CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanlığı’nca düzenlenen resepsiyona davet edilip edilmediği sorusuna, “Hayır ikinci resepsiyona herhangi bir davet söz konusu değildir. Genelkurmay Başkanlığı Başbakan’a bağlı. Başbakan’ın, Genelkurmay Başkanı’nı şikayet etmeye hakkı yok” dedi. 29 Ekim resepsiyonuna Başbakan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılmamasının sorulması üzerine ise Kılıçdaroğlu, “Sayın Başbakan diyor ya, ‘Doğru konuşun, samimi konuşun’. Oysa Başbakan, ‘Ben eşimle veya kızımla katılacağım’ demişti. Eşini de, kızını da öyle anlaşılıyor ki, ikna edemedi” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, partisinin Silivri’de düzenlediği ‘Yerel Yönetimler Değerlendirilme Toplantısı’nda basın mensuplarının sorularını şöyle yanıtladı:

Halkla kutlarım demiştim

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı halkla beraber kutlayacağımı söylemiştim. Bunun dışında alternatif başka organların resepsiyon düzenlemeleri bizim ilgi alanımızın tamamen dışında. Muhalefet partisiyiz, iktidar partisi değiliz. Bu konuda tepkiyi verecek olan taraf da iktidar tarafı. Zaten bu konuda tepkiyi de verdiler. Benim düşüncelerim de soruldu. Resepsiyona herkes katılabilir, yani herhangi bir boykot veya buna benzer bir şey olmasını doğru bulmadığımı zaten daha önce söyledim. Biz grubu da serbest bıraktık, arzu eden milletvekilleri katılabilir diye. Dolayısıyla bunu ulusal bir sorun haline getirmenin doğru olacağı kanaatinde değilim.

Başbakan baskıdan yana

Başbakan’ın siyaseti ile benim siyasetim arasında çok fark var. Sayın Başbakan baskıdan yanadır, ben özgürlükten yanayım. Başbakan medya üzerinde baskı kurmaktan yanadır, ben medyanın özgürleşmesinden yanayım. Dolayısıyla taban tabana zıtız. Ben siyaseti halkı kandırmak için değil halka farklı görünüp farklı şeyler söylemek için değil, ben içi dışı bir olan bir insanım. Yüreğimden ne geliyorsa, halka ne söylemek istiyorsam bunu bütün içtenliğimle, samimiyetle söyleyen bir insanım. Bunu Sayın Başbakan’ın anlaması mümkün değil. Ben asla Recep Tayyip Erdoğan olmayacağım. Ben halkın adamıyım. Halkın çıkarlarını savunan bir siyasi liderim.

Kadın-erkek eşit diyemiyor

Kadın erkek eşitliğinde nereye geldiğimizi biliyorsunuz. 134 ülke arasında 126. sıradayız. 87 yılda daha öndeki sıralardan AKP hükümetiyle birlikte gerilere itilmişiz. Başbakan çıkıp ‘Kadın erkek eşit değildir’ diyor. Dili varmıyor kadın erkek eşitliğinden bahsetmeye. Sonra da, ‘Ben fiziksel olarak eşit değil diyorum’ diyor. Nasıl Başbakanlık yapıyor bu insan. İnsanların genleri farklı zaten, her insan farklı. Bu kadar bilgisiz bir insan ülkeyi yönetiyor.

Yeni anlayışla halka gidiyoruz

Yeni bir yönetimiz. Yeni yönetimin, yeni bir anlayışla, yeni bir çabayla daha fazla halka gitmesini istiyoruz. Düşüncelerimizi projelerimizi halka daha iyi anlatmak istiyoruz. Yeni CHP’den kast ettiğimiz bu. Biz tabi ki tarihimizle köklerimizle gurur duyuyoruz. Onlar, ayrılmaz düşüncelerimiz, ayrılmaz varlığımız. (Önder Sav’ın Genel Sekreterlik görevinden alınıp alınmayacağı sorusu üzerine) Çarşamba günü Parti Meclisi toplanacak, perşembe günü hep beraber öğreneceksiniz.