Başbakan Erdoğan, TRT 5 Anadolu Kanalının açılış törenine katıldı, birlik beraberlik mesajları verdi. Türk insanını birbirinden ayırmanın, birbirine hasım etmenin imkansız olduğunu ifade eden Erdoğan, sadece Türkiye'de değil dünyanın en ücra köşelerine kadar hizmet ulaştıklarını söyledi.

TRT 5 Anadolu Kanalının açılış töreninde Anadolu'nun farklı seslerini farklı enstrümanlardan dinlediklerini dile getiren Erdoğan, bağlamanın, sipsinin, şerpenin sesinden Anadolu'nun, Trakya'nın yağmurla ıslanmış topraklarının taze kokusunu bir kez daha yüreklerinde hissettiklerini söyledi. Erdoğan şöyle konuştu:

"Nasıl ki bu toprakların ezgilerini birbirinden ayırmak imkansızsa, nasıl ki bu ülkenin ağıtlarını, şarkılarını, türkülerini birbirinden ayırmak imkansızsa, bu ülkenin insanlarını da birbirinden ayırmak, birbirine hasım eylemek işte o kadar imkansızdır.

Bu toprakları biz şehitlerimizin kanlarıyla olduğu kadar hakla, aşkla, sevdayla yoğurduk.

ERDOĞAN'DAN İLGİNÇ REJİM ÇIKIŞI

Anadolu'nun ortak ideallerle inşa edildiğini söyleyen Erdoğan,  Cumhuriyet'in Çankayalar kadar Bahçesaraylılarında rejimi olduğunu söyledi. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu toprakları biz şehitlerimizin kanlarıyla olduğu kadar hakla, aşkla, sevdayla yoğurduk. 87 yıl önce Cumhuriyeti de işte bu sevdanın, bu aşkın, ortak ideallerimizin üzerine hep birlikte inşa ettik. Cumhuriyet ne kadar Çankayalının rejimiyse, o kadar da Bahçesaraylının rejimidir. Cumhuriyet İstanbul'a, İzmir'e ne kadar yakınsa, Kayseri'ye, Konya'ya, Artvin'e, Tekirdağ'a, Van'a o kadar yakındır. Çünkü Cumhuriyet Trakya'dır, çünkü Cumhuriyet Anadolu'dur.''

AKTİF DIŞ POLİTİKA FELSEFESİ

TRT 5 Anadolu'nun, Türkiye'nin tüm renklerini, tüm seslerini, bütün nefeslerini ahenk içinde toplayacağına ve bir çiçek demeti gibi seyircilerine sunacağına inandığını dile getiren Erdoğan, ''Hazreti Mevlana ne güzel söylemiş; bir pergel gibi tek ayağın Anadolu'da olacak, diğeriyle cümle aleme ulaşacaksın'' dedi.

Son 8 yılda aktif dış politikayla bu felsefeyi yaşatmanın mücadelesi içinde olduklarına vurgu yapan Erdoğan, Türkiye'nin tüm illerine ulaşmak ve herkese hizmet götürmek için gece gündüz koştururken, aynı zamanda dünyanın en ücra köşelerine kadar ulaştıklarını söyledi. Erdoğan, TRT'nin bu görevi zengin bir şekilde icra etmeye başladığını kaydetti.

Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Anadolu'nun, Trakya'nın anaları ağlamasın diye nasıl samimiyetle çırpındıysak; Irak'ın, Afganistan'ın, Sudan'ın, Filistin'in, Gazze'nin anaları ağlamasın diye çırpındık, feryat ettik, sesimizi yükselttik. Türk Kızılayı, Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı, Yunus Emre Enstitüsü ve elbette TRT bizim bu vizyonumuzu paylaşarak, aktif dış politikamızın öncüleri olarak tüm dünyada sesimiz oldu.''

TRT, YEREL KANALLARA TECRÜBESİNİ AKTARACAK

TRT Türk ve TRT Avrasya ile dünyaya Türkçe seslenildiğini, TRT Türkiye ile Arap dünyasına, TRT Şeş ile Kürtçe konuşanlara ulaşıldığını, TRT'nin radyolarının 32 dilde yayın yaptığını belirten Erdoğan, TRT 5 Anadolu ile ''pergelin sabit ucunun daha da güçleneceğini'', yerel yayıncılığa soluk getireceklerini vurguladı. Erdoğan, yerel ve bölgesel televizyonlarla bütünleşmenin mutluluğunu yaşadıklarını da kaydetti.

TRT 5'in özellikle binbir güçlükle yayın hayatını sürdürmeye çalışan yerel televizyonların yayın kalitesinin yükselmesinde rol üstlendiğini dile getiren Erdoğan, TRT'nin bir yandan zengin arşivini Anadolu kanallarıyla paylaşacağını, diğer yandan engin tecrübesini yerel kanalların hizmetine açacağını söyledi.