Lübnan tezkeresi uzatıldı

Cemil Çiçek, Lübnan’a asker gönderilmesi konusunda hükümete 1 yıl daha yetki veren Başbakanlık tezkeresinin görüşmeleri için toplanan TBMM Genel Kurulu’na başkanlık etti. Başbakanlık tezkeresi TBMM genel Kurulu’nda kabul edildi. Çiçek, TBMM Başkanı olarak yönettiği ilk birleşimde şunları söyledi:

Hukuk mayınlarıyla dolu


“Meclis, varolan tüm sorunlara, milletin yararları doğrultusunda, en gerçekçi çözümleri bulacak yegane kurumdur. Ülkemizde zaman zaman yaşanan hukuk karmaşalarının, demokrasi sorunlarının aşılabilmesinin yolu, Meclis’imizi etkin ve verimli çalıştırmaktan geçmektedir. Bunun da yolu, anayasanın amir hükmü gereği, yemin etmemiş milletvekillerimizin katılımıyla birlikte, etkin ve verimli bir çalışmayı yapmaktır. Halkımız bizden kriz, karşılıklı restleşme beklemiyor. Uzlaşma anlayışı içerisinde daha çok çalışmamızı bekliyor. Meclis Başkanı olarak tüm milletvekili arkadaşlarımı milletimizin bizlere verdiği görevi en iyi şekilde yaparak parlamentomuzun çalışmalarına katılmaya ve sorunlarımızı beraberce çözmeye davet ediyorum. Tazelenmiş 24’üncü dönem parlamentosu olarak önümüzdeki en büyük hedef yeni bir anayasadır. Anayasamızın içeriği üzerine bastığımız anda harekete geçen hukuk mayınlarıyla doludur. Ülkemiz yeni hukuk sorunlarıyla anayasa krizleriyle karşı karşıya kalabilmektedir. Sorunlardan sürekli şikâyet edip bir araya gelememek, siyaset kurumuna olan güveni de zayıflatmaktadır. Meclis Başkanı olarak ülkemizin ihtiyacı olan temel düzenlemelerin, uzlaşma ortamı içerisinde hayata geçirilebilmesi için gerekli zeminlerin oluşması için gayret göstereceğim.”

Pek hazzetmem ama giyeceğim


HAYATINDA ilk kez frak giyen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, geçmişte zorunluluktan smokin giydiğini belirterek, “Frak da onun kuyruklusu. Pek hazzettiğim söylenemez ama görevimin gereği giyeceğim” dedi. Önceki gün kendisi için hazırlanan frakla prova yapan ve dün TBMM Genel Kurul kürsüsüne ilk kez çıkarken üzerinde küçük tadilatlar yapılan frakı giyen Çiçek, kendisini bu kıyafetin içinde pek de rahat hissetmediğini söyledi. Çiçek, geçmiş yıllardaki smokin deneyimini anlatırken, 12 Eylül yönetiminin bu konudaki zorlamasını da anımsatarak şöyle dedi: “Hayatımda hiç frak giymedim. Daha önce smokin giymişliğim var. Kenan Evren cumhurbaşkanıyken, Çankaya Köşkü’nde verilen resepsiyonlarda smokin giyme zorunluluğu vardı. Ben de o zaman bir smokin diktirmiştim. O tarihten bu yana da bir daha giymedim. Şimdi ilk kez frak deniyorum. Giymekten hazzettiğim pek söylenemez.”