İzmir’de Sayısal Lotu’nun 2006 yılındaki büyük ikramiyesi 4.5 milyon TL kazanan tahlilinin oğluyla yakınlık kurup eğlence yerlerine götürdükten sonra senet imzalatarak borçlandıran, yüksek faizle borç verdikleri esnaf ve çiftçiye işkence yaparak mallarını ele geçirdiği öne sürülen A.A. ile aralarında 7 kardeşinin de bulunduğu 13 kişilik çete, polisin operasyonuyla çökertildi.

Kemalpaşa İlçesi’nde, kurulan bir organize suç örgütünün baskı ve şiddetle çok sayıda kişinin malını ele geçirdiği yönünde şikayetler gelmesi üzerine, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Ekiplerin yaklaşık 6 ay süren takip ardından ilçede birahane, otopark, ganyan bayi, oto kiralama şirketi işleten A.A.’nın 7 kardeşi ve yakınlarıyla kurduğu organize suç örgütü ortaya çıkartıldı. Çete üyelerinin kimlik, faaliyet ve bağlantılarının tespit edilmesi ardından İzmir, Kemalpaşa ve Kocaeli’de eş zamanlı operasyon düzenlendi. Baskınlarda A.A.’nın da aralarında bulunduğu 19 şüpheli gözaltına alınırken evlerinde, 5 pompalı tüfek, tabanca, 180 fişek, çok sayıda çek ve senet ele geçirildi.

Gözaltına alınan şüphelilerin ifadeleri ve polisin elde ettiği bilgilerden çete üyelerinin karıştıkları suçlar da tespit edildi. İlçe ve çevresinde birahane, otopark ve şans oyunları bayiliği işleten çete üyelerinin, sayısal lotodan 2006 yılında 4.5 milyon TL kazanan H.Ç.’nin oğluyla yakınlık kurdukları, onu eğlence mekanlarına götürüp eğlenmesini sağladıktan sonra 53 bin TL’lik senet imzalattıkları belirlendi. Baskıyla H.Ç.’den parayı alan çetenin yeni paralar da istediği ileri sürüldü.

İlçe halkına korku salan çete üyelerinin kendisinden işlerini büyütmek için borç alan müteahhit N.T.’den parayı tahsil edemeyince baskı yaptıkları saptandı. Çetenin baskılarından kurtulmak için kaçan N.T.’yi Kocaeli’de bulan şüphelilerin onu bir çiftlik evine götürdükten sonra döverek işkence yaptıkları belirtildi.

Özellikle ekonomik yönden zor durumda olan esnaf ve çiftçilerle yakınlık kuran şüphelilerin bunlara yüksek faizlerle borç verip senet imzalattıkları, borcun tahsili içinde özellikle çiftçilerle kiraz hasatını üzerinden anlaştıkları kaydedildi. Borcunu zamanında ödemeyen kişilerin işyerlerine, evlerine, tarlalarına el koyun çete elemanlarının, mağdurlarına borçlarını ödemelerine rağmen senetleri vermeyip icra takibiyle yeniden para aldıkları da öne sürüldü.

MAĞDURLARA PSİKOLOJİK İŞKENCE


Kendilerinden 500 TL borç alan kişinin borcunu 13 bin TL’ye kadar çıkartan çete üyelerinin baskılarından bunalan bir mağdurun İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda harakiri yaparak intihar girişiminde bulunduğu, bir diğerinin psikolojik tedavi görmeye başladığı bir başka mağdurun ailesiyle tüm bağını kesip kayıplara karıştığı, bunun üzerine hakkında kayıp başvurusu yapıldığı bildirildi.

Emniyet müdürlüğündeki sorguları tamamlanan şüphelilerden 6’sı ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. A.A. ile aralarında kardeş ve yakınlarının da bulunduğu 13 şüpheli, adliyeye sevk edildi. Ödemiş’in ardından Kemalpaşa İlçesi’nde operasyon düzenleyen polisin, farklı ilçelerde de suç örgütlerine karşı benzer operasyon düzenleyebilecekleri bildirildi.