BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Kırkgöz, bebeklerde aylık kalça çıkığı kontrollerinin önemi hakkında bilgiler veriyor.



Doğuştan kalça çıkığı çocuklarda sık görülen, erken anlaşılıp tedavi edilmezse kalıcı sakatlıklara yol açabilen bir sorundur. Her yeni doğan yüz bebekten birinde görülmekle birlikte ailelerinde kalça çıkığı varsa bu oran %20-30 olmaktadır.

Doğuştan kalça çıkığı kızlarda, ilk bebeklerde, makat gelişiyle doğan bebeklerde ve ailede kalça çıkığı öyküsü olanlarda daha sık görülmektedir. Bebeğinizde kalça çıkığı oluşmaması için kundaklamaktan, hareketini kısıtlayacak sıkı kıyafetler giydirmekten, küçük bez kullanılmaktan kaçınılmalıdır.

Doğuştan kalça çıkığı hiç belirti vermeyebilir. Bebeğin bir bacağı daha kısa görülebilir, uyluktaki cilt kıvrımları asimetrik olabilir. Bebeğin bacaklarını rahatça yana açamadığı fark edilebilir. Bebeklikte anlaşılmamış vakalar yürümeye başladığında yalpalama, topallama ve parmak ucunda yürüme görülebilir. Tabi bunlar geç belirtilerdir.

Doğuştan kalça çıkığında tedaviye ne kadar erken başlanırsa, sonuç o kadar iyi ve tedavi o kadar kolay olacaktır. Geç kalınmış vakalarda ameliyat gerekli olacaktır.

Çocuk doktorunun aylık sağlam çocuk izleminde yapacağı kalça kontrolleri ve 1 aylıkken isteyeceği kalça ultrasonu ile ilk aylarda kesin tanıyı koyacaktır. Daha sonra bir ortopedi uzmanına göndererek aileye önerilecek basit önlemler veya özel bazı cihazlar yardımıyla kalça ekleminin normal gelişimi sağlanacaktır. Unutmayın tedaviye ne kadar erken başlanırsa sonuç o kadar kolay olacaktır. Aksi taktirde küçük bir ihmal çocuğunuzun bir dizi ameliyat geçirmesine veya ömür boyu sakat kalmasına neden olabilir.