Karamehmet-Kazancı ortaklığı MMEKA'nın Başkentgaz'da yükümlülüğünü yerine getirmediği için ihalenin edilmesinin ardından, gözler aynı grubun aldığı İstanbul elektrik dağıtım ihalelerine çevrildi.

İstanbul Anadolu Yakası ve Boğaziçi Elektrik Dağıtım'da devir sözleşmesinin imzalanması için süre yarın sona eriyor. Karamehmet-Kazancı ortaklığı, bu ihalelerde de en yüksek teklifi vermiş ve ardından ek süre talebinde bulunmuştu. Ek süreye ve ek teminat oranına, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı karar verecek. Başkanlığın konuya ilişkin kararını yarın açıklaması bekleniyor. Ek süre sonunda da MMEKA'nın yükümlülüğünü yerine getirmemesi halinde, ihale sürecine, en yüksek teklifi veren diğer firmalarla devam edilecek.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yetkilileri, İstanbul Anadolu Yakası ve Boğaziçi Elektrik Dağıtım'ın ihale sürecinde esas alınan tarihin, 31 Mayıs tarihi olduğunu vurguladı. Ancak söz konusu firmanın ek süre talebini prosedüre uygun şekilde idareye iletmesi halinde, kurum tarafından ek bir teminat mektubu ve belirlenecek ek teminat oranının yatırılması kaydıyla ek süre verilecek. Enerji Bakanı Taner Yıldız, İstanbul Anadolu Yakası, Boğaziçi, Toroslar, Dicle, Gediz ve Trakya bölgelerinin nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi veren firmaların ek süre istediklerini ve Özelleştirme İdaresi'nin ek teminat istemini şirketlere sunduğunu açıklamıştı.

Yıldız, Akdeniz Elektrik Dağıtım ihalesinde en yüksek teklifi veren Park Holding'in ise ihaleden çekileceğini açıkladığını bildirmişti. Başkentgaz ihalesinde 92,6 milyon dolarlık teminatı yanan MMEKA'nın İstanbul Anadolu Yakası ve Boğaziçi Elektrik Dağıtım için ek süre istemesi sebebiyle gözler yarına ve sonrasında verilmesi beklenen ek süreye çevrildi. Karamehmet-Kazancı ortaklığında aynı sorunlar sürerken, söz konusu şirketin finansmanı nasıl sağlayacağı merakla bekleniyor. Ek süre sonunda MMEKA'nın yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde ihale sürecine, en yüksek teklifi veren diğer firmalarla devam edilecek. Boğaziçi Elektrik Dağıtım'da 2 milyar 990 milyon dolarla en yüksek teklifi veren MMEKA'nın ihale sürecinden çekilmesi ya da yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda, 2 milyar 751 milyon dolarla en yüksek ikinci teklifi veren Aksa Elektrik'le masaya oturulacak.

Bu şirketin de yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde 2 milyar 496 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Park Holding'le ihale süreci sürdürülecek. Aynı şekilde İstanbul Anadolu Yakası için ise 1 milyar 813 milyon dolarla en yüksek teklifi veren MMEKA ile süreç tamamlanamazsa, sırasıyla 1 milyar 812 milyon dolarla en yüksek ikinci teklifi veren Yıldızlar SSS Holding ve 1 milyar 515 milyon dolar teklif veren Enerjisa Elektrik Dağıtım, 1 milyar 459 milyon dolar teklif veren Aksa Elektrik ve 1 milyar 321 milyon dolar teklif veren Cengiz-Kolin-Limgaz Ortak Girişim Grubu ile ihale sürecinin tamamlanması öngörülüyor.