Türkçe Olimpiyatları finalinde konuşan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 'Atatürk adına nutuk atmaktansa hayallerini gerçekleştiren, ve vatan hasreti çeken zatın önünde saygıyla eğiliyorum' sözleri ABD'de yaşayan Gülen'in geri dönmesi için kampanyanın resmen başlatıldığı şeklinde yorumlandı.

Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneğince (TÜRKÇEDER) bu yıl dokuzuncusu düzenlenen "Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Şarkı Yarışması"nın finali,Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın da katılımıyla Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı.

O HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEYİ SEÇTİ

İnsan katletmeyi vatanseverlik zanneden zihniyetin yıllarca çocuklara, Atatürk’ün 7 yaşındayken dayısının çiftliğinde karga kovaladığını öğrettiğini kaydeden Bağış, şöyle devam etti:

"Aynı karga kovalayan korkuluk gibi ezberci bir nesil yetişsin istediler, ama Atatürk’ün, o vizyoner liderin 1930’lu yıllarda Sovyetler’in bir gün çökeceğini öngörerek 60 yıl sonrası için bir talepte bulunduğunu bize öğretmediler. Atatürk, 1930’lu yıllarda ’Sovyetler elbet bir gün çökecektir, ama orada bizimle aynı dili, dini, değerleri paylaşan soydaşlarımız var. Onlarla şimdiden kültür köprüleri kurulmalıdır’ diye bir talimat vermiş. Ne acıdır ki Atatürk’ün o hayalini gerçekleştirmekle kalmayıp, Türk dünyasının da ötesine geçip o kültür köprüleri kuran çok büyük bir zat, bugün vatan hasreti çekiyor. O, diğerleri gibi Atatürk hakkında nutuklar atmaktansa onun hayallerini gerçekleştirmeyi seçti."

İstiklal Marşı ile başlayan gecede ilk olarak konuk öğrenciler, ülkelerinin halk oyunlarını sergileyerek, klasikleşen dünya eserlerini seslendirdiler.

Endonezya, Kamboçya, İngiltere, Şili, Azerbaycan, Tacikistan, Mali, Ukrayna, Kırım Özerk Cumhuriyeti, Brezilya, Makedonya, Yemen, Bosna Hersek, Fransa, Senegal, Türkmenistan ve Gana’dan 17 finalistin yer aldığı yarışmada, jüri üyeliklerini Ahmet San, Sezer Cumhur Önal, Yeşim Salkım, Emel Sayın, Sinan Çetin, Burak Kut, Hakan Peker, Cengiz Semercioğlu, Hakan Aysev, Gökhan Kırdar ve Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Akalın yaptı.

Yarışmada, Tacikistan’dan Shohrukh Yunusov "Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine" şarkısıyla birinci oldu, ikinciliğe Bosna Hersek’ten Şejla Koçan "Çoban Yıldızı", üçüncülüğe ise Endonezya’dan Rahmi Amalia "Dert Bende Derman Sende" isimli şarkıyla layık görüldü.

ORGANİZASYONA ÜNLÜLERDEN TAM NOT

Olimpiyatların şarkı finaline katılan ünlü isimlerden organizatörlere tebrik yağdı. Geceye katılan ünlü isimlerin organizasyon için değerlendirmeleri şöyle:

Oyuncu Erkan Petekkaya: Çok beğendim. Bu yıl 9.su yapılıyor. Daha önce 8 kez düzenlenen organizasyonlara katılmadığım için pişmanım.

Kubat: Türkülerimizi dünyada bizden daha iyi tanıtıyorlar. Muhteşem bir organizasyon. Emeği geçen herkesi kutluyorum.

Yönetmen Hamdi Alkan: Ben seyirci olarak katıldım. Şimdi onları canlı canlı izlemek ayrı bir heyecan verici. Bundan sonraki olimpiyatların inşallah 10.'sunda, 100.'sünde bulunuruz. Bu muhteşem bir organizasyon.

Oyuncu Tan Sağtürk: Bu Türkiye'de gerçekleştirilmiş en büyük organizasyonlardan bir tanesi. Herkesin desteklemesi gereken bir organizasyon. Organize edenlere herkesin müteşekkir olması lazım.

Gazeteci-Yazar Nazlı Ilıcak: Çok güzel bir gün heyecanla finali seyretmeyi bekliyoruz. Dünyanın dört bir tarafından gelen gençlerin bizim şarkılarımızı söylemesi bizim değerlerimizi paylaşması çok güzel.

