Mersin’in merkez Mezitli İlçesi’nde yol çalışması sırasında Roma dönemine ait olduğu sanılan 22 mezar bulundu.

Atatürk Mahallesi Mersin Üniversite Yolu Caddesi’nde Mezitli Belediyesi tarafından yapılan yol çalışması sırasında, iş makinesinin kazı yaptığı alanda, lahit mezarlar ortaya çıktı. Belediye yetkilileri, mezarlarla ilgili inceleme yapılması için Emniyet Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğüne bilgi verdi. Kazı yerine toplanan vatandaşlar da lahitlerle fotoğraf çekilirken, mahalleli olup biteni ilgiyle izledi. Roma dönemine ait olduğu belirtilen kayaya oyma 22 mezarın yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin ediliyor. Mezarlar üzerinde bulunan 7 lahit ise incelenmek üzere araçlara konularak Mersin Müzesi’ne götürüldü.

Antik Liman Kenti Soli Pompeiopolis Bilimsel Kazı Başkanı 9 Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Yağcı, mezarlarda incelemede bulundu. Prof.Dr. Yağcı, böylesine üst üste gömü yapılmış mezarların Kilikya arkeolojisinde eşine az rastlanılan bir durum olduğunu söyledi. 2 bin yıl öncesine ait olduğu sanılan mezarlara hediye olarak bırakılan gözyaşı şişelerinin de bulunduğunu belirten Prof.Dr. Yağcı, "Pişmiş topraktan yapılan mezarlarda adeta üst üste gömü yapılmış. Bu durum oldukça ilginç. Lahitler müzede incelenecek. Ayakta kalan az miktardaki toprak üstü varlıkları ve limanıyla, dünyada benzerine az rastlanan bir özellik taşıyan Soli Pompeiopolis Antik Kenti gizemini hala koruyor" dedi.

Kuyuluk ve Akdeniz mahallelerinde 2 yıl önce yapılan inşaat sırasında aile mezarı olduğu tahmin edilen 6 mezar bulunmuştu.