Sivas olaylarının 18. yıldönümünde ölenleri anmak üzere Sivas'a gelen yaklaşık 5 bin kişilik grup ile otel önünde güvenlik şeridi oluşturan polis arasında kısa süreli arbede yaşandı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN!


Polis,  biber gazı kullanınca bir anda ortalık savaş alanına döndü. Organizasyon komitesinin sağduyu çağrısı ve polisin itidalli tutumu üzerine olaylar kısa sürede kontrol altına alındı.

Öğle saatlerinde Ethembey Parkı'nda toplanan grup, sloganlar eşliğinde Mevlana Bulvarı'nda kortej oluşturdu. Sivas Valiliği önünde yürüyüşe katılan CHP milletvekilleri Süheyl Batum, Malik Ejder Özdemir ve diğer partililer Madımak Oteli'nin önüne kadar geldi. Burada 18 yıl önceki olaylarda hayatını kaybedenlerin yakınlarının isimleri okunduktan sonra içeri girişler sırasında arbede yaşandı.

Ölenlerin yakınları ve vekiller, daha önce Madımak Oteli olan yeni adıyla Bilim Kültür Merkezi önünde beklerken, diğer taraftan anma programı konuşmalarla devam etti. Katılımcılar, otelin üzerinde ne yazarsa yazsın kendileri için utanç müzesi olduğuna vurgu yaptı.

- Madımak'ta ilk anma vali ve belediye başkanından

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te meydana gelen ve 37 kişinin hayatını kaybettiği Madımak olaylarını anma programı başladı. Vali Ali Kolat, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Emniyet Müdürü Ahmet Kemal Seyhan, 33 sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile birlikte, kamulaştırılarak Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen Madımak Otel'ine gelerek çiçek bıraktı. Çiçek bırakma törenine basın mensupları alınmadı.

Bilim Kültür Merkezi önünde ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Anma için şehre gelenlerin, gösterilen alanlar dışında toplanmasına izin verilmiyor. Güvenlik gerekçesiyle kent merkezinde bazı cadde ve sokaklara geçişler yasaklandı. Sabah saatlerinden itibaren yolları tutan emniyet güçleri, esnafın dükkan açmasına izin verse de alışveriş için gelenlere izin vermedi. Otelin önüne kadar olan bölümlerde kademeli olarak güvenlik önlemi alan emniyet güçleri, arama noktalarında sıkı üst araması yapıyor. Dükkan önlerinde polisler bulunurken, özellikle kamu binalarında sıkı güvenlik önlemi alındığı gözlendi.

 
ANI KÖŞESİNE KARANFİL


Sivas Valisi Ali Kolat, 2 Temmuz 1993'te meydana gelen olaylarda hayatını kaybeden 37 kişi için, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve kentteki 33 sivil toplum örgütünün katılımıyla oluşturulan Sivas Sivil Toplum Kuruluşları Platformu temsilcileriyle birlikte, Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binasında oluşturulan Anı Köşesi'ne karanfil bıraktı.

Vali Ali Kolat, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve aralarında Sivas Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği Başkanı Mustafa Hızal, Dört Eylül Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Elvan Cantemur, Muhtarlar Derneği Başkanı Duran Koç'un da bulunduğu Sivil Toplum Kuruluşları Platformu üyeleriyle birlikte Bilim ve Kültür Merkezi'ne geldi.

Vali Kolat ve beraberindekiler burada Sivas Olaylarında yaşamını yitiren 37 kişinin anısına oluşturan Anı Köşesi'ndeki “2 Temmuz 1993 tarihinde meydana gelen elim olayda 37 insanımız hayatını kaybetmiştir. Böyle acıların bir daha yaşanmaması dileğiyle...” yazısının bulunduğu yere karanfil bırakarak, saygı duruşunda bulundu.

Daha sonra merkezdeki Çocuk Kütüphanesi'ni ve bilim merkezini gezen Kolat, burada yapılanlar hakkında sivil toplum örgütü temsilcilerine bilgi verdi.

Kolat, Çocuk Kütüphanesi'nin önümüzdeki Pazartesi gününden itibaren öğrencilere hizmet vermeye başlayacağını belirterek, “Çocuklarımız tatilde gelsin burada istifade etsin istedik” diye konuştu. Vali Kolat, merkezin resmi açılışının daha sonra yapılabileceğini söyledi.

Vali Kolat ve beraberindekiler buradaki programın ardından daha sonra ayrıldı.

Bu arada Bilim Kültür Merkezi önünde ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındığı, bu bölgenin bariyerlerle kapatıldığı gözlendi. Jandarmaya ait “fener” adlı bomba arama köpeği de Bilim ve Kültür Merkezi içerisinde arama yaptı.

Emniyet Müdürü Ahmet Kemal Seyhan ve yardımcıları da merkez önüne gelerek güvenlik tedbirlerini kontrol etti.

Öte yandan, Bilim ve Kültür Merkezi içerisinden sadece Anadolu Ajansının görüntü ve fotoğraf almasına izin verildi.