TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in çağrısıyla AK Parti ve CHP’nin oluşturduğu çözüm kurulu, bugün Meclis’te toplanarak yemin krizini aşmaya çalışacak.

Tutuklu milletvekillerinin durumu için Ekim’den sonra parlamentoda çalışma yapılacağına dönük genel bir deklarasyonda uzlaşma sağlanırsa CHP’liler bugün Genel Kurul’da yemin edecekler ve hükümet programı üzerine söz alacaklar.

TBMM Genel Kurulu’nda bugün 61’inci hükümetin programı üzerinde görüşmeler yapılacak. Bu toplantıdan önce Ak Parti Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli, Ahmet Aydın ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek ile CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın biraraya gelecek. Partilerin açıklayacağı ortak çözüm deklarasyonu için haftasonu görüşmeler yapıldı ve liderlerin onayı alındı.

CHP, uzlaşma metninde tutuklu milletvekilleriyle ilgili sıkıntının kabul edilmesini, sorunun kaynağına ve millet iradesine vurgu yapılarak çözüm iradesinin kararlı şekilde ifade edilmesini istiyor. İktidar ise genel bir siyaset reformunu da içeren Anayasa değişikliğinin irade beyanında yer almasını bekliyor. Yasal ve anayasal değişiklik için ileride partilerin elini bağlayacak somut bir yasa adı veya maddesi yazılmasını ise istemiyor. 2 partinin de çözüm zemininin Meclis olduğu, Meclis çatısı altındaki adımların ileride atılabileceği, parlamentonun kilitlenmesinin doğru olmadığı, yasamanın yargıya müdahalesi gibi kuvvetler ayrılığını zedeleyecek formüller üzerinde durulmayacağı konularında görüş birliği var.

Çiçek, BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş’la Cuma günü görüşmesine karşın BDP’lileri çözüm heyetine davet etmedi. Demirtaş, “Sürece dahil etseler yemin ederdik ama biz dışlandık” derken, BDP’lilere dönük bir formülün bu hafta bulunması zor görünüyor. BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, “Meclis Başkanı’nın bize söylediği bütün gruplarla birlikte çözüm aramaktı. Çiçek’in yaptığı bir dışlamadır” dedi.