YÖK'ün yeniden yapılandırılması gerektiği hususunda toplumsal uzlaşı olduğunun da altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Gül, katıldığı Uluslararası Yükseköğretim Kongresi'nde üniversitelerin dünya sorunlarına duyarlı mezunlar yetiştirmesi gerektiğini ifade etti. Üniversitelerin küresel liderlik konusuna daha fazla odaklanması gerektiğini dile getiren Gül, "Üniversitenin bilimsel nitelikleri ve kalitelerinden asla ödün verilmemelidir. Üniversitenin esas iç işlevini ve fonksiyonunu zayıflatacak davranışlardan kaçınmak gerekiyor. Bu konuda her şeyi de devletten beklemek yetersiz. Üniversitelerimiz finansman açısından da bir çeşitlenmeye gitmelidir. Üniversitenin kaynaklarını çeşitlendirmek için toplumun yanı sıra devletin ilgili birimleriyle ve iş dünyasıyla kuracağı ilişkiler üniversitenin bağlarını güçlendirecektir." dedi.

YÖK'ün kuruluşu dönemindeki Türkiye ile şimdiki Türkiye arasında çok farklar bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı, YÖK'ün görev ve rolünün değişmesi gerektiğini ifade etti. YÖK'te zaman zaman bazı değişiklikler ve bazı düzenlemeler yapıldığını hatırlatırken, "Bunların yeterli olmadığı kanaatindeyim. YÖK kurulduğunda 27 üniversite vardı. Bugün bu sayı 160'ı geçmiştir. YÖK'ün artık yeniden yapılandırılması gerektiği hususunda geniş bir toplumsal uzlaşı söz konusu. Bu konuda yapılacak tartışmalara önem veriyorum. YÖK artık üniversiteleri kontrol altında tutmaya adanmış bir kurum olmaktan çıkmalı. Üniversiteler arasında koordinasyon sağlayan ve bunların performansını izleyen bir kurum olmalıdır." diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, YÖK'ün icracı bir kurum olmaktan çıkıp, genel stratejileri belirleyen bir yapıya kavuşturulmasını önerdi.

Eylemciler polisle çatıştı

Swiss Otel'de gerçekleştirilen Uluslararası Yükseköğretim Kongresi sürerken dışarıda bir grup eylemci protesto gösterisi yaptı. Eylemciler polise taş atıp flama sopalarıyla saldırdı. Çevik Kuvvet ise grubu dağıtmak için biber gazı ve tazyikli su kullandı. Ancak atılan gazlar Dolmabahçe Sarayı'na ziyarete gelen ilkokul öğrencileri ile turistleri etkiledi. Korkan ve gözleri yanan öğrenciler öğretmenlerine sarılırken, bazı turistler ise kargaşa ve biber gazı sebebiyle bayıldı. Turistler, yüzlerine su serperek gazın etkisinden kurtulmaya çalıştı. Polis, eylemcilerden 7'si kadın 10 kişiyi gözaltına aldı.