Sultangazi’de ulaşım sorunu bitecek

Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Sultangazi’nin yeni yapılacak çevre yollarıyla ulaşım sorununu aşacağını söyledi.

Başkan Altunay, yerel basın temsilcileriyle bir araya geldiği kahvaltılı toplantıda 18 aylık icraatlarını değerlendirdi. Belediye binasında düzenlenen toplantıya Belediye Başkan Yardımcıları Fevzi Dülger, Mustafa Birinci ve Av. Hacı Orhan, Özel Kalem Müdürü Adil Dayıoğlu, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Mithat Yolcu, Basın Danışmanı Fazıl Ergüt ve ilçede yayın yapan yerel gazete ile internet sitelerinin sahip ve temsilcileri katıldı.

Sultangazi Kent Ormanı’nın tanıtım filminin izlenmesinin ardından konuşmaya başlayan Başkan Cahit Altunay, zaman zaman bir araya gelinen basın mensuplarının, çalışmaların ve eksikliklerin değerlendirilmesi açısından önemli olduğunu söyledi. Sultangazi’deki yerel basının güçlendiğini ifade eden Başkan Altunay şöyle konuştu: “Sultangazi yeni kurulan 8 ilçeden birisi. Yeni bir belediye kuruldu. Herkeste yeni bir heyecan oluştu ve bunun olumlu katkılarını yaşıyoruz. Sultangazi Kent Ormanı’nın bugünkü hali de bunun bir ürünü. İlçemizin adını duyurmada önemli bir katkısı oldu. Başka ilçelerden de gelip burada piknik yapan vatandaşlarımızı görüyoruz. Çünkü şehir merkezine yakın ve iyi bir tanıtım yaptık.”

İZCİLİK KAMPI SES GETİRECEK

Sultangazi’nin çözümsüz gibi görünen birçok konuyu avantaja dönüştürme şansı olduğunu ifade eden Başkan Cahit Altunay sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni projelerimiz var. Şuna inanıyorum, bu projelerle Sultangazi ileride İstanbul’un en seçkin ilçelerinden birisi olacak.

Mesela aynı bölgeye yapacağımız ‘İzcilik Kampı’ ile 10 bin civarında çocuk ve genç gelip burada kamp yapacak. Burada edindiği bilgileri hayatı boyunca kullanacak. Buradaki kamp İstanbul’un Avrupa yakasına hizmet verecek bir kamp olacak.

Göreve geldiğimizde, taş ocakları, dökümcüler gibi birikmiş sorunlarımız vardı. Şu anda yerleşim birimleri ile taş ocaklarının arasına bir rehabilitasyon alanı açıyoruz. Orada bir bant yapıyoruz. Gürültünün, tozun ve araçların yerleşim birimlerini etkilememesi için bir yeşil kuşak yapıyoruz. Şu anda düzeltme çalışmaları yapılıyor. Daha sonra da bu alan ağaçlandırılacak. Verilen süre içerisinde tozun da önlenmesi için filtreleme sistemine geçilecek ve sıkıntı azalacak.

DÖKÜMCÜLERİN YERİNE OTO GALERİLERİ

Bölgede faaliyet gösteren 70 civarındaki dökümcünün yol açtığı hava kirliliği, ilçede ciddi olumsuzluklara sebep oluyordu. Bunların da rehabilitasyonu konusunda çalışmalar yapılması gerekiyordu. Su havzasında olduğu için ruhsat almaları mümkün olmadığından sayıları 25’lere kadar düştü. Tamamının kaldırılması çalışmaları da sürüyor. Ancak bunu yaparken onların mağdur edilmemesi konusunda da hassas davranıyoruz. Kasım ayında çıkması beklenen 1/5000’lik planlarımızda buranın oto galericileri satış merkezi olmasını sağlıyoruz. O zaman burası ciddi bir değer kazanacak. Mevcut işini bırakmak zorunda kalan yer sahipleri mağdur olmayacak. Bu da ilçemize her yönden ciddi kazanımlar sağlayacak.”

