Balyoz soruşturması kapsamında Eskişehir'de ele geçirilen belgelerle ilgili ifade veren Orgeneral Bilgin Balanlı, sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklandı.Balyoz soruşturması kapsamında ifade verdikten sonra tutuklanan Orgeneral Bilgin Balanlı "Balyoz"un, Hava Kuvvetleri'nin görevli olduğu "Oraj Hava Harekat Planı" kapsamında Orgeneral Balanlı'nın da aktif rol aldığı ileri sürülüyor.

Balyoz soruşturması kapsamında Eskişehir'de ele geçirilen belgelerle ilgili savcıya ifade veren Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmişti.

Balanlı, Ergenekon ve Balyoz gibi soruşturmalarda ifade veren ve mahkemeye sevk edilen en yüksek rütbeli asker oldu. Daha önce de Orgeneral Saldıray Berk ifadeye çağrılmış ancak gelmemişti.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gelen Balanlı'ya iki koruma aracı eşlik etti. Balanlı soruşturma savcısı Hüseyin Ayar'a yaklaşık 3 saat ifade verdi. Savcılık sorgusunun ardından saat 13.45'te önce Balanlı'yı getiren araçlar adliyenin çıkış kapısına geldi. Balanlı da kameraların görüntü almaması için yemekhane kapısına indi. Balanlı'nın savcı Ayar tarafından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildiğinin öğrenilmesi üzerine Balanlı ve avukatları tekrar yukarı çıktı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Fikret Seçen'in bulunduğu katta çıkan Balanlı burada bir odada beklemeye başladı. Mahkemeye sevk kararının duyulmasından sonra Balanlı'nın aracı tekrar adliye bahçesine alındı.

Balanlı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bugüne kadar Orgeneral düzeyinde tutuklanması istenen ve tutuklanan ilk muvazzaf subay oldu.

Oraj darbe planını hazırladığı iddia ediliyor

Balanlı'yla ilgili Gölcük'te yapılan aramalarda ele geçirilen belgeler arasında, 2003'te hazırlanan "İhtimalat Planı" başlıklı belge öne çıktı. "Çok Gizli" ibareli olan ve dönemin Harp Akademileri Komutanı Org. İbrahim Fırtına'nın 10 Şubat 2003 tarihli sözlü direktifi karşılığında hazırlandığı öne sürülen belgenin altında, dönemin Plan Prensipler Başkanı Tümgeneral Bilgin Balanlı'nın adı yer alıyor. Belgede Oraj hazırlıkları kapsamında yapılan tüm çalışmalar EK-A'da sunulmuş olup, ilgili personele devredilmiştir. İhtimalat Planı hazırlanmasına yönelik olarak planlama grubu oluşturulmuş olup faaliyetler gizlilik içerisinde yürütülmektedir" ifadeleri bulnuyor. Ancak, belgede Balanlı'nın adı olmasına rağmen imzası yok.

Başarısız olursak

Son olarak Eskişehir'de ele geçirilen belgeler arasında da İhtimalat Planı'nın devamı niteliğinde belgelerin olduğu öne sürüldü. İddiaya göre, Orgeneral Fırtına'nın 23 Ocak 2003'te verdiği sözlü emrin ardından "İhtimalat Planı Hazırlama grubu" oluşturuldu ve bilgi Şubat ayında Balanlı tarafından Fırtına'ya iletildi. Balanlı'nın, Oraj'ın uygulanamaması veya başarısız olması durumunda uygulanacak tedbirler ile ilgili planları hazırladığı ve hükümetin söz konusu müdahaleden haberinin olması durumunda, hükümete yakın gözüken personelin kullanılabileceği bilgileri yer aldı.

Plan inkar edilecek

O dönem Balanlı'ya gönderilen "Devir Teslim" isimli belgede ise, "Oraj Hava Harekat İhtimalat Planı'na ilişkin bilgilerin bulunduğu dosyalar Hv. Plt. Tuğg. Beyazıt Karataş'tan teslim alınmıştır. Yapılacak faaliyetler ektedir. Arz ederim" ifadelerinin bulunduğu iddia edildi. Yine Eskişehir'de bulunan bir başka belgede ise, "Gizlilik ihlali yapan personel doğrudan Hv. Plt. Tümg. Bilgin Balanlı'ya bildirilecektir. Soruşturma açılması durumunda plan inkar edilecek, inkar etmeyenler tespit edilecektir. Yeniden görevlendirme ile atanan komutanlara ve personele özellikle dikkat edilecek, bu kişilerin Komutanın adamları oldukları gözden kaçırılmayacak ancak bu kişilerin durumlarının izlenebilmesi için mümkün olduğunca yakın durulacaktır" ifadelerinin yer aldığı öne sürüldü.

Balyoz delillerini yok etmeye çalışmakla da suçlanan Balanlı'nın, Tümgeneral Ahmet Yavuz'a tutuklanmadan 15 gün önce, tüm planların imha edilmesi yönünde emir verdiği ileri sürülmüştü. Eskişehir'de bulunan belgelere göre Balanlı'nın, 9. Ana Jet Üs Komutanlığı döneminde fişlemeler yaptığı ve bazı personeli 'irticacı' diye fişleyerek ordudan atılmasını sağladığı da iddia ediliyordu. Balanlı imzalı olduğu öne sürülen "LAHİKA'larda, personelle ilgili "eşinin fotoğrafının peruklu olduğu", "evinde yapılan aramada Kuran ı Kerim bulunduğu", "kızının İmam Hatip Lisesi'nde okuduğu", "telefon rehberinde irticai faaliyetleri gerekçesiyle kontrol altında tutulan diğer bazı personellerin numaralarının bulunduğu" gibi fişleme bilgilernin olduğu iddia edilmişti. Balanlı'nın 2006-2009 döneminde, bir tarikata ait olduğu öne sürülen Bilvanis isimli bir çiftliği havadan ve karadan yakın takibe aldırdığı ve bu takiplerle RF-4 jetlerinin bile kullanıldığı da öne sürülüyor.

Oraj nedir?

2003 yılında hükümeti devirmek için hazırlandığı iddia edilen Balyoz Harekat Planı, Suga, Oraj, Sakal ve Çarşaf eylem planlarının birleşiminden oluşuyordu. Oraj Harekat Planı kapsamında Ege'de Yunan hava sahasında bir Türk jetinin düşürülmesi ve böylelikle Yunanistan'la ilişkilere darbe vurulmasının planlandığı öne sürülmüştü. Cüppeli ve sarıklı kişilerin hava müzesini basması ve böylece karmaşa yaratılması gibi birçok eylemin de plan kapsamında olduğu iddia ediliyor.