Yüksek Seçim Kurulu'nun BDP'nin desteklediği 12 ismin adaylıklarını veto etmesinin ardından başlayan tartışma sürüyor.

Dün TBMM'nin olağanüstü toplantıya çağrılması yönünde çıkışıyla gündeme oturan CHP lider Kemal Kılıçdaroğlu, bugün de 2002 seçimleri önce YSK'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın için verdiği veto kararını hatırlattı ve BDP'ye destek verdi:

"Biz, nasıl Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı parlamentoya taşıdıysak, demokrasinin gereği olarak bunu yaptıysak, aynı şeyi diğerleri için de yapacağız."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim için hazırladığı ekonomi çalışmasını açıkladı. Kılıçdaroğlu ayrıntıları vermedi ancak veriler konusunda iddialı olduklarını söyledi. Ekonominin uluslararası rekabet gücünü arttıracaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

"Ekonomi de kendi iç dinamikleri olan güçlü, istihdam yaratabilen bir ekonomi yaratma amacındayız. Büyüme hızı olarak yüzde 7'yi belirledik. Makro dengelerinin neler olduğu bu iki kitapçığımızda var. CHP dışında hiçbir parti makro dengeleri hazırlamış değildir. Biz hazırladık ve daha iyidir derse onlarla tartışırız"

Kılıçdaroğlu, BDP vetonusunun ardından yaşanan protestoları ise şöyle değerlendirdi:

"ERDOĞAN İÇİN DE ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK"


YSK'nın ''eksik evrak gelirse sorunu aşabiliriz'' yönündeki açıklaması bizim açımızdan da gayet olumlu.

Sorun aşılamıyorsa dün söylediğimiz yerdeyiz. Nasıl ki ''Erdoğan seçime katılamaz'' dendiğinde anayasa maddesi değişsin diye elimizden geleni yaptıysak diğerleri için de yapacağız.

YSK'nın 12 bağımsız milletvekili hakkında verdiği karar sonrası yaptığı Meclis toplansın çağrısına Ak Parti'den gelen eleştirilerin hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Bizim araçlar da taşlandı, bir seçim büromuza da molotof kokteyli atıldı. Şiddete hiçbir zaman destek vermedik. Şiddet ve terör istemiyoruz."

AK PARTİ'YE POPÜLİZM CEVABI

'Seçim barajını ve BDP'nin veto edilmesine yol açan düzenlemeleri değiştirelim' önerilerine AK Parti'den gelen eleştirilere ise şöyle yanıt verdi:

"Benim yaptığım açıklamanın popülizm olarak algılanmasını anlamıyoruz. Biz Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis'e girmesine yardım ederken popülizm mi yaptık? Demokrasiden ve vatandaştan korkmayacağız. Bütün bu sorunların nedeni 12 Eylül Anayasası'nda bulunan yüzde 10 seçim barajıdır. Bu barajı kaldıralım. Biz bunu seçimlerden önce söyledik. Yüzde 10 barajı ile milletin hakkında hırsızlık yapılmaktadır. Bunun popülizm ile ilgisi yoktur.

SEÇİM LİSTESİNDE OLMAYANLAR TOPLANAMAZ İDDİASI


Milletvekilleri hala milletvekilidir. Yeni vekiller seçilip yemin edene kadar da görevleri sürmektedir. Yarın savaş çıksa ya da Türkiye ile ilgili önemli bir akarar alınması gerekince bu Meclis toplanmayacak mı? Şimdi onların çoğu listede yok, küseceklerdir gibi bir düşünce onlara haksızlık yapmamıza neden olur.