SU HAVZASINA ÇEKİ DÜZEN VERİLİYOR

Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, “Habibler ve Yayla mahallelerimizin problemlerine de çözüm üretme gayreti içerisindeyiz. Yeni Su Havzası Yönetmeliği’ne göre orta ve uzun mesafede kalanları koruma, çok yakın ve kısa mesafede olanları da rehabilite etme konusundaki proje çalışmamız sürüyor. Bu konuda şunu ifade etmeliyim: Kimseyi yerinden etmiyoruz ve ne yapacaksak halkımızla görüşerek yapıyoruz. Farklı dedikodulara halkımız inanmamalı. Projeler yerinde çözüm üretecek” şeklinde konuştu.

KAMU BİNALARI YAPILIYOR

Sultangazi’de kamu binalarının en önemli ihtiyaçlardan biri olduğuna işaret eden Başkan Altunay, konuşmasına şöyle devam etti: “Öncelikle mülkiyet sorunları aşıldı. Bunlardan hastane yeri temin edildi ve bakanlığa tahsisi yapıldı. Şu anda 600 yataklı devlet hastanesinin projesi ihale edildi ve yapım ihalesine de yakında çıkılacak. Kanaatimce 2011’in ortalarında da temel atılacak.

Belediye binamızın 15 bin metrekarelik projesini genişlettik ve 75 metrekareye çıkardık. Bir konsept olarak nikah salonları ve diğer donatıları da içerecek. Altında yaklaşık 3000 araçlık bir otopark olacak ve önümüzdeki günlerde projesi tamamlanacak. Yakında da yapım ihalesine çıkılacak.”

Yapılacak çalışmaların kalıcı olması konusunda hassas davrandıklarını söyleyen Başkan Cahit Altunay, “Geniş bir alanda meydan düzenlemesi yapılacak ve buranın İstanbul’un en seçkin meydanı olmasını istiyoruz. Bunun için gerekli kamulaştırmalar yapılıyor ve 50 000 metrekarelik bir alanımız olacak. Sanıyorum İstanbul’da üçüncü büyük ilçe meydanı olacak. Bunun ilk sıraya çıkmasını istiyoruz” diye konuştu.

Hizmet Binası

ULAŞIM SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Başkan Altunay şöyle devam etti: “Ulaşım konusunda da çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda ileride İstanbul’un en rahat ilçesi olacağız. Şu anda çevre yolu inşaatı başladı ve üç-dört aya kadar tamamlanacak. Transit araçlar artık Eski Edirne Asfaltı’nı kullanmayacak. İlçenin doğusundan geçen kuşaklama yolu da çevre yolu görevi üstleniyor ve Arnavutköy yolu ile buluşuyor. Bunun dışında bir de Gazi Mahallesi çıkışına gelmeden TEM’den başlayacak bir çevre yoluna daha kavuşuyoruz. Karayolları tarafından yapılacak bu yol, Gazi Mahallesi’nin altından başlayarak Kent Ormanı ve baraj sağında, yerleşim yerleri solunda kalacak şekilde devam edecek, Tuz Deposu’nun ve taş ocaklarının önünden Arnavutköy Yolu’na kavuşacak.  Üçüncü Boğaz Köprüsü de dikkate alındığında Sultangazi iki TEM yolu arasında kalmış seçkin bir ilçe olacak.”

cevreyolu

OSMAN GAZİ KATLI KAVŞAĞI UZUYOR

“Osman Gazi Katlı Kavşağı’nın uzatılması çalışması da başladı ve kısa sürede tamamlanacak. Tamamlandığında da üzerinde vatandaşlarımıza merkez konsepti sunacak 6-7 dönümlük yayalaştırılmış bir alan sunacağız” diyen Başkan Altunay, tamamen yer altına alınacak Atatürk Bulvarı ile ilgili olarak da şunları söyledi: “Belediye binası, nikah salonları, hastane derken bölgede hayli yoğunluk olacak. Dolayısıyla Atatürk Bulvarı tamamen alt geçit halinde yapılacak ve Cebeci Spor Kompleksi’ne kadar devam edecek. Buradan kuşaklama yoluna kavuşacak. Böylece de belediye binasının önü tamamen yayalaştırılmış olacak. Projesi tamamlanıyor ve yakında buranın da ihalesine çıkılacak.”

