Rusya Başsavcılığı, Türkiye’de Rus turist rehberlerin kaçak alkolden zehirlenmesi ve üç kişinin yaşamını yitirmesi nedeni ile dava açtı. Rus İnterfaks Haber Ajansı'na konuşan Soruşturma Komisyonu Resmi Sözcüsü Vladimir Markin, “Vakayla ilgili Rusya Federasyonu Ceza Kanunu 238. maddesi gereği, ‘güvenlik taleplerine aykırı olarak ölüme yol açan ürünlerin üretimi ve satışı’ gerekçesiyle dava açıldı” dedi.

Türkiye’de yat turuna katılan Rus rehberlerden 15’i kaçak içki nedeni ile zehirlenmiş, ikisi Türkiye’de ve biri de Moskova’da olmak üzere üç tur rehberi yaşamını yitirmişti. Türkiye’de hastanelerde bulunan tur rehberleri tahliye edilirken, iki tur rehberinin halen durumlarının kritik olduğu belirtiliyor.

MOSKOVA’DA 3 KİŞİ DAHA HASTANEYE KALDIRILDI

Akşam saatlerinde ise Moskova’dan bir olumsuz haber daha geldi. Türkiye’den tatilden dönen üç kişi daha mide rahatsızlıkları nedeni ile hastaneye başvurdu. Hastalardan Svetlena Mineyeva’nın da Rus rehberlerin zehirlendiği yat yolcuları arasında olduğu kaydediliyor. Rus makamları Mineyeva’nın durumunun iyi olduğunu belirtiyor. Diğer iki Rus turistin durumları ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

Cihan Haber Ajansı’na değerlendirmede bulunan Türk makamları tekne sahibi dört mürettebatın göz altına alındığını ve savcılığın gerekli hukuki işlemleri başlattığını söyledi. Rehberleri Türkiye’ye gönderen Rusya’da faaliyette bulunan tur operatörleri ise olayla ilgili şikayette bulundu ve ikinci bir dava süreci başlatıldı. Rusya Başsavcılığı da Moskova’da başlattığı hukuki süreçle ilgili Türkiye adli makamları ile işbirliği içinde soruşturmaya müdahil olacak.

OTOPSİ SONUÇLARI BEKLENİYOR

Sadece Ruslar’ın zehirlenmesi ile ilgili durumu değerlendiren yetkili, olayın otopsi ve içki örneklerinden alınan sonuçların tespitinden sonra ortaya çıkacağını kimseyi şimdiden suçlamanın mümkün olmadığını kaydetti. Teknede kaçak içkilerin olduğu ve bunların Kuzey Kıbrıs kaynaklı olduğu ile ilgili iddiaların araştırıldığını ifade eden kaynak, “Tur rehberlerinin yanlarında içki getirdikleri ile ilgili iddiaların delilleri yok. Soruşturma sonunda bunlar ortaya çıkacak.” dedi.

Tur operatörlerin olaydan zarar görenlerin yakınlarına jest olarak tazminat ödeyeceklerini ifade eden yetkili, “Rusya’ya geçen yıl 3 milyonun üzerinde turist gitti. Bu yıl da 4 milyon hedefleniyor. Ancak bizim için hayatını kaybeden insanların durumu çok daha önemli. Turizm Bakanlığı en üst düzeyde olayı birinci elden takip ediyor. Olayın tekrarlanmaması için de denetimler artırıldı” açıklamasında bulundu.

“TÜRKİYE’YE GİTMEK VE ÖLMEK”

Türkiye tatil bölgesinde yaşanan ve üç Rus vatandaşın ölmesiyle ilgili acı olay tüm Rusya medyasının ana gündem maddesini oluşturdu. Rus resmi Rossiyskaya gazetesi “Türkiye’ye gitmek ve ölmek” başlıklı yazısında Rus vatandaşların yurtdışında fazla alkol tüketmemesini önerdi.

Haberde Rusya Federal Turizm Ajansı Rosturizm Başkanı Aleksandr Radkov’un Türk meslektaşlarıyla görüştüğü belirtildi. Yazıda Türk tarafının benzer vakaların gelecekte tekrarlanmaması için Rusya’ya söz verdiği de ifade edildi.

RUS TURİST SAYISINDA AZALMA OLMAZ

Rus Komsomolskaya Pravda Gazetesi, “Türk tatil bölgelerinde otel ve restoranlarda alkollü içkiler kontrol ediliyor” başlıklı yazısında zehirli alkolün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden getirildiği iddia edildi. Gazeteye konuşan Rusya Tur Operatörleri Birliği Başkanı Maya Lomidze, “Şu anda Türk tatil bölgelerinde alkollü içkiler kontrol ediliyor” dedi. Haberde üzücü olaya rağmen Rus turist sayısında hiç bir azalma olmadığına da dikkat çekildi.

Rus resmi İtar-Tass Haber Ajansı, ölen Rusya vatandaşlarının ailelerine Türk tarafının tazminat ödeyeceğini kaydetti.

Resmi 1. Kanal Televizyonu, Rus vatandaşların zehirlendiği yat sahibinin göz altına alınmadığını iddia etti. Yatı görüntüleyen Rus kanal, “Gördüğünüz gibi yata hiç benzemiyor, alkollü içkilerle doldurulmuş, tam 700’den fazla şişe bulundu” dedi. Birinci Kanal’da Cuma akşamı yayınlanacak bir tartışma programında ise üzücü olay masaya yatırılacak.