“35 İzmir'e 35 Projeö adıyla sunulan projelerden Karaburun-Çeşme arasına 6.5 km'lik su kanalı ile Efes'e deniz projesi ilgi çekti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün açıklanan ve İzmir kamuoyu tarafından merakla beklenen projeler eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı bir toplantı ile tanıtıldı. Toplantıya AKP milletvekillerinin yanı sıra İzmir iş aleminin önde gelen isimleri de katıldı. AKP'nin İzmir için projelerinde otoyollardan, hızlı trene, kent yenilemesinden dijital arşiv merkezine pek çok projenin arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmayan Karaburun-Çeşme arasına 6.5 km uzunluğunda su kanalı ve Efes'e deniz ön plana çıktı.

EXPO MİLLİ DAVAMIZ OLDU

Toplantıda ilk sözü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay aldı. Türkiye'nin 2023 vizyonunu İzmir'den gerçekleştirmeye çalıştıklarını söyledi. EXPO 2020 ve İzmir'in Türk turizminden daha fazla pay alması için yapılacak çalışmalara değinen Günay, EXPO 2020'nin, merkezi hükümet tarafından İzmir'e verildiğini, ancak bir seçim malzemesi haline getirilmediğini dile getirdi. Günay, “EXPO 2020 artık bizim milli davamız oldu. 2020 EXPO'su Türkiye'nin dünyadaki vizyonuna ne kadar büyük artı getirebilir bunu lütfen hesaplayın. Bu Türkiye'nin kurabileceği en büyük hayallerden, en büyük vizyonlardan birisidir. Bugün burada açıklanacak projeler bu hayalin gerçekleşmesi için bugünden başlayacak projelerdirö dedi.

Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye'yi dünyanın ilk 10 ülkesi arasına sokmak gibi bir hedefleri olduğunu, ancak Türkiye'nin zaten turizm alanında ilk on içerisinde olduğunu söyleyen Günay, “Bizim bu noktaya da dikkatinizi çekerim bazıları Türkiye'nin ekonomik büyümesine rağmen sosyal yaşam itibarıyla içine kapandığını bir şehir efsanesini halinde dolaştırmaya çalışıyorlar. Böyle bir ülke 8 yılda eskiden gelenlere ek olarak 15 milyon yeni dünya insanını ülkesine getirebilir mi? Bu Türkiye'nin dünyaya ne kadar entegre olduğu, ne kadar tercih edilen bir ülke olduğunun en açık göstergesidirö diye konuştu.

Türkiye'nin turizmde kitle turizminin yanı sıra yeni bir çıkış yolu bulmasının şart olduğunu sözlerine ekleyen Günay, İzmir'in yeni turizm destinasyonu olarak dünyaya sunulabileceğini, İzmir ve Ege Bölgesi'nin üst gelir grubuna yönelik turistlere yeni bir destinasyon olarak sunulacağını, bu kapsamda İzmir'deki yatak kapasitesini 100 bin'e çıkartmayı hedeflediklerini ifade etti.

35 PROJE 35 MİLYAR DOLAR

Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ulaşım, kent yenileme, ekonomik altyapı, tarımsal yatırımlar, teknoloji başlıklarında toplanan 35 projenin gerçekleşmesi sırasında 165 bin İzmirlinin doğrudan iş sahibi olacağını, projelerin yıllık İzmir ekonomisine katkısının 11.4 milyar lira olacağını söyledi.

İzmir'in 2023 Türkiye rüyasında büyük görevi olduğunu, projelerin bir kısmına başlandığını bir kısmı ise de hazırlıkların yapıldığını belirten Yıldırım, “Türkiye dünyanın en büyük 10. ekonomik gücü olacaksa bu gücü omuzlayan iki büyük şehirden biri İzmir olacak. İzmir’in böyle bir görevi var. İzmir’i buna hazır etmek gibi bizim de öyle bir görevimiz var. İzmir'in bir dünya kenti olması için bu projeleri çok önemsiyoruz. Bunların gerçekleşme süresi 12 yıldır. Ortalama bir projenin bitme süresi 3.5-4 yıldır, hepsine aynı anda başlamak gibi bir düşüncemiz yok, imkan da yok. Toplam bedel 56 milyar TL ya da 35 milyar dolardır. Bunların ne kadar genel bütçeden ne kadarını kamu özel ortaklığıyla yapılacağına gelince yaklaşık 25 milyarlık bölümü yap-işlet-devret ile gerçekleştirilecek geri kalanı da bütçe imkanlarıyla yapılmış olacaktırö dedi.

İzmir- Ankara Yüksek Hızlı Tren projesinin hazır olduğunu, ilk etabın ihalesine bu yıl çıkılacağını projenin tamamlanmasıyla İzmir-Ankara arasının 3.5, İzmir-Konya ve İzmir-Eskişehir arasının 4 saate ineceğini anlatan Yıldırım, ardından gelecek olan İzmir-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı Projesi ile de İzmir-Bursa arasının 1 saat 45 dakika, İzmir- İstanbul arasının ise 4 saate ineceğini söyledi. Yıldırım, Adnan Menderes Hava Limanı'na ek olarak Kaklıç'a “Vecihi Hürkuş Havaalanıö adında ikinci bir havaalanı yapılacağını ayrıca Ağustos ayından sonra İzmir'den Sofya ve Üsküp'e direk uçuşların başlayacağını dile getirdi. İzmir-İstanbul otoyolundaki çalışmaların 6 farklı noktaya kurulan şantiyelerle başladığını, bu projenin maliyet olarak dünyada 3. büyük, Avrupa'nın ise en büyük projesi olduğunu sözlerine ekleyen Yıldırım, 535 kilometre uzunluğunda olacak otoyolun 8 saatlik kara yolu yolculuğunu 4 saate düşüreceğini, İzmir-Antalya arasında yapılacak otoyol ile de Antalya'ya 4 saat 15 dakikada ulaşılabileceğini kaydetti.

