KARTEPE'DE SEL SULARINA KAPILAN KAMYONDAKİ KİŞİNİN CESEDİNE ULAŞILDI

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde sel sularına kapılan kamyonda bulunan kişinin cesedine ulaşıldı.

Alınan bilgiye göre, Kartepe ilçesi Arslanbey mevkisindeki Orta Mahalle Fatih Caddesi'nde sel sularının Fındıksuyu Deresi'ne sürüklediği 41 NL 609 plakalı kamyonda bulunan Erol Ay'ın cesedi olay yerinden yaklaşık 700 metre aşağıda vatandaşlarca bulundu.

İhbar üzerine olay yerine gelen Afet Acil Durum Müdürlüğü ekipleri cesedi bulunduğu yerden çıkarttı.

Polisin olay yerindeki incelemelerinin ardından ceset, asri mezarlık morguna kaldırıldı.

Bu arada, cesedi bulan Seçkin Eker, sel sularının çekilmesinin ardından arama çalışmalarına başladıklarını ve ağaçların arasında cesedi bulduklarını söyledi.

Arslanbey mevkisindeki taş ocaklarının önünde yapılan istinat duvarının yıkılması sonucunda sel sularının sürüklediği kamyonda bulunan sürücü İlhami Nemli kendi çabalarıyla dereden çıkmayı başarmış, Erol Ay ise sel sularında kaybolmuştu.

YOĞUN YAĞIŞ NEDENİYLE MEYDANA GELEN SEL BASKININDA BAZI EVLER HASAR GÖRDÜ, BU EVLERDE YAŞAYAN VATANDAŞLAR TAHLİYE EDİLDİ

Şile'nin Ağva Mahallesi'nde yoğun yağış nedeniyle meydana gelen sel baskınında bazı evler hasar gördü, bu evlerdeki vatandaşlar tahliye edildi.

Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sabah 04.00-05.00 saatleri arasındaki yoğun yağışın ardından dere seviyesindeki yükselme sonucu Ağva Mahallesi'nde özellikle Göksu Deresi girişindeki kısımlarda ciddi bir taşkının yaşandığını söyledi.

Yeşilçay Derisi'nde aynı sorunun yoğun şekilde yaşandığını ve her iki noktada tahliye işlemlerini başlattıklarını anlatan Tabakoğlu, tahliye işlemlerinin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Kıyı Kurtarma ekiplerince gerçekleştirildiğini belirtti.

Bu tahliyeler yapıldıktan sonra evleri tahrip olan, su altında kalan vatandaşları İstanbul Şile Kanan İlköğretim Okulunda barındırdıklarını ifade eden Tabakoğlu, vatandaşların yemek ve barınma ihtiyaçlarını çözdüklerini, bu konuda Kızılayın bir destek ekibi gönderdiğini, İstanbul Büyükşehir ve Şile belediyelerinin gerekli müdahaleleri yaptığını bildirdi.

Tabakoğlu, yağışın devam etmemesi neticesinde sel baskınının daha ciddi zararlara sebebiyet vermediğini, ancak maddi zararın bulunduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

''Batan ve denize sürüklenen tekneler var. 20 adet evin tamamen hasar gördüğünü, 20-30 adet evin de nispeten tamir edilmek suretiyle hasarının giderileceğini tespit ettik. Ağva'nın girişinde Roman vatandaşların oturduğu bölge yoğun olarak zarar gören bölgelerden biri. Zaten 2011 yılı içinde TOKİ ile o bölgede bir dönüşüm projemize başlayacağız, ama bundan sonraki süreçte hemşehrilerimizin kış koşullarını düşünmek durumundayız. Onunla ilgili çalışmalarımız ve onları kışa hazırlama mecburiyetimiz var.

Şimdilik yapacağımız, hasar sonrası acil tedbirlerimiz, öncelikli olan ihtiyaçları telafi etmek, sonra da kalıcı çözümler üretmek.''

