Hızlı trenin yanında art arda hayata geçirilen kentsel dönüşüm projeleri de birçok ilden yerli turistin Eskişehir'e ilgisini artırdı.

TCDD Eskişehir Gar Müdürü Süleyman Özer, yaptığı açıklamada, YHT seferleri başlamadan önce günlük yolcu sayılarının ortalama 450-600 arasında değiştiğini belirterek, YHT'nin hizmete girmesinin ardından bu sayının günlük ortalama 7 bine çıktığını kaydetti.

Hafta sonlarında ise bu rakamın 8 bini bulduğuna işaret eden Özer, şöyle konuştu:

''YHT Eskişehir-Ankara günlük karşılıklı 9 seferle başladı. Sonra bu sayı 16'ya yükseldi. Şimdi ise karşılıklı 20 sefer yapılıyor. Cuma ve pazar günleri 22'ye çıkıyor. Üçüncü hizmet yılına giren YHT bugüne kadar yaklaşık 3 milyon 500 bin kişiyi taşıdı. Artık insanlar kafileler halinde Eskişehir'e gelip geziyorlar. Tur ve rehberlik şirketlerinin artması da bunun başka bir göstergesi.''

KÜLTÜR TURİZMİNE İLGİ DUYANLARIN ALTERNATİF ROTASI

Bunun yanında ekim ve haziran ayları arasında turizm konusunda hareketlilik yaşayan Eskişehir, son yıllarda özellikle kültür turizmine ilgi duyanların alternatif rotası haline geldi.

Mart 2009'da hizmete giren YHT ile kentin ''İstanbul, Bursa, Kütahya'' gibi çevre illerle olan bağlantı karayollarının iyileştirilmesi kente ulaşımı kolaylaştırdı.

Eskişehir'e gelenlerin ilk durağı içinde Korsan Gemisi ve Masal Şatosu'nun bulunduğu Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı oluyor. Park içinde tren turu yaptıktan sonra 19. yüzyıl mimarisinin en güzel örnekleri olan kıvrımlı yolları, çıkmaz sokakları, ahşap süslemeli, bitişik düzenli cumbalı evleri ile tarihi Odunpazarı evlerinde dolaşıp, tarihe tanıklık ediliyor.

Bölgedeki Çağdaş Cam Sanatları, Cumhuriyet Tarihi, Lületaşı ve Karikatür müzelerini gezenler, lületaşı işlemesi ve satışının yapıldığı iş yerlerinin bulunduğu Atlıhan El Sanatları Çarşısı'nı geziyor. Kentin en eski yapılarından Kurşunlu Külliyesi de gidilen yerler arasında yer alıyor.

Eskişehir'in en büyük parklarından Kentpark'a geçen yerli turistler burada Eskişehirlilerin deniz keyfini yaşadıkları yapay plajı görebiliyor, kentin geleneksel lezzeti olan çiböreğin tadına bakabiliyor.

Eskişehir'de Venedik kanallarını anımsatan Porsuk Çayı'nda bot gezintisi yapan, gondollarda Porsuk Çayı'nın güzelliklerini keşfeden turistler, bot gezintisinin ardından Porsuk çevresinde yürüyüş yapıp, kafelerde çay ve kahve molası veriyor.

Haller Gençlik Merkezi'nin de gezildiği tur kapsamında kentin kuşbakışı manzarası için Şelaleli Park'a gidiliyor. İki veya üç günlük tur kapsamında Seyit Battalgazi Türbesi, Yazılıkaya, Han yer altı şehri ve Sivrihisar'daki Ermeni kilisesi de görülen tarihi mekanlar arasında yer alıyor.

Öte yandan Eskişehir'de Türk mühendislerin çabalarıyla yapılan ilk Türk lisanslı otomobil Devrim'i de Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ'de (TÜLOMSAŞ) görme imkanı bulabilen ziyaretçiler, şifalı termal sularıyla hamamlardan da yararlanabiliyor. Japon Bahçesi, Aşk Adası ve Uçak Müzesi de kentin öne çıkan mekanları arasında bulunuyor.

Ziyaretçiler Eskişehir mutfağı olarak bilinen ''çibörek, göbete, boza, bamya çorbası ve met helvası'' gibi ürünlerin tadına bakmadan kentten ayrılmıyor.