Önder Sav'ın Peygamber Efendimize ve Hac ibadetine hakaret içeren sözleri ile skandal rahibe afişinin ardından CHP yine bir skandala daha imza attı. Parti genel merkezinde Erdoğan’ın Hitler’e benzetildiği ve film afişlerinin Başbakan ile bakanlara uyarlandığı kin sergisi açıldı.

Cumhuriyet Bayramı'nda CHP Genel Merkezi'nde tam bir skandala imza atıldı. CHP Gençlik Kolları "AKP Eziyetleri" adlı bir sergi hazırladı. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar ve Fethullah Gülen'e ağır hakaretler içeren sergi, bizzat CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından açıldı.

Cumhuriyet Bayramı'na gölge düşüren "skandal sergide" yer alan resimlerden birinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, faşist lider 'Hitler'e benzetildi. Resmin altında ise "Bir gün gelecek Türklerin daha fazla topraklarını satmadığım için bana kızacaksınız" sözü ve "Adolf Tayyip Hitler" imzası yer aldı. Başka bir resimde ise Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan'ın, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, eski İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu ve Fethullah Gülen'in ağlayan kareleri yer alırken hemen karelerin yanında, "Aşağıda örneği verilen ağlamalardan hangisi sahtedir" sorusu soruldu. Karelerdeki isimlerin her biri ayrı şıkta yer alırken en sona da 'Hepsi' şıkkı yerleştirildi. Skandal fotoğrafı bakan Kılıçdaroğlu da 'Hepsi' şıkkını işaretledi.

EL FOTOĞRAFINDA ÇİRKİN İFADELER

Yine başka bir resimde ise bir insan eli ile bu elin parmakları üzerine yerleştirilmiş Başbakan Erdoğan ile Hüseyin Çelik, Cemil Çiçek, Arınç ve Gülen'in fotoğrafları yer aldı. Üzerinde "Burada tarihi zaferlerle dolu şanlı bir Türk devleti varmış" yazısının olduğu el fotoğrafında, Çelik için, "Bu ordusunu parçalamış", Gülen için "Bu insanları dinsizleştirmiş", Çiçek için "Bu yabancılara pazarlamış", Erdoğan için "Bu babasının malı gibi satmış", Arınç için ise "Hani bana hani bana diye ağlamış" notu düşülmüş.

AFİŞLERE UYARLAMA YAPMIŞLAR!

Başka bir skandal resimde ise dolandırıcılık konusunun işlendiği "Kolpaçino" filminin afişi kullanılmış. Paçino Kardeş'ler diye Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Gülen'in resmi afişe işlenmiş. Afişte Gül'ün adı "Abdullah Kolpaçino" diye Erdoğan'ın adı, R. Tayyip Alpaçino diye yer alırken Gülen için ise "Fethullah Verpaçino" ifadesi konulmuş. Yine başka bir resimde ise "Büyük Vurgun" filminin afişine Erdoğan, Unakıtan, Gül ve Binali Yıldırım'ın resimleri yerleştirilmiş. Erdoğan'ın gözyaşı döktüğü başka bir kare de 'timsah gözlaşı'nın yanına konulmuş ve 'Hangisi daha gerçekçi?" diye soru sorulmuş. Önceki akşam Çankaya Köşkü'nde düzenlenen resepsiyona gitmeyen Kılıçdaroğlu'nun sergideki hakaretlerden herhangi bir rahatsızlık duymadığı dikkat çekti.

SERGİNİN MİMARI SAV'IN GÖZDE İSMİ UMUT TUNÇ

Gözler skandal serginin mimarı CHP Gençlik Kolları Başkanı Umut Tunç'a çevrildi. Sergiyi Kılıçdaroğlu'na gezdiren 22 yaşındaki Umut Tunç kamuoyunun gündemine ilk olarak Baykal'ın istifa ettiği dönemde geldi. O dönem Ankara İl Gençlik Kolları Başkanı olan Tunç, genel başkanlıktan ayrılan Baykal'ın Angora'daki evinin önünde "geri dön" eylemini organize etmişti. Daha sonra Kılıçdaroğlu'na destek açıklaması yapan Tunç, bu desteğin ardından Genel Sekreter Önder Sav tarafından Gençlik Kolları Genel Başkanlığı görevine getirildi.