Vatandaşların, üç gün okulda barınacağını, daha sonra Belediyeye ait bir mekanda misafir edileceklerini ifade eden Tabakoğlu, sonra da daha kalıcı, bir yıl idame edecekleri bir alanda çözüm üretmeye çalışacaklarını söyledi. Tabakoğlu, ''250 kişilik, yoğun şekilde mağdur olan vatandaşımız var. Bunların yarısı çocuk. Ağva merkezdeki birçok binanın alt katında maddi hasarlar var. Vatandaşlara temizleme ve su çekme konusunda yardımcı oluyoruz. Şu an için sorun yok. Hava muhalefeti daha iyi bir havaya doğru dönüyor. Bu da şunu gösteriyor Ağva her zaman yoğun su baskını olan bir yer'' diye konuştu.

KARAMÜRSEL'DE, FOTOĞRAF ÇEKTİRMEK İSTERKEN, TOPRAK KAYMASI SONUCU ANNE VE BABASIYLA DEREYE DÜŞEN 4 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUĞU SULARA KAPILARAK KAYBOLDU

Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde, fotoğraf çektirmek isterken, toprak kayması sonucu anne ve babasıyla dereye düşen 4 yaşındaki kız çocuğu sulara kapılarak kayboldu.

Alınan bilgiye göre, İzmit'ten Karamürsel'deki Başdeğirmen Alabalık Tesisleri'ne kahvaltıya giden Çağdaş ve Berat İnaltay çifti ile çocukları Onay İnaltay, kahvaltının ardından tesiste gezintiye çıktı.

Tesisten geçen derenin kenarında fotoğraf çektirmek isteyen baba Çağdaş ve anne Berat İnaltay ile çocukları Onay İnaltay toğrağın kayması sonucu dereye düştü.

Aşırı yağışlar nedeniyle debisi yükselmiş olan dereden Çağdaş ve Berat İnaltay çifti çıkarken, 4 yaşındaki kızları suda kayboldu.

Olay yerine giden itfaiye ve sivil savunma ekiplerinin çocuğu arama çalışmaları devam ediyor.

TÜPLERİ DENİZE YAYILDI

Gölcük ilçesi İhsaniye Asardere mevkisinde İpragaz'a ait tüp deposunun duvarı aşırı yağış sonucu oluşan sel suları nedeniyle yıkıldı. Sel sularının sürüklediği çok sayıda sanayi ve mutfak tüpleri denize yayıldı.

Balıkçılar tarafından denizden toplanan ve dolu olduğu öğrenilen tüpler kıyıdaki İpragaz görevlilerine teslim ediliyor.

Körfez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Sedat Pek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balığa çıkacakları sırada sel sularının denize onlarca tüp getirdiğini gördüklerini söyledi.

''Biz de insaniyet namına kooperatifteki arkadaşlarımızla tüpleri toplamaya başladık'' diyen Pek, ''Topladığımız tüpleri görevlilere teslim ediyoruz. Hem denizin temizliği için hem de firmaya iyilik olsun diye yardımcı oluyoruz. Yaklaşık 7 bin adet olduğu söyleniyor. Şu ana kadar yaklaşık 150 tüpü denizden çıkardık'' şeklinde konuştu.

GÖLCÜK'TE HEYELAN

Bu arada, Gölcük'e bağlı Hasaneyn ve Nushetiye köylerinde aşırı yağış sonucu heyelan meydana geldi. Heyelanda Hüseyin Tutkun ve Mustafa Balkaya'ya ait evler ile İsa Akyol'a ait ahırda maddi hasar meydana geldi.

Gölcük, Başiskele ve Kandıra'daki bazı köy yollarında çökmelerin olduğu ve elektrik direklerinin devrildiği belirtildi.

KARTEPE'DE AŞIRI YAĞIŞ SONUCU OLUŞAN SELE KAPILAN KAMYONETTE BULUNAN 2 KİŞİDEN BİRİ KAYBOLDU, DİĞERİ İSE HASTANEYE KALDIRILDI

Kocaeli'de aşırı yağış sonucu oluşan sele kapılan kamyonette bulunan 2 kişiden biri kayboldu, boğulma tehlikesi geçiren diğer kişi ise hastaneye kaldırıldı.

Kent genelinde önceki gün başlayan ve aralıklarla devam eden sağanak hayatı olumsuz etkiliyor. Kartepe ilçesi Arslanbey mevkisindeki taş ocaklarının önünde yapılan istinat duvarı sel suları nedeniyle yıkıldı.

