Güneşin yavaş yavaş etkisini göstermeye başladığı şu günlerde özellikle çocuklarımıza daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Uzmanlar fazla güneşe maruz kalan çocuklar arasında cilt kanseri riskinin artmaya devam ettiğini söylüyorlar.

Amerikan Pediatrik Akademisi, yayınladığı yeni bir bildiri ile çocukların güneşe maruz kalma oranlarını sınırlandırmaları konusunda aileleri uyardı. Cilt kanseri oranları solaryuma giren gençlerin yanında güneşe aşırı maruz kalan çocuklarda da artmaya devam ediyor. Bir araştırmada, eğer aileler çocuklarını 18 yaşına kadar güneş ışığından yeterince korurlarsa cilt kanserinin tahminen yüzde 78 azalacağı belirtiliyor.

Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, işte çocuklarınızı cilt kanserinden korumak için yapmanız gerekenler:


Riski öğrenin: Bir insan ömrü boyunca sadece 6 kez ciddi güneş yanığına maruz kalmak melanom (çocuklarda en yaygın ve ölümcül cilt kanseri türü) riskini yüzde 50 artırıyor.

Bolca güneş kremi sürün: Çocukların en az 30 faktör güneş kremine ihtiyacı vardır. Çocuklarınız dışarıdayken iki saatte bir yeniden güneş kremi sürün.

Örtünün:
Çocuklarınıza kollarını ve bacaklarını örten mayolar giydirin ve güneş koruması sağlayın. Yüzünü ve boynunu örten şapkalar takın.

Güneş gözlükleri sadece yetişkinler için değildir:
Etrafındaki hassas dokuların yanında küçük gözlerin de korumaya ihtiyacı vardır.

Güneşin tepede olduğu saatlerde dışarıda fazla kalmayın: Çocuklarınızın saat 10.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarıda kalmasına izin vermeyin. 6 aylık ve daha küçük bebekleri ise günün her saati güneşten koruyun ve doğrudan güneş ile temas ettirmeyin.

Çocukların solaryuma girmesine izin vermeyin: Kanunlar da 18 yaşın altındaki çocukların solaryuma girmelerini yasaklıyor.

Çocuklarınızın benlerini ve çillerini gözlemleyin, sayın: Eğer bir orantısızlık, renk ya da çap değişikliği, bunların çevresinde bir düzensizlik ya da benlerin, çillerin herhangi birinde genişleme, yayılma fark ederseniz çocuğunuzu bir cildiye uzmanına götürün. Bu değişikliklerden biri cilt kanserinin habercisi olabilir.

Açık ciltler için ekstra önlem alın: Sarı renkli ve açık renk gözlü çocuklar daha fazla güneş yanığı riski altındadır.