TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yemin kriziyle ilgili olarak önce BDP, ardından da AK Parti ve CHP heyetleriyle görüştü.

Çiçek'in TBMM'deki makamında gerçekleşen toplantıya Ak Parti adına Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek ile Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Ahmet Aydın katıldı. CHP heyetinde ise Grupbaşkanvekili Akif Hamzaçebi ile milletvekilleri Aydın Ayaydın ve Turgut Dibek bulundu.

Görüşmenin ilk 20 dakikasından sonra TBMM Başkanı Çiçek toplantıdan ayrıldı. Ak Parti ve CHP heyetleri görüşmesi 1 saat 10 dakika sürdü.

CHP Grupbaşkanvekili Akif Hamza Çebi ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, görüşmenin yararlı geçtiğini ve pazartesi günü tekrar görüşüleceğini belirttiler.

BDP, HÜKÜMETTEN ÇÖZÜM BEKLİYOR

Çiçek, Ak Parti ve CHP heyetleriyle görüşmesinden önce BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş ve Siirt Bağımsız Milletvekili Gültan Kışanak'ı kabul etti.

Demirtaş, 40 dakikalık görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, TBMM'nin yemin krizinde çözüm zemini olmasını umut ettiğini söyledi. Tüm partilerin bu süreçte elini taşın altına koyması gerektiğini belirten Demirtaş, asıl görevin hükümete düştüğünü söyledi.

Ancak iktidar partisinin bu zamana kadar yaklaşımının tatmin edici ve sorun çözmeye yönelik olmadıgını belirten Demirtaş, "BDP olarak krizin bir an önce çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Siyasi partiler mutabakata varmalı. Demokratik siyaset için anayasal ve yasal değişikliklerin yapılacağı mutabakat çok önemli. BDP olarak bu arayışa katkı veririz. Bu bir şart değildir. Gerekli bir durumdur" dedi.

Demirtaş, kimse 'diz çöksün' diye uğraşmadıklarını ancak tükürük yalatma yaklaşımını da kabul etmediklerini söyledi. Demirtaş, "Partiler arası mutababat önemli. Umut ediyorum ki bu krizleri aşarız" diyerek sözlerini bitirdi, soru kabul etmedi.