12 Haziran seçimleri sonrasında yenilenen Meclis, BDP'nin çıkardığı boykot CHP'nin çıkardığı yemin krizinin gölgesinde bugün yeni TBMM başkanını seçti.

1984 yılında Anap'tan Yozgat Belediye Başkanı olarak siyasete giren Cemil Çiçek, milletvekili, devlet bakanı, hükümet sözcüsü, Başbakan yardımcısı görevlerinden sonra şimdi de Meclis'in 25. Başkanı oldu.

375 milletvekilinin katıldığı seçimde Çiçek 322 oyla Meclis Başkanı oldu.

Yemin etmeyen CHP'liler Genel Kurul Salonunda olmalarına karşın oy kullanmak için davet edilmedi. İsimleri okunmayan CHP'liler Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun çevresinde bir süre durum değerlendirmesi yaptı. Bu görüşme sonrası Tunceli Milletvekili Kamer Genç Meclis Başkanlığı kürsüsüne gitti ardından söz alarak itirazda bulundu.

AK Parti sıralarından "Yemin etmedi konuşamaz" sesleri arasında itirazını dillendiren Genç, "İç tüzükte yemin etmeyen milletvekilleri oy kullanamaz diye bir hüküm yok. İsimlerimizi okumalıydınız" dedi.

Ekşi Genç'in sözlerini sonuna kadar dinledikten sonra "Teşekkür ederim sözleriniz tutanaklara geçti. Oy kullanmaya devam ediyoruz" dedi. Ekşi'nin bu tavrı AK Parti sıralarından büyük bir alkış kopmasına neden oldu.

Geçici Meclis Başkanı Ekşi "Analarını da satarlar" yazısı nedeniyle AK Parti'den büyük tepki toplamıştı. Bu alkış yaşanan tartışmalardan sonra AK Parti ile Oktay Ekşi arasındaki ilk sıcak temas oldu.

Yemin etmeme kararından geri adım atmayan CHP'liler Genel Kurul Salonu'na geldi. BDP'nin sıraları boykot nedeniyle yine boş. AK Partililer ise tam kadro olarak seçime katılıyor. Başbakan Erdoğan da tam zamanında Genel Kurul salonunda yerini aldı. Ardından CHP lideri Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Bahçeli salona girdi.

Geçici Meclis Başkanı Oktay Ekşi oturumu açarak bir önceki törende yemin etmeyen milletvekillerini kürsüye davet etti.

ÇAVUŞOĞLU YEMİN ETTİ

İlk kürsüye çıkan AK Parti Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu oldu. Çavuşoğlu'nun yemini alkışlarla karşılandı.

BAKANLAR KURULU İSTİFA ETTİ

Ekşi Cumhurbaşkanlığı'ndan Bakanlar Kurulu'nun istifa ettiği ve yeni hükümet kurma için Başbakan Erdoğan'ın görevlendirildiği tezkereleri okutttu. Ardından hükümet üyeleri AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin uyarısı üzerine Bakanlar Kurulu sıralarını topluca boşalttı. Bakanların Genel Kurul salonunda kendilerine yer bulması ilginç görüntülere neden oldu.

YEMİN ETMEYENLERİN İSİMLERİ OKUNMADI

Ardından CHP'liler yemin etmek için kürsüye davet edilmeden Meclis Başkanlığına aday gösterilen isimler için önergeler okutuldu. Meclis Başkanlığı için üç isim aday oldu. Ankara Milletvekili Cemil Çiçek için üç önerge verildi. MHP de Antalya Milletvekili Tunca Toskay için önerge verildi.

Önergelerin okutulmasından sonra seçime geçildi. Yemin etmeyenlerin isimleri okunmadan milletvekillerinin tek tek isimleri okunarak oy kullanmaya çağrıldı.

AK PARTİ'NİN İKİNCİ ADAYI KAZDAL'A ALKIŞ YOK

AK Parti'den Meclis Başkanlığı için aday olan ikinci isim Zelkif Kazdal ismi okunduğunda AK Parti sıralarından alkış gelmedi. Bu durum Kazdal'ın adaylığına tepki olarak yorumlandı.

ERDOĞAN HALEF İLE SELEFİN ARASINA OTURDU

Meclis Başkanlığına aday gösterilen AK Parti'li Çİçek Bakanlar Kurulu sıralarından kalkıp Genel Kurul Salonunda eski Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'in yanına oturdu. Oyunu kullanan Başbakan Erdoğan da Çiçek ile Şahin'in arasına oturdu.

PAVEY YÜRÜYEREK GELDİ

İlk Genel Kurul toplantısına tekerlekli sandalyede protez bacağını gösteren bir etekle girmesi tartışma konusu olan CHP'li Şafak Pavey bu kez genel kurula yürüyerek girdi. Pavey'in görüntüsü kadın milletveklileri için pantolon yasağının kaldırılması tartışmasını beraberinde getirmişti. Bu konuda henüz adım atılmadı, Pavey de genel kurula yine etekle geldi.

ÖZÜRLÜ VEKİLE KAVAS DESTEĞİ

AK Parti'nin özürlü milletvekili Gürsoy Erol oy kullanırken kavaslar yardımcı oldu. Tekerlekli sandalyesi ile oy kullanma kabinine kadar geldi. Ancak kavaslar oy kullanılan kutuyu Erol'a getirip oyunu içine atmasını sağladılar.

BAYKAL YAYLALARDA!

CHP'nin yemin etmeme kararına tam destek veren CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal daha önce oturduğu yerlerin aksine bu kez CHP sıralarının en arka kısmını tercih etti. Baykal burada Sinan Aygün ve Nur Serter'le bir süre sohbet etti. Meclis Genel Kurul Salonu'nda en arka sıralar için "Yaylalar" ifadesi kullanılıyor.

İŞTE SEÇİM SONUÇLARI

İlk tur oylamada Ak Parti'nin adayı Cemil Çiçek 302, MHP'nin adayı Tunca Toskay 50, AK Parti'li Zelkif Kazdal 23 oy aldı. Kazdal ilk seçim sonuçlarından sonra Meclis Başkanlığı adaylığından çekildi. Daha sonra oy çokluğu sağlanamadığı için ikinci tur seçim yapıldı. Bu seçimin sonunda da Çiçek 322, Toskay 52 oy aldı. 2 oy geçersiz sayıldı.
Çiçek 3. tur oylamada milletvekili sayısının salt çoğunluğu olan 276 oyu geçerek 322 oyla TBMM'nin 25. yeni başkanı oldu.

CEMİL ÇİÇEK KİMDİR?

1984 yılında Anap'tan Yozgat Belediye Başkanı olarak siyasete giren Cemil Çiçek, milletvekili, devlet bakanı, hükümet sözcüsü, Başbakan yardımcısı derken şimdi de Meclis Başkanı oldu.

İstanbul Hukuk mezunu olan Çiçek ANAP, Fazilet Partisi ve en son AK Parti'de politika yaptı. Çiçek evli ve 3 çocuk babası.