Yıldırım, projelerinin zaman içerisinde İzmir'de hayata geçirileceğini, Ulaştırma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ve görme engellilerin hiçbir destek almadan günlük yaşamlarını sürdürebilmelerine yönelik olan "Engelsiz Yaşam Projesi" kapsamında geliştirilen cihazın ilk olarak İzmir'den dağıtılacağını ifade etti.

KARABURUN'A ÇILGIN PROJE

Yıldırım'ın açıkladığı projeler arasında en büyük ilgiyi ise İstanbul için düşünülen kanal projesinin bir benzerinin Karaburun ile Çeşme arasında gerçekleştirileceği kanal projesi oldu. “İzmir-Çeşme Deniz Otoyolu Projesiö adı verilen projenin Karaburun-Çeşme arasında yapılacak 6 km uzunluğundaki kanal ile İzmir-Çeşme arasındaki denizyolu ulaşımımın 45 dakikaya indireceğini söyleyen Yıldırım, “Bana göre çılgın proje bu. Siz küçük görebilirsiniz ancak bu proje İzmir'in turizm, şehircilik, körfezin temizlenme projesi. Bu kanal sayesinde hem deniz yolu kısalacak hem de sirkülasyon sağlanacak. Bio çeşitlilik de artacakö diye konuştu.

Kentiçi transit geçişi rahatlatmak için Konak ile Yeşildere arasına 2 tüplü 2.5 km uzunluğunda tünel yapılacağını dile getiren Yıldırım, İzmir'i çevreleyen 50 km uzunluğundaki metro hattı yapılacağını, bu hattın İnciraltı- Bostanlı arasındaki tüp geçit ile birlikte karşıya geçerek ring hattı yapacağını belirterek, “Körfez'e çifte gerdanlık takacağız. Bu geçişle raylı sistem 5 dakika araçla geçiş 8 dakika olacak toplam uzunluk bağlantı yollarıyla birlikte 10 km olacakö diye konuştu.

10 MİLYAR DOLARA KENT YENİLEME

İzmir'e mutlaka bir kent yenileme projesi yapılması gerekliliğini anlatan Yıldırım, 1 milyon konutun bulunduğu İzmir'de 200 bin konutun standart dışı, depreme dayanıklı olmayan, altyapı hizmeti bulunmayan binalar olduğunu söyleyerek, “Bu projeyi yüksek sesle konuşmaya başlayınca belediye de bu konuda adım atacağını ifade etti ve şehir yenileme için projelerini açıkladılar. Bu güzel bir gelişme. Burada yerel yönetimlerle uyum içinde çalışmak projenin başarısı için olmazsa olmaz şartımızdır. İzmir bu yenilenmeyle daha konforlu daha güzel mekanlara sahip olacak. Önce yapacağız sonra yıkacağız. Mutlaka gerçekleştirilmesi gereken bu proje 10 milyar lirayı aşan bir projedirö dedi. Tanıtım toplantısı tüm bu projeleri içeren bir sunum ile sona erdi. Sunumun ardından iki bakan milletvekili adayları ile birlikte aile fotoğrafı çektirdi.

PROJELER

1- İzmir Karayolu ve Raylı Geçiş (İZKARAY),

2- Konak Tüneli,

3- İzmir- İstanbul Otoyolu,

4- İzmir- Ankara Otoyolu,

5- İzmir- Antalya Otoyolu,

6- Kuzey Otoyolu,

7- Sabuncubeli Tüneli,

8- İzmir- Ankara Yüksek Hızlı Tren,

9- İzmir- İstanbul Yüksek Hızlı Tren,

10- İzmir Metroları,

11- Egeray,

12- Kemalpaşa- Turgutlu ve Kiraz- Ödemiş demiryolları,

13- Körfez Dönüşüm Projesi,

14- Kuzey Ege Limanı,

15- Kruvaziyer Liman,

16- Yat Limanları,

17- Efes Antik Limanı,

18- İzmir-Çeşme Deniz Otoyolu,

19- Balıkçı barınakları,

20- Agora ve Kent Merkezi Yenileme Projesi,

21- Tarım ve hayvancılık sanayi işletmeleri,

22- Kemalpaşa Lojistik Merkezi,

23- şehir yenileme projesi,

24- Tıpkent,

25- Adnan Menderes Hava Limanı iç hatlar,

26- Dijital tarih kütüphanesi,

27- E- ticaret üssü,

28- Dijital Arşiv Kent,

29- Bilişim Destekli Yaşam,

30- Öğrenci Yaşam Merkezi,

31- Engelsiz Yaşam,

32- Deniz Ürünleri Borsası,

33- Olimpik Stadyumlar,

34- Bilişim ve Ar-Ge Şehri,

35- Vecihi Hürkuş Havaalanı