Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçime kısa bir süre kala esnafa ve yeni iş kuracaklara kredi müjdesi verdi. Buna göre, 100 bin liralık kredinin 50 bin lirasını devlet verecek.

12 Haziran seçimlerinde son viraja girilirken Başbakan Erdoğan’dan esnafa ve yeni iş kuracaklara sürpriz hibe. Pozitif ayrımcılık yapılacak olan kadınların limiti erkeklere göre 5 bin lira fazla olacak.

Erdoğan,seçime sayılı günler kala ziyaret ettiği esnafa 1 milyar liralık kredi müjdesi verdi.

Toplantının ardından TESK Yönetimi ve illerin oda başkanlarıyla yemek yiyen Başbakan, yarın Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün KOBİ stratejisi ile birlikte 1 milyar liralık kredi paketini açıklayacağını söyledi.

1 HAZİRAN’DA BAŞLAYACAK

Edinilen bilgiye göre 1 Haziran’da başvuruları başlayacak olan yeni paketten sadece ilk kez kredi kullanacak esnaf ve sanatkar ile yeni iş kuracak kişiler yararlanacak. Üst limiti 50 bin lira olan krediler, KOSGEB’in anlaşmalı olduğu bankalardan kullandırılacak. Kredinin yarısı hibe şeklinde verilecek. Yarısı ise esnafın kendisi tarafından üstlenilecek.

Faizin de yarısı yine esnaf tarafından ödenecek. Örneğin kredi yıllık yüzde 12 faizle kullandırılacaksa, faizin yarısını yani yüzde 6’lık bölümünü KOSGEB, yüzde 6’sını da esnaf ödeyecek. Bu krediden işini büyütmek isteyen, iş yerini yenilemek isteyenler yararlanacak.

KOSGEB destekleri genelde yüzde 25 hibe şeklinde verilirken, bu pakette esnaf için hibe bölümü yüzde 50’ye çıkmış oldu.

İLK KEZ İŞ KURACAKLAR

Paketten yararlanacak bir diğer kesim ise yeni iş kuracak olanlar. Bu kesim için kredi limiti 100 bin lira olarak belirlendi. Yine kredinin yarısını KOSGEB hibe olarak verecek.

KADINA POZİTİF AYRIMCILIK

İlk kez kredi kullanacak esnaf ya da yeni iş kuracak kişi kadın ise hem öncelikli olacak hem de limiti diğerlerinden 5 bin lira daha fazla olacak. Böylece esnaf kredisinde kadınlar için limit 55 bin lira; yeni iş kurma limiti ise 105 bin lira olacak.