CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin: “Sivas’ın ateşi 18 yıldır sönmüyor…”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Sivas katliamının ateşi tam 18 yıldır sönmüyor. İktidarın Sivas katliamını basite indirgeme ve üstünü örtme çabaları acılarımızı daha da artırıyor” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, 18 yıl önce yaşanan Sivas katliamının üstünün örtülmeye çalışıldığını, AKP iktidarının ise “canice tasarlanmış” eylemi basite indirgeyerek “vaka-ı adiye”ye çevirmeye çalıştığını söyledi. Yazılı bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin ,”Madımak Oteli’nin sözde müzeye çevrilmesi sonrası ortaya çıkan rezalet, söylediklerimizin en somut kanıtıdır” ifadesini kullandı.

Katliamın yaşandığı Madımak Oteli’nde yakılarak hayatını kaybedenlerin isimlerinin yanına, olaylara karışan kişilerin isminin yazılmasının kabul edilemez olduğunu belirten Gürsel Tekin, “Acılarımızı dindirmesi gerekenler, aksine bizimle alay edercesine davranıyor” dedi.

AKP iktidarının, yaklaşık dokuz yıldan bu yana Sivas’ta yaşanan katliamı açığa çıkarmadığını ve üstünü örtmeye çalıştığını belirten Tekin, “İnsanlığın utanç sayfaları arasına giren bu katliam, AKP iktidarını hiç rahatsız etmedi. Kontr-gerillayı açığa çıkarıyoruz, iddiasında olanlar, Sivas katliamını nedense teğet geçti” ifadesini kullandı.

Yazılı açıklamasında “Yiğitlik midir emanet cana kıymak?/Söyle hangi kitapta vardır/
Elleri kolları bağlıyı yakmak” adlı dizelere de yer veren Tekin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye, ne yazık ki; hem o dönem, hem de ondan sonrasında, Sivas’la ciddi bir hesaplaşma yaşayamadı. 35 aydının hangi güçler tarafından bir otelde kıstırıldığı, bu operasyonla neyin amaçlandığı,

İNSAN YAKMAYI MEŞRU GÖREN ANLAYIŞIN hangi iklimde yetiştirildiği sorgulanmadı, sorgulanamadı. Halbuki; Sivas katliamı, ülkemizin demokrasi mücadelesinin geriye götürülmesinde önemli bir yapı taşıydı. Sivas katliamına izin verilmeseydi, gerici güçler bugün bu denli pervasızlaşamazdı. Katledilen aydınların cenazesinde yürüyen yüzbinlerin taleplerine cevap verilmiş olsaydı, Türkiye bugün yüzünü aydınlığa çevirmiş bir ülke olarak yerini sağlamlaştırırdı.”

“Sivas’ın acısı hiçbir zaman hafiflemedi, hafiflemeyecek de” diyen Gürsel Tekin, açıklamasında şu görüşlere de yer verdi:

“Bu acıyı unutmak, unutturmak, insanlık suçunu görmezden gelmeye çalışmak, Türkiye’yi ileriye değil, geriye götürür. Türkiye, BİR ZÜMRENİN ya da BİR İNANÇ GRUBU’nun değil, hepimizin meselesi olan bu katliamla yüzleşmek zorundadır. Sivas’ta katledilen aydınların anma törenini yasaklamaya çalışmak, otelin etrafında buluşmayı engellemek, katliama karışanları örtülü olarak savunmak demektir. AKP iktidarı, bu keyfi ve gayrı meşru tutumundan vazgeçmek zorundadır.”