Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Remzi Sağlam ve ekibi kongrede, vücutta kesik oluşturmadan böbrek taşlarının lazerle kırılması için geliştirdikleri ve "dünyada ilk olma" niteliği taşıdığını belirttikleri robotu tanıtıma çıkardı.

ABD'li üroloji uzmanlarından yoğun ilgi gören yeni cihaz, kongreye de damgasını vurdu.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Sağlam da, ELMED firması olarak mühendisleriyle böbrek taşlarının kırılması konusunda yeni cihazlar geliştirmeye çalıştıklarını söyledi.
"Böbrek içini hiç kesmeden ve delmeden işlev gören aletlerle böbrek taşlarının lazerle kırıldığını belirten" Sağlam, bu konuda bir adım daha ileri giderek "dünyada ilk defa bir robot geliştirdiklerini ve yeni cihazlarının birkaç ay önce Viyana'da düzenlenen kongrede en iyi çalışma seçildiğini" kaydetti.
Yeni cihazı, diğer tüm cihazlardan ayıran "farkılıklar" konusunda bilgi veren Sağlam, şunları anlattı:

"Bugüne kadar bu 'Fleksibil Üreteroskopi' dediğimiz cihaz, elle kullanılıyordu, doktor yoruluyor, radyasyon alıyor, aletler çabuk bozulabiliyordu. Halbuki yeni geliştirdiğimiz teknikle bu cihazı robota bağlayarak uzaktan kullanıyoruz, doktor yorulmuyor, oturarak ameliyat yapıyor. Cihaz da daha hassas bir şekilde kullanılabiliyor, daha büyük taşlar tedavi edilebiliyor. Böylece hastalar hiç kesilmeden veya vücutlarına delik açılmadan taşlarından kurtulmuş oluyorlar."
Sağlam, Türkiye'de şu an 2 bin 500 üroloji uzmanı olmasına rağmen, yöntemi öğrenmesi zaman aldığından "flexible retroskopi" yöntemini uygulayan doktor sayısının 20-30 kişiyle sınırlı kaldığına dikkati çekerek, bu cihaz sayesinde bu yöntemi kullanabilen uzman sayısının da artabileceğini kaydetti.

"ABD'Lİ DOKTORLARDA HEYECAN YARATTI"


Sağlam, yeni cihazın "dünyada ilk" olduğunu belirterek, "Dünyada bu cihazın benzeri bugüne kadar yok. Daha önce benzerini başka bir yöntemle yapmaya çalıştılar ama başarılı olmamıştı" dedi.

Bu nedenle Avrupalı ve ABD'li doktorların yeni buluştan "çok heyecan duyduklarını" ifade eden Sağlam, kongrede yoğun ilgi gördüklerini ve diğer kongrelere de davet aldıklarını anlattı. Sağlam, "Dünyaca ünlü doktorlar çok ilgi gösterdiler. Hepsi kendi kliniklerine bu robotun bir an önce kurulmasını istediler" diye konuştu.
Ancak cihazı henüz piyasaya çıkarmadıklarını, şu aşamada sadece Ankara'daki hastanelerinde hastalara uyguladıklarını anlatan Sağlam, hastalardan çok olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi.

Prof. Dr. Sağlam, "Bu cihazı almak isteyenlere henüz piyasaya çıkmadığını ve fiyatının belli olmadığını söylüyoruz. Amacımız bunu daha çok kongrede tanıtmak ve belgelerinin tamamlanmasının ardından piyasaya sürebilmek" dedi.

"BU CİHAZIN TÜRKİYE'DEN ÇIKMASINA ŞAŞIRDILAR"


Sağlam, cihazı geliştirmelerinin devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Daha sonra belki kliniklere kurulacak. Gururumuz bu cihazın Türkiye'den çıkmış olması. Dünyaca ünlü ürologlardan biri şunu söyledi: 'Aslında biz böyle bir cihazın ABD veya Avrupa'dan çıkmasını beklerdik ama Türkiye'den çıkması bizim için şaşırtıcı oldu'. Ama biz kendilerine Türkiye'de teknolojinin çok ileriye gittiğini söyledik.
İnşallah ilerde Avrupa ve ABD'de Türk cihazları daha çok kullanılacak. Bu cihaz dünyada bir ilk, bu ilkin Türkiye'den çıkması da bizi mutlu ediyor."

"BİRÇOK YENİLİKLERİ BERABERİNDE GETİRECEK"


Cihazın üretiminde görev yapan mühendis Sinan Kabakçı , 1,5 yıldır bu konu üzerinde çalıştıklarını, cihazı geliştirmeye devam ettiklerini söyledi.
Kabakçı, "Cihaza kongrede büyük ilgi vardı. Yeni bilgiler edindik ve o
bilgiler doğrultusunda cihazı daha geliştireceğiz. Tahmin ediyorum cihaz, birçok
yenilikleri de beraberinde getirecek" diye konuştu.
Kongre sırasında cihazı incelemeye gelen Amerikalı tanınmış üroloji uzmanı Dr. Dean George Assimos da, izlenimlerine göre, cihazın çok yeni, işlevsel ve özgün olduğunu, böbrek taşına ulaşılmasını kolaylaştırdığı gibi, ameliyatları doktorlar açısından daha rahat hale getirdiğini söyledi.
Assimos, cihazın gelecek vaat eden bir teknolojiyi ve birçok potansiyeli içinde barındırdığı izlenimini edindiğini kaydeden Assimos, cihazı denemeyi arzu ettiğini belirtti.

TÜRK FİRMASI ABD PAZARINA GİRDİ


Öte yandan, Prof. Dr. Sağlam, diğer cihazlarını ABD'de satışa çıkarmak için gereken "FTA belgesi"ne artık firma olarak sahip olduklarını belirterek, 3 aydır ABD piyasasına çıktıklarını ve ülkedeki değişik hastanelere 20 civarında cihaz sattıklarını kaydetti.
Sağlam, "ABD doktorları bizim cihazlarımızın ameliyat sırasında ellerini ısıtmamasını beğeniyorlar. Bundan dolayı çok mutluyuz, Amerikalı doktorların 'Türk cihazı kullanıyorum, bunu size de tavsiye ederim' demesi tabi ki bizi mutlu ediyor. Yakında ABD'de bir üniversitesiyle işbirliğine giderek cihazlarımızın burada üretilmesine imkan sağlayacağız" diye konuştu.