ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Pakistan'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, ülkenin üst düzey yetkililerinin Usame bin Ladin'in İslamabad'a yakın bir yerde saklandığını bildiğine ilişkin hiçbir kanıt olmadığını söyledi.

Clinton, ABD ve Pakistan'ın militan İslamcılıkla mücadelede daha çok çaba sarf etmesi gerektiğini ve ikili ilişkilerde yeni bir döneme girildiğini de ekledi.

Dışişleri Bakanı Clinton, Pakistan'ın dahil olmadığı herhangi bir Afganistan barış sürecinin başarılı olamayacağını dile getirdi.

Hillary Clinton'ın süpriz ziyareti, Amerikan komandolarının 2 Mayıs'ta El Kaide lideri Usame bin Ladin'i öldürmesinden bu yana Pakistan'la gerçekleştirilen en üst düzey temas.

Clinton'a ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen eşlik ediyor.

BBC muhabiri Kim Ghattas, Clinton'ın ülkeye yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde vardığını anlatıyor.

Ghattas, Clinton'ın Pakistanlı yetkililerle daha önce defalarca bir araya geldiğini ve kameralara gülümsemek konusunda tecrübeli olduğunu ancak dışişleri bakanının Pakistan cumhurbaşkanı, başbakanı, dışişleri bakanı ve genelkurmay başkanı ile yaptığı toplantı öncesi asık suratlı olmasının dikkat çektiğini de ekliyor.

Gerilen ilişkiler


Amerikan komandolarının 2 Mayıs'ta Pakistan'ın Abbutabad kentinde El Kaide lideri Usame bin Ladin'i öldürmelerinden sonra iki ülke ilişkileri gerilmişti.

Hillary Clinton, bu ziyaretle, gerilimi azaltmayı hedefliyor.

Amerikan yönetimi, operasyonu riske atmama gerekçesiyle Pakistan hükümetine bilgi vermemişti.

Washington'da birçok kişi Pakistan'ın Usame bin Ladin'in saklandığı yeri bildiğinden şüpheleniliyordu.

Perşembe günü, Amerikan ordusu, Pakistan hükümetinin isteği üzerine bu ülkedeki asker sayısını azaltacağını açıklamıştı.