Bu sırada, Orta Mahalle Fatih Caddesi'nde seyir halinde bulunan İlhami Nemli idaresindeki 41 NL 609 plakalı kamyon, sel sularına kapıldı.

Fındıksuyu Deresi'ne sürüklenen kamyonun sürücüsü Nemli, kendi imkanıyla dereden çıkmayı başardı. Kamyonda bulunan evli ve 2 çocuk babası Erol Ay ise sel sularında kayboldu. Boğulma tehlikesi geçiren Nemli, Kocaeli Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve sivil savunma ekiplerinin Erol Ay'ı arama çalışmaları devam ediyor.

Başiskele'nin Üçevler Mahallesi'nde bulunan Örnek Sitesi'ndeki müstakil ev ve işyerleri de sel suları altında kaldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına bağlı ekipler, zodyak botlarla mahsur kalan vatandaşları kurtardı.

Gölcük İhsaniye Deresi'nin taşması sonucu ise çevredeki ev ve işyerleri su baskınına uğradı. İtfaiye ekipleri, mahsur kalan vatandaşları botlarla kurtarırken, bölgede çok sayıda vatandaşın kurtarılmayı beklediği öğrenildi.

Yeniköy Sepetlipınar Mahallesi Osman Öcal Caddesi'nde de Karınca Deresi üzerindeki köprü aşırı yağış nedeniyle çöktü.

Kandıra'da ise Namazgah ve Selce derelerinin taşması sonucu evlerinde mahsur kalanlar, Kandıra Belediyesi ve İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi ekiplerince iş makineleriyle kurtarıldı.

Orhan Mahallesi'ndeki Selce Deresi'nin taşması sonucu ise Ağva-İstanbul karayolu bir süre ulaşıma kapandı.

Öte yandan, Namazgah Deresi'nin taşmasıyla da Kandıra pazar yeri ile terminal su altında kaldı.

İSTANBUL'DA SAĞANAK VE FIRTINA

İstanbul'da etkili olan sağanak ve şiddetli rüzgar nedeniyle kazalar ve su baskınları yaşanırken, fırtınanın etkisiyle devrilen ağaçlar çevrede maddi hasara yol açtı.

Yağışların yer yer etkili olduğu bölgelerde küçük çaplı trafik kazaları meydana gelirken, itfaiye ekipleri yol kenarlarında devrilme ihtimali olan ağaçları keserek olası kazaları önlemeye çalıştı.

Esenler'de, 34 A 5563 plakalı polis aracı yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda hakimiyetini kaybederek kaldırıma çarptı. Meydana gelen olaylarda can kaybı ve yaralanma olmadı.

Kazalar nedeniyle trafikte zaman zaman uzun kuyruklar oluştu.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde, yağmurdan kayganlaşan yol ve şiddetli rüzgar nedeniyle dün gece Yunus Gündoğdu yönetimindeki 34 DU 7571 plakalı tırın üzerinden yola devrilen konteyner, olumsuz hava koşulları nedeniyle hala kaldırılamadı.

Yürüyüş yolundaki konteynerin, havanın normalleşmesinin ardından kaldırılacağı öğrenildi.

Bu arada, Vatan ve Bağdat caddelerinde yapılması öngörülen Cumhuriyet Bayramı resmi geçit törenleri de devam eden şiddetli rüzgar ve yağmur nedeniyle 31 Ekim Pazar gününe ertelenmişti.

BURSA

Alınan bilgiye göre, merkez Osmangazi ilçesine bağlı Panayır Mahallesi'nde çok sayıda ev ve iş yerinin alt katlarını su bastı. Vatandaşlar kendi imkanlarıyla suları dışarı çıkarmaya çalışırken, evlerinde mahsur kalanlar sivil savunma ekiplerinin botları ile tahliye edildi. Bu aileler, geceyi İl Özel İdare Müdürlüğünün misafirhanesinde geçirdi.

Aynı mahallede kurulan kurbanlık hayvan pazarını da su bastı. Yurdun çeşitli yerlerinden Bursa'ya gelen hayvan sahipleri, çok sayıda küçük ve büyükbaş hayvanın hastalandığını, yemlerin zarar gördüğünü söyledi.

