TÜRK şaraplarını dünya markası yapmak için yurt dışında çalışmalar yürüten Wines of Turkey (WOT) ve üreticiler, katıldıkları Londra Uluslararası Şarap Fuarı’ndan 150 ödülle dönerek tarihi bir rekora imza attı.

International Wine Challenge (IWC) 2011, Decanter World Wine Awards ve International Wine & Spirit (IWSC) yarışmalarının sonuçlarına göre Türk şarapları, Londra’da tarih yazdı. Türk şarap üreticilerinin yıllardır devam eden iyileştirme çalışmaları ve WOT’un yurt dışında yaptığı büyük tanıtım atağının etkisiyle sınıf atlayan Türk şaraplarının başarısı bu ödüllerle tescillenmiş oldu.

WOT çatısı altında fuara katılan Doluca, Kavaklıdere, Kayra, Pamukkale, Sevilen, Selendi, Vinkara ve Yazgan, Türkiye’nin eşsiz üzümlerinden yapılmış şaraplarını görücüye çıkardı. Fuarın ilk gününde İngiltere’de düzenlenen International Wine Challenge (IWC) 2011, Decanter World Wine Awards ve International Wine&Spirit (IWSC) yarışmalarının sonuçlarına göre Türk şarapları büyük başarı elde etti. Türk şarapları, Decanter World Wine Awards’tan 67, International Wine Challenge’dan 52 ve International Wine&Spirit Competition’dan 31 ödül kazandı.

WOT ÖRNEK OLDU


Londra Uluslararası Şarap Fuarı’nda Anadolu’daki 7 bin yıllık şarap tarihinden ve 800’ü aşkın yerli üzüm çeşidinden bahseden WOT’un etkinlikleri, dünyanın en büyük ve prestijli şarap yarışmalarından biri olan International Wine Challenge’ın web sitesi, pazara yeni giren ülke için örnek tanıtım kampanyası olarak gösterildi. WOT’un standına gelenler Emir, Narince, Kalecik Karası, Öküzgözü ve Boğazkere üzümlerinden üretilen şaraplar başta olmak üzere yerli ve yabancı kupajlardan yapılan şarapları da tatma fırsatı buldu.

Fuarın ikinci gününde şarap uzmanı Caroline Gilby MW, WOT standında tadımında Türkiye’nin yerli üzümleri hakkındaki bilgilerini ziyaretçilerle paylaştı. Aynı gün dünyanın en büyük şarap yarışması olan IWC Kurucusu ve Başkanı olan Charles Metcalfe de "MasterClass" adı verilen özel bir salonda Türk şaraplarıyla ilgili eğitim verdi. Yoğun katılımın olduğu tadımda şarap uzmanları tadıma katılabilmek için salon dışında kuyruk oluşturdu. Aynı gün içinde Wines of Turkey standını Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyükelçisi Sn. Ünal Çeviköz de ziyaret etti.

Fuarda "International Wine Challenge 2011"de kazanan şarapları da içine alan en iyi Türk şaraplarından seçkiler, ziyaretçilere tadım için sunuldu. Metcalfe, Türkiye’nin Batı Avrupa’nın soylu şarap bölgeleri gibi tarihi üzümlere sahip olduğunu belirterek "Türkiye’de kaliteli şarap üretiminde bir devrim yaşanıyor. Bir şarapsever olarak artık daha çok Türk şarabının İngiltere’de dağıtıldığını ve satıldığını görmek istiyorum" dedi. Fuarın son gününde İsa Bal bu kez de IWSC standında "Türkiye’nin parlayan yıldızları" başlıklı sunumuyla yeni Türk şaraplarının tanıtımını gerçekleştirdi.