ABD'de yapılan ara seçimlerde Cumhuriyetçilerin Arnold Schwarzenegger'in yerine California Valiliği için aday gösterdiği milyarder iş kadını Meg Whitman, Demokratlara kaybetti.

Seçim kampanyası için 142 milyon dolar harcadığı bildirilen Whitman, koltuk yarışını Demokrat aday emekli başsavcı Jerry Brown'a kaybetti.

Ünlü aktör Schwarzenegger ise 2 dönem üst üste bu görevi sürdürdüğü için bu seçimlerde aday olamadı. Schwarzenegger, 2003 yılından beri bulunduğu makamını 2011'de resmen terk edecek.

ABD'de düzenlenen ara seçimlerde Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi çoğunluğunu Demokratların elinden  aldı, Senato'da da Demokratlarla aralarındaki farkı büyük ölçüde kapadı.

Bu sonuçlar ABD Başkanı Barack Obama'ya "büyük darbe" olarak yorumlandı.

Cumhuriyetçilerin başarısı, 1930 yılından bu yana ilk kez, Kongre'nin iki  kanadının iki farklı parti arasında bölünmesi sonucunu doğurdu. Obama, bu sonuçla  birlikte şimdi, aşırı muhafazakar Çay Partisi hareketinin üyelerini de içeren  daha muhafazakar bir Kongre'yi karşısında bulmuş oldu.

Cumhuriyetçilerin, Senato'da çoğunluğu sağlamaları için 10 yeni sandalye  kazanmaları gerekiyordu. Şu ana kadar belli olan sonuçlara göre, Senato'da oluşan  yeni düzende Demokratların 51, Cumhuriyetçilerin ise 46 sandalyesi bulunuyor.  Alaska, Colorado ve Washington eyaletlerinde ise henüz sonuçlar belli olmadı.
        
CUMHURİYETÇİLERİN 1938 YILINDAN BU YANA EN BÜYÜK BAŞARISI
        
Temsilciler Meclisi'nde ise Cumhuriyetçilerin şu ana kadar Demokratların  elinden 59 net sandalye kazandığı, 6 bölgede de yarışı önde götürdüğü gelen  bilgiler arasında.

CNN televizyonu, seçim sonucunda Cumhuriyetçilerin Temsilciler  Meclisi'nde 243, Demokratların ise 192 sandalyeye sahip olacağı öngörüsüne yer  verdi.