Yargıtay’ın yeni üyeleri yine blok oy kullandı, Kaynak birinci turda seçildi. Bülent Arınç, “Benim güzel arkadaşım. Pırıl pırıl bir Anadolu delikanlısı. Çok şükür birinci turda seçildi” dedi.

Yargıtay’da bir dönemi kapatan başkanlık seçimi, beklendiği gibi 6. Hukuk Dairesi Başkanı Nazım Kaynak’ın seçilmesiyle sonuçlandı. Hasan Gerçeker’in yaş haddinden emekli olmasıyla boşalan başkanlık için yapılan seçimde Kaynak 197 oy aldı. HSYK’nın seçtiği 160 yeni üyenin blok olarak Kaynak’a oy verdiği belirtildi. Seçimde 5. Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Ceylani Tuğrul 75, eski Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya 40, 8. Hukuk Dairesi Üyesi Selamet İlday 35, 18. Hukuk Dairesi Başkanı Ali Selim ise 18 oy aldı. 5 boş, 5 de geçersiz oy sayıldı. 

Kaynak, Yargıtay Başkanlığı’nda yaş haddinden emekli olacağı 5 Mayıs 2012 tarihe kadar görev yapacak. Yani 11 ay sonra yeniden başkanlık seçimi yapılacak. Tutak, Göynük, Yerköy Hakimliği ve Yargıtay Tetkik Hakimliği görevlerinde bulunan Kaynak, 1996’da Yargıtay Üyeliğine, 2009 yılında Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanlığına seçildi. Kaynak, muhafazakar olarak biliniyor.

11. Ceza Dairesi üyesi Ersan Ülker, geçen hafta, yeni üyelerin blok halinde Kaynak’a oy vereceğini ve seçimin sonucunun önceden belli olduğunu belirterek adaylıktan çekilmişti. Böylece Ülker’in öngörüsü de gerçekleşmiş oldu.
“Devrimleri ilerleteceğiz”

Kaynak, başkan seçildikten sonra yaptığı yazılı bir açıklamada şöyle dedi:

“Büyük Önder Atatürk’ün başlattığı hukuk devrimlerini çağdaş ülkelerin hukuk düzeylerini yakalama yolunda ilerletmek en başta gelen görevimiz olacaktır. Büyük Genel Kurulun üzerime yüklediği bu ağır yükün sorumluluğunun bilinciyle, toplumun adil, tarafsız ve hızlı yargı beklentisini karşılamak için yeni ve güçlenmiş yapımızla bu ağır yükün altından kalkmak amacıyla var gücümüzle çalışacağımıza inancım tamdır.”