Birinci sırada terfi listesinde olan 1. Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü tutuklandığı için orgeneral olma şansını yitirirken, Korgeneral Erten'in terfi ederek Harp Akademileri Komutanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

2011 Yüksek Askeri Şûra'da orgeneral olmayı bekleyen 1'inci Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü'nün terfisine "balyoz" indi. Balyoz Soruşturması kapsamında önceki gün tutuklanan Korg. Korcan Pulatsü terfi şansını yitirdi. Korg. Pulatsü, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde Orgeneralliğe terfi edecek üç ismin en başında bulunuyordu. Pulatsü, serbest bırakılsa bile hakkındaki soruşturma devam ettiği için TSK Personel Kanunu gereği orgeneral olamayacak. Kanunun 65. maddesine göre, "Tutuklu ya da tahliye edilmekle beraber kovuşturma veya duruşması devam eden veya hakkında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bulunanların terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılamıyor."

TEAMÜL BOZULDU

Askeri teamüllere göre, bu yıl emekliye ayrılacak olan Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Aksay'ın yerine Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı atanacaktı. Ancak Org. Balanlı'nın geçen ay tutuklanması askeri teamülleri de bozdu. 2 orgeneral kadrosu bulunan Hava Kuvvetleri'nde bu yıl Org. Aksay'ın görev süresinin uzatılması ya da terfi eden bir korgeneralin doğrudan kuvvet komutanlığına atanması öngörülüyor. Bu yıl Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda terfi sırasında bulunan 3 korgeneral bulunuyor. Bunlardan en kıdemlisi 1'inci Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü'ydü. Diğer iki isim ise Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Güler ile Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Mehmet Erten. Pulatsü'nün yanı sıra Güler'in ismi de Balyoz belgelerinde geçiyor. Bu nedenle hükümetin Güler'in terfisine de sıcak bakmayacağı, bu durumda Korg. Erten'in terfi edebileceği belirtiliyor. Adı herhangi bir soruşturmaya karışmayan Korg. Erten'in bu yıl terfi ederek Harp Akademileri Komutanı olacak. Org. Aksay emekli edilirse, Erten doğrudan kuvvet komutanlığına getirilecek. Org. Hasan Aksay, görev süresi uzatılsa bile gelecek yıl yaş haddinden emekliye ayrılacak. Korg. Erten de 1 yıl Harp Akademileri Komutanı olarak görev yaptıktan sonra Hava Kuvvetleri Komutanı olacak.

PULATSÜ DARBECİLİKTEN TUTUKLANDI

Eskişehir 1. Taktik Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü, Balyoz soruşturması kapsamında Gölcük ve Eskişehir'de ele geçirilen belgelerle ilgili olarak "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan tutuklandı. Önceki gün soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar'a ifade veren Pulatsü, tutuklanma istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Daha sonra da tutuklanarak Hasdal Cezaevi'ne gönderildi. Böylece Balyoz soruşturmasında tutuklanan şüphelilerin sayısı 3'ü general 19 kişi oldu.