Öte yandan, Alacahırka Mahallesi'ndeki Alacahırka Deresi'nin taşması sonucu, çevresindeki 12 ev toprak kayması riskine karşı boşaltıldı. Bu evlerde oturan aileler de yine İl Özel İdare Müdürlüğünün misafirhanesine gönderildi.

AKÇAKOCA'DA DALGA BOYU 5 METRE'YE YÜKSELDİ

Batı Karadeniz bölgesinde şiddetli fırtına yaşamı olumsuz yönde etkilerken, Akçakoca'da dalga boyu 5 metreye yükseldi.

Alınan bilgiye göre, dün akşam saatlerinde, Batı Karadeniz bölgesinde kuzey-batı yönünden esen rüzgar gece yarısından sonra şiddetli fırtınaya dönüştü.

Akçakoca Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, Kuzey batı yönünden esen şiddetli fırtınanın saatte 50 ile 62 kilometre arasında olduğunu bildirdi.

Fırtına nedeniyle Akçakoca'da balıkçılar, balıkçı barınağına gizlenmek zorunda kaldı.

ZONGULDAK'TA RÜZGARIN HIZI SAATTE 40 KİLOMETREYE ULAŞTI, DALGA YÜKSEKLİĞİ 2,5 METREYİ AŞTI

Zonguldak'ta rüzgarın hızı saatte 40 kilometreye ulaştı, dalga yüksekliği de 2,5 metreyi aştı.

Kentte poyrazla etkili olmaya başlayan dalgaların, Zonguldak Limanı'ndaki mendirekleri aşması ürkütücü görüntüler oluşturdu. Kentteki balıkçılar denize açılamadı.

Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, rüzgarın hızının saatte yaklaşık 40 kilometreye ulaştığını, poyrazdan dolayı da dalga yüksekliğinin 2,5 metreyi aştığını bildirdiler.

SAKARYA'DAKİ SAĞANAK YAĞIŞ SONUCU OLUŞAN TOPRAK KAYMASI İSALE HATTININ PATLAMASINA NEDEN OLDU

Sakarya'da etkili olan sağanak sonucu oluşan toprak kayması şehre su sağlayan isale hattının patlamasına neden oldu.

Alınan bilgiye göre, Esentepe'deki ikinci isale hattının bulunduğu alanda sağanak nedeniyle toprak kayması oldu.

Toprak kayması yüzünden şehre su sağlayan isale hattındaki borularda patlama meydana geldi.

Hattın onarılması için Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ADASU) ekipleri onarım çalışması başlattı. Onarım dolayısıyla bazı ilçelere uzun süre su verilemedi.

Öte yandan, Sakarya'nın Arifiye ilçesinde yağış nedeniyle bazı dereler taştı. Dere yatağı yakınında bulunan ev ve tarlaları su bastı.

Fuadiye Köyü Muhtarı Ömer Cansız, su baskınlarının dere yataklarının ve dere üzerindeki köprülerin dar olmasından kaynaklandığını belirtti.

Cansız, köydeki yaklaşık 20 evde ve bazı tarlalarda maddi hasar oluştuğunu anlatarak, yetkililerden kendilerine yardımcı olmalarını beklediklerini söyledi.

VALİ TOPACA: GÖLCÜK'TE TAHMİNİ 500 EV VE İŞ YERİNDE SIKINTIMIZ VAR

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, aşırı yağış nedeniyle 3 ilçenin selden etkilendiğini, sadece Gölcük ilçesinde 500 ev ve iş yerinin su baskınına uğradığını belirtti.

Vali Topaca ve Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, su baskınlarının yaşandığı Gölcük Kavaklı Mahallesi'nde incelemelerde bulundu, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Topaca, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte etkili olan aşırı yağışlar sonucu su baskınlarının yaşandığını söyledi.

''3 ilçemiz selden etkilendi. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Sadece Gölcük'te tahmini 500 ev ve iş yerinde sıkıntımız var'' diyen Topaca, Kartepe'de sel sularına kapılan Erol Ay'ı arama çalışmalarının da devam ettiğini ifade etti.

Vatandaşların maddi zararlarının giderileceğini dile getiren Topaca, ''Bugün hemen vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını karşılayacağız. Evi oturulmayacak durumda olanları ise belediyenin konukevinde ağırlayacağız. Yaralarımızı kısa sürede saracağız'' diye konuştu.