ettiniz, ne oldu? Bin düşüneceksin bir konuşacaksın, öyle olmazsa böyle olur. Milli irade gel parlamentoda konuş dedi, git Atina’ya şikayet et demedi. Burada konuşacak sözü olmayanlar Atina’ya gider. Nezaketimiz gereği gündeme getirmedik ama iç tüzüğe göre sizin bu salona girememeniz gerekirdi. Yemin etmedikçe durumunuz tribündekiler gibidir, farklı değildir.”

Siirt’teki şiir

Erdoğan, tutuklu milletvekillerin durumuyla ilgili eleştirileri yanıtlarken, onlarla kendi durumu arasında benzerlik olmadığını söyledi. Başbakan Erdoğan, ardından da 14 yıl önce Siirt’te okuduğunda 10 ay hapis cezasına çarptırılıp, belediye başkanlığından olduğu, “Minareler süngü, kubbeler miğfer, camiler kışla, müminler asker” şiirini Meclis kürsüsünden okudu. Erdoğan, “Ben bu ifadelerden dolayı 10 ay yedim. Fakat sizin savunduğunuz arkadaşlarınız acaba neden dolayı şu anda sanık durumundalar. Yargıya müdahale etmeyin. Hukukun arkasına dolanmak, adeta Silivri’ye genel merkezden tünel kazmak için aday gösteriliyorlar” dedi. Erdoğan, “Hükümet ne yapabilir, bizden beklenen ne, yargıya müdahale etmemiz mi bekleniyor. Mahkemeleri, hâkimleri aramamız mı bekleniyor, bunu siz yapabilirsiniz ama biz müsaade etmeyiz” diye konuştu.

PKK’yla masaya oturmadık

(MHP’lilerin laf atmaları üzerine) İmralı ile pazarlık meselesi... Doğrusu beni ciddi manada rahatsız ediyor. 3.5 yıllık iktidarınız döneminde İmralı ile görüşmeler yapılmıştır Sayın Bahçeli. Bizim dönemimizde pazarlık olup olmadığını size kim söylüyor? Biz hep yalanladık. İktidarınız döneminde neden idamı ertelediniz? Hiçbir terör örgütüyle masaya oturmadık, o size ait olan bir şey. Bizim kitabımızda bu olmamıştır. Türkiyeli demekten de hiç rahatsız değilim. Ben bu vatanın evladıyım ve Türkiyeliyim. Millet kavramını da lütfen Atatürk’e sorun, onun millet tanımı neyse onu alın, onunla birlikte yola devam edelim. Bu ülkenin resmi dili Türkçedir, ama herkes ana dilini rahatlıkla konuşabilmelidir.