Ata sporumuz yağlı güreşlerin yeni adresi Sultangazi oldu. Aralarında Kırkpınar’ın ünlü başpehlivanlarının da bulunduğu 300 güreşçi kispetlerini giyerek Sultangazi Cebeci Parkı’nda er meydana çıktı. Pehlivanlar, 13 boyda mücadele ederken, Sultangazi Belediyesi Yağlı Güreşlerinde altın madalyaya uzanan Gökhan Arıcı oldu.

Kırkpınar yağlı güreşleri, Türk'lerin Rumeli'ye ayak basmalarıyla başladı. Rumeli Fatihi olarak anılan Şehzade Süleyman Paşa’nın 1349 yılında başlattığı “Kırkpınar Yağlı Güreşleri” o tarihten itibaren içerisinde kahramanlıklar ve efsaneleri de barındırarak Anadolu’nun bir çok yöresinde devam etti.

300 GÜREŞÇİ TER DÖKTÜ


Ata sporumuz yağlı güreşlerin yeni adresi ise Sultangazi oldu. Aralarında Kırkpınar’ın ünlü başpehlivanlarının da bulunduğu 300 güreşçi kispetlerini giyerek Cebeci Parkı’nda er meydanına çıktı.

Burada bir konuşma yapan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay ise ata sporu güreşin önemine vurgu yaptı. Güreşin insanlar arasında en basit ve doğal bir mücadele şekli olduğunu belirten Altunay, güreşin; insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyledi.

Güreş, birçok spor dalının aksine cesaret, güç ve mertliği taşıdığını ifade eden Başkan Altunay şu açıklamalarda bulundu:

“Ata sporu güreşin gençlerimiz tarafından sahiplenmesi için Sultangazi Belediyesi Yağlı Güreşleri’ni düzenledik. 1970’li yıllara kadar ülkenin en popüler ve sektörel bir sporu olan güreş, ondan sonraki yıllarda bu popülaritesini yavaş yavaş yitirdi. Amacımız milli sporu güreşi yeniden sevdirmek ve gençlerimizin güreş sporunda başarıdan başarıya koşmasını sağlamaktır.”

13 boyda kıyasıya mücadele edilen Sultangazi Belediyesi Yağlı Güreşlerinde Kırkpınar’ın başpehlivanlarından Ahmet Taşçı, Sezgin Yüksel, Gökhan Arıcı ve Ahmet Yavuz’da yeşil sahada ter döktü.

Etkinlikte Kırkpınar Güreşlerinde yıllarca görev alan meydan, kule ve cetvel hakemleri de yer aldı.

Kıyasıya mücadelenin yaşandığı güreşlerde baş pehlivanlık için final müsabakasında Kocaeli Karamürsel bölgesi pehlivanlarından Gökhan Arıcı ile Sezgin Yüksel karşı karşıya geldi.

Zorlu ve çekişmeli geçen final güreşinde altın madalyaya ulaşan isim Gökhan Arıcı oldu.

Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay’dan altın madalyayı alan Gökhan Arıcı yaptığı açıklamada. ‘Galip olan kardeşlik ve centilmenlik oldu’ diye konuştu.

Sultangazi Belediyesi Yağlı Güreşlerinin yeni ağalığına ise işadamı Zeki Özünlü seçildi.