"Ulusa Sesleniş" konuşması yapan Başbakan Erdoğan, emeklilere yapılan zam için, "gönül elbette daha fazlasını verebilmeyi istiyor, ancak hükümet olarak biz sadece bugünleri değil, yarınları da düşünmek zorundayız" dedi. İstanbul depremi konusuna da değinen Erdoğan, vatandaşlardan muhtemel deprem senaryolarına itibar etmemelerini, resmi kayanklardan yapılacak olan açıklamalara kulak vermelerini istedi.

Erdoğan, televizyonlarda yayımlanan "Ulusa Sesleniş" konuşmasında, Türkiye'nin geçirdiği büyük değişimin heyecanını vatandaşlarla paylaşmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Erdoğan, sadece gençlerin değil, bu ülkenin bütün insanlarının kendileri için çok değerli olduğunu vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Emeklilerimizi hayat pahalılığından korumak, enflasyona ezdirmemek için büyük gayret gösterdik, büyük gayret gösteriyoruz. Ekim ayı içinde bildiğiniz gibi emeklilerimizin maaşlarında önümüzdeki yıl yapılacak artış oranlarını belirledik. Yani 1 Ocak 2011'en geçerli olmak üzere en düşük aylıklara en az 60 Türk Lirası olmak üzere yüzde 4 oranında artış yapıyoruz.

En düşük aylıklı Bağ-Kur tarım emeklimizin maaşı Ocak ayı itibariyle 371 TL'den 434 TL'ye, Temmuz ayında 451 TL'ye yükseliyor. En düşük aylıklı SSK tarım emeklimizin 492 TL olan maaşı, Ocak ayında 555 TL'ye, Temmuz ayında da 577 TL'ye yükseliyor. Bağ-Kur esnaf emeklisinin 511 TL olan maaşı Ocak'ta 574 TL'ye, Temmuz'da da 597 TL'ye ulaşıyor. SSK işçi emeklisinin en düşük aylığı da Ocak ayında 648 TL'den 710 TL'ye, Temmuz ayında da 739 TL seviyesine yükseliyor. Bu rakamlar, bütçe gerçeklerimizle ve orta vadeli programımızla uyumlu, bütçe dengeleri ve imkanları hesaplanarak belirlenmiş rakamlar."

"GÖNÜL ELBETTE DAHA FAZLA VERMEK İSTER"

"Gönül elbette daha fazlasını verebilmeyi istiyor, emeklilerimiz, çalışanlarımız elbette çok daha fazlasını hak ediyor" diyen Erdoğan,şöyle konuştu:

"Ancak Hükümet olarak biz, sadece bugünleri değil, yarınları da düşünmek zorundayız. Bugün gerçekçi olmaz, ayağımızı yorganımıza göre uzatmazsak, yarın elimizdekinden de olabiliriz. Biz sizlere, popülizme tevessül etmeyeceğimize dair söz verdik, biz sizleri aldatamayız, yarın maaşını veremeyen veyahut da cebindeki paranın satın alma gücü tamamen yok olmuş bir ücret politikası istemiyoruz.

"ERDOĞAN'DAN DEPREM MESAJI"

Erdoğan, Türkiye'nin bir yandan geçmişten gelen problemlerini çözüme kavuştururken, bir yandan da geçmişten aldığı derslerle mutlu ve müreffeh geleceğini inşa ettiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Yakın geçmişte yaşadığımız pek çok acı tecrübeden de biliyoruz ki bazen beklenmedik kırılmalar, yaşanan doğal afet ve felaketler, şartları bir anda değiştirebiliyor. İşte Pakistan bugün bunu yaşıyor. Bizler de biliyorsunuz; yakın geçmişte çok büyük deprem felaketleri yaşadık, bunun acısıyla sarsıldık. Allah o günleri hiçbir millete bir daha yaşatmasın. Ancak bu gerçekle yaşamayı da öğrenmemiz, bu beklenmedik durumlara da önceden hazırlanmamız gerekiyor.

Yapılan bu toplantıda, muhtemel bir Marmara Depremi başta olmak üzere, ülkemizin karşı karşıya olduğu doğal afet riskleri tek tek değerlendirilerek, alınan ve alınması gereken tedbirler ayrıntılı bir şekilde masaya yatırıldı. Bu çerçevede, mevcut risk verilerinin derlenmesi, buna uygun risk haritalarının çıkartılması çalışmalarını gözden geçirdik.

Bu veriler ışığında, gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve somut tedbirlerin alınması ve çalışmaların hızlandırılması noktasında mutabık kalındı. Mart ayında yapacağımız toplantıda, alınan bu kararların gerçekleşme durumunu ayrıca takip edeceğiz.

Ayrıca yine bu toplantıda, kamuoyumuzun muhtemel deprem riskleri konusunda bilinçlendirilmesi ve doğru bilgilendirilmesi için daha etkin çalışmalar yapma kararı da aldık. Bu vesileyle sizlerden ricam; başta İstanbul'la ilgili olmak üzere, zaman zaman gündeme getirilen muhtemel deprem senaryolarına itibar etmeyip, yetkili resmi kaynaklardan yapılacak açıklamalara kulak vermenizdir."