BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Belda Yurtseven Tüner, havaların ısınmasıyla sık görülmeye başlanan deri hastalıkları ve bunlara karşı cildi koruma yöntemleriyle ilgili bilgiler verdi.

Dr. Tüner, yaz aylarında atlanılmaması gereken en önemli unsurun güneşten korunma olduğunu vurguluyor. Öncelikle koruyucu ürünün yaşa ve deri tipine göre seçilmesi gerektiğini belirtiyor; “Özellikle çocuk ve yeni doğanlarda bu gruba özel üretilmiş ürünler kullanılmalıdır” diyor. Ayrıca, “Derisi çok duyarlı olan kişilerin de güneşten koruyucu seçerken dikkatli olmaları gerekiyor. Güneşten koruyucular fiziksel ve kimyasal filtre içerenler olmak üzere iki çeşittir. Kimyasal filtreler çok ender de olsa bazı kişilerde kontakt alerjilere neden olabilir” uyarısında bulunuyor.

Güneşten koruyucu ürün seçerken, deri tipine göre seçilmesi gerektiğine işaret eden Dr. Tüner, “Karma deri tiplerinde bazen yüz için ayrı, vücut için ayrı ürün kullanılmasını tavsiye ediyorum. Sorunsuz ciltler için aynı ürün tüm bölgelere de kullanılabilir” diyor. Duyarlı kişilerin yaz kış güneşten koruyucu ve özellikle yaz aylarında şapka kullanması gerektiğini belirten Dr. Tüner, ürünün deriye nüfuz etmesine izin vermek için güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmesi gerektiği ve sonrasında 2-3 saatte bir yeniden uygulanması konusunda uyarıyor. Ayrıca, faktör düzeyi 50’nin üzerindeki koruyucu kremlerin anlamı olmadığını, çoğunun ticari amaçla üretildiğini, 30-50 faktör arası bir ürün yeterli olduğunu söylüyor. Koruyucu ürün kullanılsa bile yaz aylarında 11.00-15.00 arası güneşe çıkmayı önermiyor.