Avrupa Birliği Komisyonu'nun Dijital Ajandası çerçevesinde çocukların internetteki güvenliklerinin sağlanması ile ilgili olarak, Aralık 2010 ve Ocak 2011 arasında, 14 sosyal ağ bağımsız bir kuruluş tarafından test edildi. Sonuçta sadece 2 tanesinin yani Bebo ve MySpace sınıfı geçtiği açıklandı.

Test edilen 14 sosyal ağ, Arto, Bebo, Facebook, Giovani.it, Hyves, IRC Galleria, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Rate.ee, SchülerVZ, Tuenti ve Zap.lu oldu. Bu sitelerden sadece Bebo ve MySpace üzerinde, çocukların profillerinin kendilerinin izin verdikleri kişiler tarafından görüntülenmesine ve iletişim kurmasına izin veriliyor.

"ÇOCUKLARIN GÜVENLİĞİNE ÖNEM VERİYORUZ"

Avrupa Komisyonu’nun sosyal medyaların çocuklar için güvenli olmadığı yönündeki açıklamasına istinaden Facebook’tan açıklama geldi:

Çocuklarının internet kullanımıyla ilgili olarak ebeveynler ile çocuklar arasındaki iletişimin hayati önem taşıdığı konusunda Avrupa Komisyonu’yla hemfikiriz. Anneler ve babaların çocuklarına güvenli bir şekilde karşıdan karşıya geçmeyi öğretmesi ve hatırlatması ne kadar önemliyse, onları güvenli internet kullanımıyla ilgili bilgilendirmesinin de aynı derecede önemli olduğunu düşünüyoruz.

Facebook gibi servislerin bunu teşvik etmekte önemli bir rolü olduğuna inanıyoruz. Sosyal raporlamayla ilgili son dönemlerdeki açıklamalarımız ve yeni, geliştirilmiş güvenlik merkezimiz (www.facebook.com/safety), bu yönde katkı sağlamak için süregelen çabalarımızın birer kanıtını oluşturuyor. Facebook’taki çocuklar (13-17 yaş arası) için yetişkinlere göre çok daha katı gizlilik ayarları bulunuyor. Biz bu kontrollerin, çocuklar için geliştirilmiş koruma sağlarken aynı zamanda onların sevdikleriyle ve yakınlarıyla iletişim kurmasına ve paylaşımda bulunmasına olanak tanıdığına inanıyoruz.

Ek Bilgiler:

• Facebook, 18 yaşından küçük kullanıcılarının güvenliğine büyük önem veriyor.
• Reşit olmayan çocuklar, 18. yaş günlerine kadar halka açık arama listelemelerinde yer almıyor; profil bilgilerini “herkes”e görünecek şekilde ayarlamış olsalar dahi bilgileri yalnızca “arkadaşının arkadaşı” ve “ağlar” seçenekleriyle sınırlı olarak görüntülenebiliyor.
• Bu kısıtlama; profil fotoğrafı, cinsiyet, ağlar ve kullanıcı adı gibi herkese görünür olan bilgileri kapsamıyor; yani gerçek dünyadan arkadaşları onları tanıyabiliyor.
• 18 yaşından küçük bir Facebook kullanıcısıyla arkadaş olmayan bir yetişkin, o kullanıcının “arkadaşının arkadaşı” değilse ya da aynı “ağ”da (aynı okul ya da işyeri gibi) yer almıyorsa ona mesaj gönderemiyor ya da onunla iletişime geçemiyor. Ayrıca Facebook’ta yaşa göre arama yapılamıyor.
• Facebook’u kullanıcılarımız için mümkün olduğunca güvenli hale getirmek üzere politikalarımızı sürekli geliştiriyor ve değiştiriyoruz. Bu konudaki sorumluluğumuzu sonuna kadar sahipleniyoruz. Sosyal raporlama üzerine son açıklamalarımız (http://on.fb.me/i2NhVu) ve Aile Güvenlik Merkezimiz (http://on.fb.me/le4dec) bu konudaki çabalarımızın birer kanıtını teşkil ediyor.
• www.facebook.com/safety adresinde anne-babalara ve gençlere yönelik birçok bilgiye ve Facebook’u güvenli bir şekilde kullanabilmesi ve gerekli durumlarda karşılaşılan olumsuzlukların rapor edilebilmesi için tavsiyelere yer veriyoruz. Dileyen kullanıcılar, Facebook’taki www.facebook.com/fbsafety sayfasını beğenerek Facebook güvenlik özellikleriyle ilgili ipuçlarının ve en son gelişmelerin “haber kaynağı”nda görüntülenmesini sağlayabiliyor.