Yeni Umut Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Yazarı Şükrü Demir, eski kaymakam Ferhat Çağlar’ın Gaziosmanpaşa Kaymakamlık görevine geldiği günden beri yaptığı icraatların yanlışlığını kamu oyuna aktarma görevini yaparken, dönemin kaymakamı Ferhat Çağlar, Şükrü Demir hakkında basın yoluyla hakaret ettiği gerekçesi ile şikayetçi olmuş ve açılan dava sonucunda, Şükrü Demir 11 Ekim tarihinde görülen 14. duruşma sonunda beraat etmiştir.

Dönemin Kaymakamı Ferhat Çağlar, Ekim 2006 kararnamesiyle Gaziosmanpaşa Kaymakamlık görevine atanmış, göreve geldikten sonra, makam odasının tadilatının kim tarafından yaptırıldığını hatırlamadığını söylemiş, protokol merdiven altının büfeye çevrilmesi çalışmalarının ve kömür ihalesinde yaşanan olaylar, Yeni Umut Gazetesi tarafından araştırılarak kamuoyuna duyurduğu haberlerde, yazar Şükrü Demir “Gaziosmanpaşa kimsenin çiftliği değildir”, “Kaymak büfe”, “Kaymakam Alzheimer hastası mı?”, “Gaziosmanpaşa Belediye Başkanlığı Makam odası güzelleştirme derneği mi?” başlıklarla haberler yapmıştı.

Bu haberler üzerine Ferhat Çağlar, yazar Şükrü Demir hakkında “basın yoluyla hakaret” edildiği gerekçesiyle şikayette bulunmuş, 14.05.2007 tarihli Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Savcılığının iddianamesiyle dava açılmış, yaklaşık 3,5 yıl süren dava sonrasında yazar Demir beraat etti.

Dava konusu yazılar hakkında bilirkişilik yapan Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kemal Yıldız, eleştiri yapmak hakkı, pozitif kaynağını 1982 Anayasasının 26. maddesinde bulunan düşünce özgürlüğünün doğal bir kısmını oluşturmaktadır. Bu hak, yalnız belirli olayları açıklamayı içermeyip, bunun yanında söz konusu beyanlarda belirtilen olaylarda adı gecen kişilerin tutum ve davranışları hakkında bir değer hükmünü de içerir. Eleştiri hakkının kullanılması açısından belirlenmesi gereken en önemli husus, bu hakkın sınırının ne olacağıdır ki, eleştiri bir övgü olmadığına göre, normal ifadelere nazaran zorunlu olarak sert ve haşin olacaktır diyerek “davaya konu gazete yazılarındaki ifadeler, ‘eleştiri hakkı’ hukuka uygunluk nedeni kapsamında olduklarından bu ifadelerin hakaret suçunu oluşturduğundan söz etmek mümkün değildir” demiştir.

Gaziosmanpaşa 2. Asliye Ceza Mahkemesi görülen dava sonunda “her ne kadar sanık hakkında basın yoluyla hakaret suçundan kamu davası açılmış ise de söz konusu yazılardaki ifadelerin hakaret suçunu oluşturmayacağı anlaşılmış olmakla sanığın beraatına karar verilmiştir” dedi.

Yazar Şükrü Demir, yaptığı açıklamada, meslek hayatının 21. yılının içinde olduğunu, bu zamana kadar günlük basın ve TV’ler dahil gazetecilik mesleğini yaparken Samsun, İstanbul, Amasya illeri başta olmak üzere Türkiye’nin bir çok yerinden yaptığı haberlerden dolayı hakkında yaklaşık 59 soruşturma açılmış, bunların bir kısmı savcılık tarafından takipsizlik veya görevsizlik verirken büyük kısmında davalar açılmış ve savcılık kararlarıyla birlikte 56 davadan beraat ettiğini 3 davanın ise ikisi İstanbul’da ve diğeri Amasya’da olmak kaydıyla hala devam ettiğini belirtti. Şükrü Demir, bir gazeteci olarak kamu görevi yaptıklarını ve kamu vicdanını rahatsız etmeden, cesurca haberleri yapmaya ve yorumlamaya devam edeceğini söyledi.

Yeni Umut Gazetesinin yapmış olduğu bu haberler sonrasında, haberler ulusal basında da yer almış ve Ferhat Çağlar hakkında dava açılmıştı. Bu davalar sonucunda Çağlar’a, İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi ihaleye fesat karıştırmak sucundan 10 ay hapis cezası vermiş ve hükmün açıklanmasını geriye bırakarak 5 yıl denetim süresine tabi tutmuştu, ayrıca irtikap sucundan beraat etmişti.