Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) Başkanı Ahmet Özyanık, Saroz Körfezi ile ilgili yapılan toplantılarda akademisyenlerin ve yerel balıkçıların, “Balık stoklarının ciddi risk altında” dediğini, yapılacak çalışmalardan sonra Saroz’da belli bölgelerin balıkçılığa kapatılacağını söyledi.

Trakya’nın Ege’ye açılan kıyısını oluşturan ve 144 çeşit balık, 78 tür deniz bitkisi ile 34 tür süngere ev sahipliği yapan Saroz Körfezi Aralık 2010’da Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi. Çalışmalarını Saroz’da yoğunlaştıran ÖÇKK, Saroz Sempozyumu düzenledi. Özyanık toplantıda alınan kararları açıkladı:

“Katılımcılar problemlerini anlattı. En önemlilerinden biri de, balık stoklarının ciddi risk altında olması. Mevcut alanları değerlendirdikten sonra, balıkçılarla işbirliği içerisinde balıkçılığa geçici kapatılacak alanlar belirleyebiliriz’ dedik. Memnun kaldılar. Temel araştırmalarımızı tamamlanınca böyle bir çalışma yapacağız. Balıklar beslenme ve üreme için belirli alanları kullanıyor. Bu alanlar azmak olarak nitelendirilen tuzlu ve tatlı su sistemlerinin birleştiği yerler. Balıklar buralara daha fazla geliyor. Balıkçılar da bunu biliyor ve balığı burada avlıyor. Bir de trol gibi yasak yöntemler kullanılınca balıkların ne yaşama alanı, ne de üreme alanı kalıyor.”

İlk yasak Gökova’daydı
Türkiye’de balıkçılıkla ilgili ilk kısıtlama, Gökova’da yapılmıştı. Özyanık, Saroz’da da 6 bölge tespit ettiklerini açıkladı: “Tarım Bakanlığı yasaklı bölgelerin koordinatlarını yayımladı. Muhtemelen 5 yıllık bir periyod olacak. İzleme yapılacak. Zaten buralarda beslenen ve üreyen balıklar açık denize çıkacak. Açık denizde balıkçılar yine avlama yapabilecek.”