Ahmet Tan: 38 senedir organizasyon yapıyorum bu akşam inanın tüylerim diken diken oluyor, yapan arkadaşlarımı biliyorum. Çekirdek kadroyu tanıyorum, onları kalben tebrik ettim. Bu talebeler memleketlerinde devlet kadrosunda yer alacaklar. İnşallah 500 bin talebe 50 milyon talebeye ulaşır.

Burak Kut: Çok mutluyum ilk söyleyeceğim şey Türkiye'de doğduğum için ve Türk olduğum için çok gururluyum. Türkçenin dünyanın her yerine yayılması bizi mutlu ediyor.

Yeşim Salkım: Türkçe'nin bu kadar güzel telaffuz edilmesi çok büyük gurur ve onur verici. İnsanlar İngilizce konuşmayı güzel ve özel zannederler. Dünyanın her tarafında Türkçe konuşulmasını diliyorum.

Şükrü Haluk Akalın: Muhteşem bir akşam yaşıyoruz. Muhteşem bir duygu bu, sahnenin arkasında büyük bir emek var, büyük bir inanç var, biz sıcak yatağımızda akşam gece yatarken dünyanın bir köşesinde İstiklal Marşı okunuyor, bu gururu yaşatan öğretmenlerimizi kutluyorum.

Zara: Bir defa harika bir gece, siz bizim gönlümüzde yer edindiniz, öğretmenlerimizi kutluyorum.

Müzisyen Gökhan Kırdar: Gördüğünüz gibi bütün çocuklar burada bir peri bir melek olmuşlar. Önemli olan burada bunların bizim kültürümüzü ne kadar iyi ortaya koyuyor olmaları. Türk kelimesinin aşk kadar kutsal bir kavram olduğunu düşünüyorum. Hiçbir dil, din, ırk ayrımı olmaksızın bütün dünya üzerindeki farklı renkleri burada bir arada görmek çok güzel bir duygu.

Sanatçı Hakan Peker: Hakikaten bu akşam burada Türkçe şarkılar o kadar güzel söylendi ki çok duygulandım. Jüri olmamız ve gecenin birincisini seçmemiz çok zor, burada şarkıları söyleyen herkes gecenin birincisi.

Gazeteci Cengiz Semercioğlu: Çok eğleniyorum. Kenya'dan, Fransa'dan, Şili'den dünyanın dört bir tarafından gelen öğrenciler pop, arabesk söylüyorlar. Onlar bize dilimizi kültürümüzü farklı yaşam tarzlarımızı anlatıyor.

Sanatçı Emel Sayın: O kadar duygulandım ki bu gece. Program hem eğlenceli hem de çok duygusal anlar yaşıyoruz. Her Türk vatandaşı gibi ben de çok gururlanıyorum, biliyorum ki çok büyük bir emek var projenin arkasında. Maddi, manevi gönlünü bu işe koyan herkesi sevgi ve saygı ile kucaklıyorum. Bu gece hepsini göremiyoruz ama 130 ülkeden çocuklar geldi bu bugünkü son elemelere, hepsi o kadar başarılı, o kadar güzeller ki, Türkçe konuşmaları hepimizi heyecanlandırıyor. Bu gece için yapılan tüm güzellikler için teşekkür ediyorum.

Sezen Cumhur Önal: Bu resitale emeği geçenlerin ömürlerine bereket. Çok ilginçtir. Bana radyo günlerini hatırlattınız. Çok güzel bir geceydi. Teşekkür ediyorum.

Hakan Aysev: Türk dilinin zenginliği ve kültürel yapısı gereği dünyada hak ettiği yere bu çok başarılı organizasyonlarla geleceğini düşünüyorum. Bu çocuklar Yunus Emre'nin attığı bu tohumları bütün dünyaya yayacak.

Oyuncu Erkan Petekkaya: Çok beğendim. Bu yıl 9.su yapılıyor. Daha önce 8 kez düzenlenen organizasyonlara katılmadığım için pişmanım.

Türk Dil Kurumu Başkanı Şükrü Haluk Akalın: Muhteşem bir akşam yaşıyoruz. Bu muhteşem bir duygu, bu sahnenin arkasında büyük bir emek var, büyük bir inanç var, biz sıcak yatağımızda akşam gece yatarken dünyanın bir köşesinde İstiklal Marşı okunuyor, bu gururu yaşatan öğretmenlerimizi kutluyorum.