Çin'de bugün açıklanan resmi imalat sanayi Satın alma yöneticileri Endeksi (PMI) verisi Eylül'de bulunduğu 53.8 seviyesinden, 54.7 seviyesine çıktı.

 

Ekim ayında görülen bu yükseliş ekonomiyi yavaşlatma ve varlık balonlarına engel olmaya çalışan Pekin hükümetinin çabalarına rağmen, ülkedeki güçlü büyümenin devam ettiğini gösterdi.

 

Bununla birlikte HSBC tarafından yayımlanan imalat sanayi PMI verisi de aynı dönemde 52.9'dan, 54.8'e yükseldi. PMI verisindeki bu artış, bankanın verileri yayımlamaya başladığı Nisan 2004'ten beri en hızlısı oldu.

 

Satın alma yöneticileri endeksi ekonominin geleceğine yönelik beklentileri ölçmede önemli bir değerlendirme aracı olarak görülüyor. PMI verisinin 50'nin altında kalması ekonomide yavaşlamaya, üstüne çıkması ise büyümeye işaret ediyor. Gelen son veriler, Çin'de imalat sanayinin son üç aydır üst üste arttığını da gösterdi.

 

İÇ TALEP KAYNAKLI BÜYÜME

HSBC'nin raporuna göre Çin'deki imalat şirketlerinin yeni aldığı işlerdeki artışın altı ayın en yüksek seviyesine çıkarken, ihracat tarafında alınan siparişler nispeten düşük kaldı. Bu sonuç da imalat sanayindeki büyümenin özellikle iç talepten kaynaklandığını gösterdi.

 

HSBC Çin Başekonomisti Hongbin Qu, iyi gelen verilerle yılın son çeyreğinde Çin'in yıllık büyüme performansının yüzde 9 civarında gerçekleşeceğini söyledi.

 

HSBC'nin benzer şekilde Hindistan için de yayımladığı PMI verileri yüz güldürdü. Hindistan'da PMI verisi Ekim'de önceki ayda bulunduğu 55.1 seviyesinden yükselerek 57.2'ye çıktı.

 

Hindistan için gelen veri ekonomistleri şaşırtırken, bu ülkedeki büyümenin de büyük oranda iç talepten kaynaklandığı yönünde değerlendirmeler yapıldı. Ancak diğer taraftan bazı uzmanlar, bu sonucun Hindistan Merkez Bankası'nın faizleri artırma yönünde adımlar atabileceği uyarısını yaptı.

 

ASYA’DA YAVAŞLAMAYA DEVAM

Çin ve Hindistan için açıklanan veriler, küresel finansal krizden sonraki hızlı toparlanmadan sonra yeniden yavaşlayan diğer Asya ekonomileri ile zıt bir tablo çizdi. Güney Kore, Tayvan ve Japonya'nın PMI verileri aynı dönemde azalış kaydetti.