ABD’li yetkililer İran’ın elit Kudüs Birlikleri dahil birçok eğitmen ve danışmanı, Suriye’deki protestoların bastırılmasına yardım etmek için bu ülkeye gönderdiğini söyledi.

Washington Post’a konuşan kaynaklar, Tahran Suriye’ye asker ve silahın yanı sıra Suriyeli yetkililerin muhalifleri Twitter ve Facebook üzerinden tespit ve takip etmeye yarayan gelişmiş izleme ekipmanları da gönderdiğini söyledi. İran destekli bu donanımlar sayesinde, son haftalarda yüzlerce Suriyeli muhalifin evlerinden alınarak tutuklandığına inanılıyor.

ABD ve müttefikleri, bir süredir İran’ı başta Şam hükümeti, Lübnan’daki Hizbullah hareketi ve Gazze Şeridi’ndeki Hamas olmak üzere bölgedeki baskıcı rejimlere destek vermekle eleştiriyordu. Daha önce, çoğunluğu Batılı yetkililerden gelen raporlarda, İran’ın Suriye’ye protestoculara karşı kullanılmak üzere kask, cop ve benzeri donanım sağladığı ifade edilmişti.

Adlarının açıklanmasını istemeyen iki ABD’li yetkili ve bir müttefik ülke diplomatının ortaya attığı yeni iddialar, İran’ın askeri personelinin Suriye’de Esad karşıtı protestoculara uygulanan şiddette büyük bir rol oynadığı anlamını taşıyor.

Haberde, gazetenin konuyla ilgili görüşüne başvurduğu Suriye Büyükelçiliği ve İran’ın Washington temsilciliğinden bir yanıt alınamadığı da belirtiliyor.

KUDÜS BİRLİKLERİ

Yetkililer, Washington Post’a yaptıkları açıklamalarda İran ordusunun eğitim sorumlularının, Suriyelilere 2009’da “Yeşil Devrim”i bastırmak için kullandıkları teknikleri öğretmek için bu ülkeye gönderildiğini söyledi.

Özellikle İran Devrim Muhafızları bünyesindeki Kudüs Birlikleri’nin Nisan’dan bu yana protestoların bastırılmasında önemli rol oynadığını söyleyen kaynaklar, Suriye’de ne kadar İran askeri olduğunun bilinmediğini ancak danışman sayısının son haftalarda hızla arttığını ifade etti.

Hizbullah ve Hamas güçlerini eğittiği de öne sürülen Kudüs Birlikleri’nin adı Obama yönetiminin geçtiğimiz günlerde açıkladığı Suriye yaptırımları metninde de geçiyordu.


Kaynak: Washington Post