Aydın'ın 55 yıllık hayali olan Çıldır Havaalanı’nın sivil havacılığa açılması projesinde ilk adım bugün atıldı. Havayolu ile geldiği Aydın’da törenle karşılanan THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, havaalanının ilk etapta Uçuş Akademisi olarak faaliyete açılmasının planlandığını belirtti.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY Başkan Vekili Cemal Şanlı ve THY Uçuş İşletmeden Sorumlu Başpilot ve Genel Müdür Yardımcısı Asaf Bora’yı İstanbul’dan Çıldır Havaalanı’na getiren THY’na ait TC-TJG adlı C 510 Mustang tipi 4 kişilik yolcu uçağı bu sabah saat 11.30 sıralarında Aydın’a indi.

Özel izinle havaalanına inen uçakların haricinde 55 yıl sonra Çıldır Havaalanına inen ilk sivil uçak; Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, İl Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, AK Parti Aydın Milletvekili adayı Semiha Öyüş, Köşk Belediye Başkanı Rifat Kadri Kılınç, Umurlu Belediye Başkanı Rıza Posacı, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hulisi Akşit, Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı ve sivil toplum kuruluşları üyelerinden oluşan kalabalık bir grup ile Çıldır Havaalanı’nın arazisini bağışlayan Çıldır ailesinin mirasçılarından Şevki Çıldır tarafından karşılandı.

Çıldır Havaalanı’nda incelemelerde bulunan THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’ya Vali Coş tarafından Aydın’a özgü çeşitli hediyeler verildi. Aydın’ı ve Çıldır Havaalanı’nı çok beğendiğini ifade eden Topçu da Vali Coş ve Belediye Başkanı Çerçioğlu’na THY logolu maket uçaklar hediye etti.

Daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplayan Topçu, THY yolları olarak Türkiye genelinde Uçuş Akademisi yapılabilecek bir hava alanı arayışı içerisinde olduklarını söyledi. Bu konuyla ilgili olarak daha önce Akhisar’daki havalında inceleme yaptıklarını açıklayan Topçu, ancak pisti uygun bulmadıklarını belirterek, “Çıldır Havaalanı’nın gündeme gelmesiyle birlikte bu konuyu Jandarma Genel Komutanlığı ve DHMİ ile görüştük. Onlarda bize yardımcı olacaklarını söylediler. Bugün bizi taşıyan eğitim uçağı buraya indiğine göre burada uçuşla ilgili bir sıkıntı yok. Şuanda bir sıkıntı gözükmüyor. Şartlar bizim ihtiyaçlarımızı karşılayacak düzeyde. Çıldır Havaalanı’nın pisti 66 kişilik yolcu uçaklarının inebileceği düzeyde. Ancak ilk olarak eğitim uçuşları için Çıldır Havaalanı’nı kullanmayı düşünüyoruz. Sonrasında şartlar uygun olursa, kargo ve yolcu ulaşımına açabiliriz” diye konuştu.

Çıldır Havaalanına gösterdikleri ilgi nedeniyle THY yetkililerini teşekkür eden Vali Coş Aydın’daki belediyelerin, meslek odaları başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin Çıldır Havaalanı’nı değerlendirilmesi arzusunda olduğunu söyledi. Atıl durumda bulunan Çıldır Havaalanı’nın değerlendirilmesini arzuladıklarını belirten Vali Coş; “Türk Hava Yolları’na Aydın’a geldikleri için teşekkür ediyoruz. THY’nin en üst düzey yetkilileri bugün burada. Bu gelişme, beklentileri arttıran, kamuoyunu sevindiren bir gelişme oldu. Bugün gerekli görüşmeleri yapacağız. İnşallah Aydın’da bir Uçuş Okulu ve uluslar arası düzeyde bir Uçuş Akademisi kazandırılması için THY ile işbirliği içinde çalışacağız. Bütün kurum ve kuruşlarımız, siyasetçi arkadaşlarımızla birlikte bu amaç doğrultusunda gayretlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

Aydınlının talebinin Çıldır Havaalanının yolcu ve kargo taşımacılığına açılması olduğuna işaret eden Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı ise, gelinen noktanın bir ön basamak olduğuna işaret ederek, “THY ilk etapta Uçuş Okulu ile buraya uçakların inip kalmasını sağlamayı hedefliyor. Ardından 15 gün önce Balıkesir’de olduğu gibi özel şirketler aracılığı ile buranın sivil havacılığa açılmasını hedefliyoruz. Bugün geldiğimiz nokta bile bizim için önemli bir başarı. Uçuş Okulu ile birlikte çalışmalarımızı hızlandıracağız. Daha sonra hem okul hem de sivil uçuşları beraber yürütmeyi amaçlıyoruz” şeklind konuştu.

Çıldır Havaalanı’ndaki incelemelerinin ardından Aydın’ı gezen THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu, Vali Coş başkanlığındaki Aydın heyetiyle toplantıda bir araya geldi. Toplantıda Çıldır Havaalanı’ndaki mevcut durum ve yapılması planlanan çalışmaların görüşüldüğü ve çıkan sonuçların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da iletileceği ifade edildi. Başbakan Erdoğan’ın konuyla ilgili son gelinen noktayı yarın Aydın’da gerçekleştireceği toplu açılış töreninde kamuoyuna açıklayacağı öğrenildi.

ÇILDIR HAVAALANI

Aydın merkez ASTİM Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Çıldır Havaalanı küçük tip uçakların iniş-kalkış yapabileceği şekilde inşa edildi. 1993 yılında faaliyete geçen havaalanı bin 435 metre pist uzunluğuna sahip bulunuyor.