Memleketi Zara'ya gelen Soluk, Zara Bal Üreticileri Birliğini ziyaret etti. Basında Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi kapsamındaki çalışmaların durdurulduğu yönünde haberlerin çıktığına değinen Soluk, herhangi bir aksama olmadığını, hızlı tren çalışmalarının Yerköy tarafından başladığını, Sivas yönüne devam ettiğini kaydetti.

Soluk, ''Şimdi de Yıldızeli'nin batısından Yavu arasında yer yer tünel çalışmalarımız devam ediyor. Herhangi bir aksayan bir şey yok. Bu etaptan sonra da Yerköy-Elmadağ arası var. Elmadağ'da biraz sıkıntı var. Bunun için de yeni bir proje çalışması var. Proje çalışması 2011 yılının ilk yarısında tamamlanacak'' dedi.

Hızlı tren projesi tamamlandığında Sivas'tan Ankara'ya 3,5 saatte gidilebileceğini ifade eden Soluk, ''Ankara-Eskişehir ayağı çalışmaları devam ediyor. Eskişehir-Sivas ayağı tamamlandıktan sonra artık Sivas-İstanbul 5,5-6 saat gibi bir mesafede hızlı trenle gayet lüks bir yolculukla gidilip gelinecek'' diye konuştu.

ANKARA-KONYA YÜKSEK HIZLI TREN TEST SÜRÜŞLERİ ARALIK AYINDA

''Kısmet olursa bu sene Aralık ayında Ankara-Konya yüksek hızlı tren test sürüşleri başlayacak'' diyen Soluk, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın hafta başında çalışmaları denetleyeceğini söyledi. Soluk, şunları kaydetti:

''Eskiden yurdu demir ağlarla ördük derken, şimdi de Anadolu çelik raylarla yeniden örülmeye başladı. Bu proje devam ederse Bakü-Tiflis-Kars demir yolu bağlantısı sağlandığında Pekin'den Türkiye'ye, Türkiye'den kesintisiz olarak Londra'ya demir yolu bağlantımız olmuş olacak. Diğer taraftan İslamabad, Tahran'dan gelen tren, direkt Londra'ya, Şam tarafına Anadolu'yu kat ederek geçecek. Bunlar medeniyet demektir, zenginlik demektir. Halil Rıfat Paşa'nın çok güzel bir sözü var, 'Gidemediğin yer senin değildir', çok güzel bir söz, yerinde söylenilmiş bir söz. İnşallah bu altyapılar oldukça Sivas bir defa kamuoyu itibariyle merkezi bir yerde olacak. Bakıyorsunuz kuzey-güney bağlantısının merkezinde, Doğu-Batı bağlantısının merkezinde.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Divriği ziyaretine de değinen Soluk, Erdoğan'ın Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nın korunması, Divriği konaklarının turizme kazandırılması, Sivas'tan Divriği'ye de yeni bir yol yapılması talimatı verdiğini ifade ederek, ''Şu anda Sivas, Karayün, Celalli, Sincan güzergahına yeniden yol yapılıyor. Kangal-Çetinkaya yolunu iptal etmiyor, fakat daha iyi bir standartta yine bir yol yapılıyor. Bir de Zara üzerinden Bolucan'dan Divriği'ye yol çalışması da devam ediyor'' dedi.

NURİ DEMİRAĞ'IN İSMİ SİVAS HAVAALANI'NDA YAŞATILACAK

Ülke için hizmet edenlere sahip çıkılması gerektiğini anlatan Soluk, geçen sene Sivas'ta bir kavşağa Halil Rıfa Paşa ismini verdiklerini belirterek, Türkiye'de sivil havacılığın önemli isimlerinden ve Türkiye Cumhuriyeti demiryolları inşaatının ilk müteahhitlerinden olan Nuri Demirağ'ın isminin verildiğini söyledi.

Demirağ'ın isminin Divriği'deki meslek yüksek okula da verildiğini ifade eden Soluk, Sivas Havaalanı'nın isminin ''Nuri Demirağ'' olması yönünde taleplerin geldiğini, havaalanına sadece ''Nuri Demirağ'' ismi verilmesine pek sıcak bakmadıklarını belirterek, ''Şahıs kimliği, Sivas kimliğinin önüne geçmesin istedik. Londra Havaalanı, Berlin Havaalanı denildiğinde şehir ismi anlaşılırken, Nuri Demirağ Havaalanı denildiğinde herkes birbirinin yüzüne bakacak. Sayın Başbakanımız talimat verdiler, geçmişte ülkemize hizmet edenlerin isimleri verilecek, Sivas Havaalanı'na da Sivas Nuri Demirağ Havaalanı isminin verilmesini istedi. Bakanlık olarak gerekli işlemler başlatıldı. Meclisin ve Cumhurbaşkanımızın da onayından geçerek isim resmi olarak 'Sivas Nuri Demirağ Havaalanı' olarak geçmiştir'' diye konuştu.