CHP'NİN HAKARET SİCİLİ!

CHP Genel Merkezi'nde tepki çeken sergi daha önce yaşanan skandal örnekleri akıllara getirdi. Genel Sekreter Önder Sav'ın Elmadağlı partili ile yaptığı Peygamberimize hakaret içiren 'hac' diyalogları tartışmaya neden olmuştu. Anneler Günü ile ilgili bir program için Ankara’nın Elmadağ ilçesine giden CHP Genel Sekreteri Önder Sav, hac ibadetini yapmak istediğini söyleyen Mustafa Ünal’la "Boş ver. Araplara para kaptırma" diyerek alay etmişti. Ünal, hacca gitme ısrarını "Niye? Yaşım 80’e gidiyor. Bir ayağım çukurda" diye sürdürünce Sav da "Bakarsın orda Muhammed bırakmaz seni. Buraya göndermez" karşılığını vermişti.

Yine referandum öncesinde Avcılar Belediyesi de "başörtülü rahibe" skandalına imza atmıştı. Referandum'da hayır kampanyası yürüten CHP'li Avcılar Belediyesi tarafından bilboardlara asılan afişte "Müslüman kadınların rahibe gibi örtünmemesi için evet" şeklinde skandal bir ifadeye yer verilmişti.

HUKUKÇULAR TEPKİLİ

CHP Gençlik Kolları tarafından parti genel merkezinde düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinliğindeki "AKP Eziyetleri" isimli sergiye hukukçulardan sert tepkiler geldi. Hukukçular sergideki resim ve fotoğraflarda 'kişisel hak ve özgürlüklere' saldırı niteliği taşıyan pek suç unsurun bulunduğuna dikkat çektiler.

Kişilik haklarına saldırı

* Eski Başsavcı Reşat Petek: Resimlerde kişilik haklarına hakaret ve tecavüz söz konusu. Vatan hainliği, vatanı satmak, pazarlamak, onur ve haysiyet kırıcı ithamlar isimler değiştirilerek verilse de resimlerden de açıkça ki olduğu tereddütsüz anlaşılıyor.  Hakaret yönünden cezai soruşturma ve  hukuki yönden de tazminat davası açılabilir

Hoş bir tutum değil

* Adalet ve Hukuk Derneği Başkanı Avukat Ayhan Gültekin: İroni tarzında bir sergi yapılmış ancak  burada kişilik haklarına saygı sınırını aşmaması gerekiyor. Bu sergi ise tamamen siyasi bir düşünceyle yapılmış.  Bu durumun hem ceza hem de tazminat hukuku olarak hukukta karşılığı vardır. Hoş bir tutum değil. Tahmin ediyorum sergide adı geçen kişiler de ilgili mercilerde haklarını arayacaklardır.

Kılıçdaroğlu yapmamalı!

* Boğaziçi Avukatlar Derneği Başkanı Bilal Çalışır: Sergide, 'Timsah gözyaşları döküyorlar' gibi kişinin şeref ve saygınlığını zedeleyecek hakaret suçuna neden olacak somut olgular bulunuyor.  Bu noktada Cumhurbaşkanı, Başbakan ve devlet büyükleri burada ayrı değerlendiriliyor. Türk Ceza Kanunu'nun  299. maddesine göre Cumhurbaşkanı'na hakaret suçu işleyenler  1- 4 yıl arasında cezalandırılıyor. Bunu kamuya açık bir şekilde işledikleri ceza altıda bir oranında  arttırılıyor. 125. madde ise kamu görevlisi ve vatandaşa hakaret ile ilgili. Kişi kamu görevlisi ya da dini inançlarından dolayı hakarete uğruyorsa ceza ağırlaştırılıyor. Sayın Kılıçdaroğlu ise bir parti başkanı olarak ise halka karşı sorumluluğu olduğunu unutmamalı.