Balyoz Planı" iddialarına ilişkin 196 emekli ve muvazzaf askerin yargılandığı davanın 30. duruşması görülmeye başlandı. Dava kapsamında, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ve Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 196 sanık yargılanıyor.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan duruşmaya tutuklu sanıklar eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 149 tutuklu sanık katıldı. 16 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu. Hakkında yakalama kararı çıkarılan sanıklardan emekli Orgeneral Ergün Saygun’un ise GATA’daki tedavisi devam ediyor. Mahkemeye gelen evrakları okuyan üye hakim Ali Efendi Peksak hakkında yakalama kararı bulunan Saygun hakkında emniyetten yazı geldiğini belirtti. Emniyetten gelen yazıda Ergün Saygun'un sağlık durumunun GATA'dan sorulduğu ve Saygun'un yatarak tedavisinin devam etmesinin gerektiğinin bildirildiği açıklandı. Genel Kurmay Başkanlığından gönderilen yazıda ise ,1. Ordu Komutanlığı ile Harp Akedemileri Komutanlığı arasında emir- komuta ilişkisinin bulunmadığı belirtildi.

ALAN'A TEBRİK YAĞDI

Dün yapılan milletvekili genel seçimlerinde kesin olmayan sonuçlara göre MHP'den İstanbul milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan'a duruşmada sanıklar ve izleyicilerden tebrik yağdı.

SES ALAN CİHAZLAR AVUKATLARIN TEPKİSİNE NEDEN OLDU

Duruşma salonunda tavandan sarkıtılan ses alan 15 cihaz avukatların tepkisine neden oldu. Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülgen, tavandan mikrofonların cihazların savunma hakkına el atmak olduğunu savunarak, "Avukatların aralarındaki konuşmaların ses kaydına tabi tutulması hukuk açısından felaket olur. Bu cihazların ne zaman açık olup ne zaman kapalı olacağını bilmiyoruz. Mahkemenizin ivedi olarak bu cihazların kaldırılması yönünde karar vermesini talep ederim" dedi. Tek tek söz alan sanık avukatları savunma haklarının kısıtlandığını belirterek, cihazlar kaldırılmadan savunma yapmayacaklarını ifade ettiler.

"MAHKEMENİN KARARIDIR"

Söz alan Mahkeme Başkanı Ömer Diken duruşma salonundan tavadan sarkıtılan ses alan 15 mikrofonun konulmasının mahkemenin kararı olduğunu belirtti. Diken, "Duruşma devam ettiği sürece mikrofonlar açık kalacak, Biz heyet olarak dışarı çıktığımızda bu mikrofonlar kapatılacaktır" diye konuştu. Duruşma salonunda daha önce mahkemeye yönelik işlenen suçların tespit edilemediğini belirten mahkeme başkanı Diken, mahkemenin kontrol altına alınması ve güvenlik amaçlı ses cihazlarının duruşma salonuna konulduğunu ifade etti. Mahkeme heyeti avukatların cihazların kaldırılması yönündeki talebini reddetti. Kararın ardından bazı avukatlar duruşma salonunu terk etti.

Engin Alan'ın avukatı Ayhan Nacak duruşmaya verilen arada gazetecilerin Alan'ın milletvekili olmasıyla ilgili sorularını yanıtladı.

"SÜRECİN KAÇ GÜN SÜRECEĞİNİ YSK TAYİN EDECEK"

Avukat Ayhan Nacak, "Bundan sonra, mazbatayı almakla süreç başlayacak. Yüksek Seçim Kurulu'ndan mazbatayı aldıktan sonra, duruşmayı yapan 10. Ağır Ceza Mahkemesine tahliye için başvuracağız ve onun kararını bekleyeceğiz" dedi. Alan'ın mazbatasını ne zaman alacağına ilişkin bir soruya ise Nacak, "Yüksek Seçim Kurulu'nun çalışmasına bağlı. Bizim dışımızda olan bir olay bu. Yüksek Seçim Kurulu il seçim kuruluna mazbatamızı gönderdiği zaman gidip alacağız. Sürecin kaç gün süreceğini YSK tayin edecek. Biz bilemeyiz" dedi.

"ENGİN ALAN PAŞA TBMM'DEKİ YERİNİ ALACAKTIR"

Avukat Nacak mahkemenin tahliye yerine aksi yönde bir karar verip vermeyeceği sorusuna da yanıt verdi. Tutuklamanın bir tedbir olduğunu iddianamenin tanzim edilmemiş olmasının da kişinin suçlu olduğunu göstermediğini söyleyen Nacar, "Bu nedenle masumiyet karinesi nedeniyle mahkemenin de milletin kararına saygı göstereceğine inanıyorum" dedi. Başbakan Erdoğan'ın milletin kararıyla ilgili sözlerini de hatırlatan Nacak, " O nedenle milletin seçtiği teveccüh gösterdiği bir kişiyi tedbir mahiyetinde bir tutuklamayla içeride tutacağını zannetmiyorum. Engin Alan Paşa TBMM'deki, yerini alacaktır" diye konuştu.

"AYNI UYGULAMANIN YAPILACAĞI KANAATİNİ TAŞIYORUZ"

Engin Alan'ın " Yüce Türk milletinin iradesine herkes saygı göstermelidir" şeklinde konuştuğunu anlatan Nacak, Sebahat Tuncel'in de bu şekilde serbest kaldığının hatırlatılması üzerine Nacak, "Sebahat Tuncel örneğinde, mahkeme tahliye kararı verdi. Aynı uygulamanın yapılacağı kanaatini taşıyoruz. Çünkü, aksi halde hukuk kişiler bazından yanlış bir uygulamaya yol açar. Bazısına tahliye bazısına tahliye olmama gibi bir durum hiçbir zaman söz konusu olmaz. O da hukuka olan güveni sarsar" dedi. Nacak, tutukluk halinin devamı yönünde bir karar çıkması durumunda ne yapacakları sorusuna ise, bir üst mahkeme ya da Yargıtay'a başvurma haklarının olduğunu söyledi. Nacak, " Ama ben bu olayın o safhalara gideceğini tahmin etmiyorum " yanıtını verdi.

"HERKES MESAJ GÖNDERİYOR. TEBRİK TELEFONLARI GELİYOR"

Alan'a tebrikler gelip gelmediği de sorulan Nacak, "Tanıdığımız tanımadığımız herkes mesaj gönderiyor. Tebrik telefonları ediyor" dedi. Genelkurmay Başkanlığı ya da komuta kademesinden herhangi bir tebrik telefonu alıp almadığı sorusuna ise Nacak, " Şu anda beni onlardan arayan olmadı. İsim veremiyorum. Şu ana kadar onlardan arayan olmadı" şeklinde konuştu.