Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez Kirchner'in Ahmet Vahidi'nin 1994'te Buenos Aires'de Musevi derneği AMIA'ya düzenlenen bombalı saldırının sorumlularından biri olduğu şikayeti üzerine harekete geçen Bolivya hükümeti, İranlı bakandan ülkeyi hemen terketmesini istedi.

Bolivya Dışışleri Bakanı David Choquejuanca, mevkidaşı Hector Timerman'a göderdiği bir mektupla Arjnatin'den özür diledi. Savunma bakanlığının davetlisi olarak ülkeye gelen Vahidi'nin geçmişini bilmedikleri için böyle bir hataya düştüklerini belirten bakan, Vahidi'den ülkeyi terketmesini istediklerini açıkladı.

Vahidi'nin Bolivya ziyareti AMIA ve DAİA dernekleri çatısı altında örgütlenmiş Arjantin Musevi cemaeti arasında büyük tepkiyle karşılanırken, Vahidi'nin dün gece apar topar Iran'a döndüğü bildirildi.

Vahidi, dün gündüz saatlerinde Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'le beraber askeri törene katılmıştı.




İranlı bakanın ziyareti Bolivya Dışışleri ve Savunma bakanlığı tarafından önceden açıklanmamıştı. Ancak Vahidi'nin katıldığı Santa Cruz Askeri Havacılık Okulu'ndaki tören sonrası yerel basında çıkan demeçleri sayesinde kamuoyu bu ziyaretten haberdar oldu. Arjantin, İranlı birçok üst düzey yetkiliyle birlikte Vahidi'yi de 1994'de Buenos Aires Musevi Derneği'ne düzenlenen ve 85 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırının sorumlularından olmakla suçluyor.

İnterpol 2007 yılında Arjantin yargısının talebiyle 1994'de gerçekleştirilen bombalı saldırının sorumluları olduğu gerekçesiyle, Vahidi ile birlikte 5 İran ve bir Lübnan vatandaşı hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkartmıştı. Ancak Vahidi'nin diplomatik dokunulmazlığı bulunuyor. İran hükümeti de Vahidi ve diğer yetkililerin salsırıyla ilişkisi olduğu suçlamalarını reddediyor.