Kavşak

KÜLTÜR MERKEZLERİ GELİYOR

Özellikle gençlerin bizlerden istediği, beklediği ‘Kültür Merkezi’nin ihale edildiğini de belirten Başkan Cahit Altunay sözlerini şöyle sürdürdü: “Buranın mülkiyet sorunu vardı, bitirdik. Yapım ihalesi de yapıldıktan sonra 2010 yılı içerisinde temelini atacağız. Burası iddialı bir proje, çünkü içerisinde buz pateni bile olacak. İlçemize çok ciddi bir ivme kazandıracak. Biliyorsunuz eğitim ağırlıklı Kültür Merkezimizin de temelini bir süre önce attık ve inşaat hızla devam ediyor. Mart ayı sonuna kadar teslim alacağımızı sanıyorum.”

ASFALTSIZ SOKAK KALMAYACAK

İhtiyaçların sınırsız, ancak kaynakların sınırlı olduğunu hatırlatan Başkan Altunay şöyle devam etti: “Göreve geldiğimiz günden bu yana ciddi bir asfaltlama çalışması yaptık. Bu günlerde 200 bin ton asfalt serimini tamamlıyoruz. Yine parke taşı ve bordür çalışmaları da paralel olarak devam ediyor. Bunlar da ilçemize ciddi bir kazanım sağlıyor. Hemen hemen ilçemizin sokakları yüzde 90’ın üzerinde asfaltlandı. Ekiplerimiz asfaltsız sokak bırakmamak için seferber olmuş durumdalar.

Diğer taraftan kablo kirliliğinden kurtuluyoruz. İlk olarak başlanan İsmetpaşa Mahallesi tamamlanmak üzere. 50. Yıl ve diğer mahallelerde de devam ediyoruz. Amacımız bu dönemin sonuna kadar ilçe genelinde elektrik kablosu kirliliğinden kurtulmak.”

MODERN PAZAR YERLERİ

Sultangazi’nin modern kapalı Pazar alanlarına kavuşacağı müjdesini de veren Başkan Altunay, “İlk kapalı pazarın temelini yılbaşından sonra Sultançiftliği Mahallesi’nde atacağız. Projesi tamamlandı ve ihale süreci başlıyor. Arkasından İsmetpaşa’ya pazar yapılacak. Önümüzdeki yaz sonuna tamamlamayı arzu ettiğimiz bu projeler diğer mahallelerde de uygulanacak. Bu pazar konseptleri çok amaçlı olacak. Sadece pazar olarak kalmıyor, üstleri yeşil alan olacak. Otopark ihtiyacını karşılayacak. Sağlık ocağı, bilgi evleri gibi sosyal tesisler de olacak” dedi.

park

15 OKUL YERİ TAHSİS ETTİK

Sultangazi’nin en önemli ihtiyaçlarından birisinin ‘eğitim’ olduğuna işaret eden Başkan Cahit Altunay şöyle devam etti: “Bölünmeden sonra ilçemizde sadece 5 tane lise kaldı. Dolayısıyla ilköğretimden sonra çocukların ciddi bir kısmı liseye devam edemiyor. Bunun çeşitli sebebi olabilir, ancak derhal bu açığın kapatılması gerekir. Biz belediye olarak bu konuyu öncelikli olarak ele aldık. Şu ana kadar 15 okul yeri tahsis ettik. Bunların önemli bir kısmı lise olacak ve 4 tanesinin temeli yılbaşına kadar atılacak. Seçimlerden önce yapımına başlanan 3 okul da bu günlerde açılacak ve okullarımıza büyük rahatlık getirecek. Hoca Ahmet Yesevi Bulvarı üzerine yapılacak okul Kız Meslek Lisesi oluyor. 50. Yıl ve Esentepe mahallelerindekiler ise ilköğretim okulu olacak.”

