Milletvekili yemini etmeyen CHP ve BDP, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'le yapılan görüşmeler sonrasında sürdürdükleri eylemi bitirme noktasına geldi. CHP'de Deniz Baykal'ın uyarıları, BDP'de ise Abdullah Öcalan'ın açıklamaları boykotu sona erdirme noktasında etkili oldu. AK Parti ve CHP grup başkan vekilleri de dün akşam saatlerinde bir araya gelerek çözüm için büyük oranda anlaştı. Parti temsilcileri, en geç pazartesi günü TBMM Başkanı Çiçek'in başkanlığında bir araya gelecek ve ortak bir metin üzerinde anlaşmaya varacak.

Cemil Çiçek etrafında yoğun bir şekilde süren görüşme trafiği, dün de bütün hızıyla devam etti. Önceki gün CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün de BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş Meclis Başkanı ile bir araya geldi. Çiçek, dün önce Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile AK Parti'nin iki önemli hukukçu kurmayı Burhan Kuzu ve Ahmet İyimaya ile bu konuyu görüştü. Daha sonra saat 14.00'te Başbakan Tayyip Erdoğan'ı ağırladı. Akşam saatlerinde de BDP'li Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak TBMM Başkanı'nın kapısını çaldı. Son olarak AK Parti ve CHP grup başkan vekillerini buluşturan Çiçek'in çözüm konusunda çalışacağı yönündeki açıklaması tarafları tatmin etti. Boykotçu partiler, önümüzdeki hafta başında yemin etmek için büyük oranda ikna oldu.

ORTAK İRADE BEYANI ORTAYA KONACAK

Alınan bilgilere göre, CHP'liler dünkü görüşmede 'yasal düzenleme' ısrarında olmadıklarını, iktidardan bir 'irade beyanı' istediklerini söyledi. AK Partili isimler ise 'Bütün sorunların çözüm yeri Meclis'tir' vurgusunu içeren ortak bir metin hazırlanabileceğini belirtti. En geç pazartesi günü bütün partilerin üzerinde uzlaşacağı bu yöndeki bir metnin hazırlanması kararlaştırıldı. CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Yasalarda düzenleme yapılması yönünde bir ısrarımız yok. Böyle bir dayatma içine girmek, çözümü baştan tıkamak olur. Pazartesi günü Meclis'teki Hükümet Programı görüşmeleri öncesinde yeniden bir araya geleceğiz. Bir metin hazırlanacak ve burada bir irade beyanı olacak. 'Her türlü sorunun yeri Meclis'tir' cümlesi etrafında birçok sorunun yasal ve anayasal yollarla Meclis'te çözülebileceği belirtilecek. Çok yapıcı ve olumlu bir görüşme yaptık. AKP'nin görüşlerini çok olumlu bulduk. En geç pazartesi günü yeni tablo ortaya çıkar."

AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli de yapıcı ve olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerine işaret ederken, "Biz CHP'nin Meclis faaliyetlerine katılması arzusunda olduğumuzu ifade ettik. Ben sorunun çözümünden umutluyum." ifadelerini kullandı.

Erdoğan: İnşallah sorun pazartesiye kadar çözülür

Başbakan Tayyip Erdoğan, 61. Hükümet programını okumasının öncesinde yeni TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e 'hayırlı olsun, ziyaretinde bulundu. Yaklaşık 40 dakika süren görüşmenin ardından, basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı. Çiçek'in TBMM başkanı seçilmesinin ardından kendisine nezaket ziyaretinde bulunduklarını belirten Erdoğan, "Kendisine başarı dileklerimizi iletirken önümüzdeki dönemin de Parlamento'da birlik ve beraberlik içinde, yasama görevini başarıyla yürütme temennilerimizi ilettik. Tabii, şu an yaşanan bazı sıkıntıları da görüşmüş olduk." dedi. "Pazartesiye yemin krizi çözülecek mi?" yönündeki soruya da "İnşallah." cevabını verdi.

ZAMAN