Esentepe Mahallesi’nde sınıf mevcutlarının 30-35’e düştüğünü söyleyen Başkan Altunay, 50. Yıl Mahallesi’nde de bu problemin aşılmakta olduğunu kaydetti. Altunay, İmam Hatip Lisesi için de 8 200 metrekarelik bir yerin bağışlandığını ve bir başka bağışçı tarafından da inşa edileceğini söyledi.
Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, ilçede okuma yazma bilmeyenlere yönelik Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu himayesinde başlatılan seferberlik ile yaklaşık 3000 kişiye beceri kazandırıldığını söyledi. Altunay, İş-Kur’la yapılan ortak çalışmalarla da yüzlerce Sultangaziliye meslek kazandırıldığını ifade etti.

ENGELLİLERİN HAYATI KOLAYLAŞACAK

Bayanlara yönelik ‘Aile İçi İletişim Seminerleri’ düzenlendiğini belirten Başkan Altunay, “Aileler evlerinden alınıyor ve eğitime katılıyorlar. Ertesi gün de yine evlerinden alınarak İstanbul’da düzenlenen kültürel gezilere götürülüyorlar. Bu çalışmamız kesintisiz olarak devam ediyor.
Eğitim odaklı çalışmalarımız engellilere yönelik olarak da devam ediyor. Öncelikle engellilerimizi tespit ediyor, engellerine yönelik hizmet götürüyoruz. Engelli vatandaşımızın kimseye ihtiyaç duymadan günlük hayatını sürdürebileceği projeler gerçekleştiriyoruz” dedi.

SAĞLIK OCAĞI SAYISI ARTIYOR

Sağlık konusunda da çalışmalar yapıldığını ifade eden Başkan Cahit Altunay şöyle devam etti: “Şu anda aile hekimliğine geçiş konusunda genel bir çalışma var. Kasım başı itibarıyla başlayacak proje kapsamında ilçemizde ihtiyaç duyulan 130 hekim çalışmaya başlayacak. Bu ekiplere yer konusunda belediye olarak katkı sağlıyoruz. Biz, bu dönem içerisinde ilçemizdeki Sağlık Ocağı sayısını 12’den 25’e çıkarmayı hedefliyorduk. Şu an itibarıyla 20’yi bulduk. Gelecek yıl da hedefimize ulaşacağız. Lütfiye Nuri Burat Devlet Hastanesi’nin başka yere götürüleceği dedikodularına vatandaşlarımız inanmasın. Bu hususta depreme dayanıklılıkla ilgili yeni bir yer arayışı var. Buna bu günlerde karar verilecek. Yeni hastaneye kavuşacağımız için de Lütfiye Nuri Burat’ın şu andaki yerine de yeni bir poliklinik yapılacak.”

YEŞİL ALAN ORANINDA AB HEDEFİNE YAKLAŞIYORUZ

Sultangazi’de park yapımının da hızla devam ettiğini ifade eden Başkan Cahit Altunay bu hususta da şunları söyledi: “Biz göreve geldiğimizde 96 park devraldık. Tamamı bakıma muhtaç durumdaydı ve biz bunların 36’sını tepeden tırnağa revize ettik. Bütün donatıları yenilendi ve yeni ekler yapıldı. Kalan 60 civarındaki park da 3-4 ay içerisinde yenilecek. Bunun yanında 34 adet de yeni park yaptık. Buna 800 dönümlük Sultangazi Kent Ormanı da dahil. İlçemizdeki kişi başına düşen yeşil alan oranı 0.2 metrekare idi. Şu anda 1.8 metrekareye çıkardık. Bu oran AB standartlarında ise 10 metrekaredir. Yeni çalışmalarla beraber bu dönemdeki hedefimiz 5 metrekareye çıkarmaktır.”
Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, konuşmasının ardından toplantıya katılan basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.