Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde (AKPM) 28 üyenin imzasıyla sunulan önergede ateşkesin denetlenmesi için komitenin kurulması ve Öcalan'ın siyaset yapabilmesi için adımlar atılması isteniyor.

Yine önergede devlet okullarında Kürtçe öğretilmesi ve seçim barajının düşürülmesi de talepler arasında.

Öte yandan BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan önergeye destek vererek, "Ateşkes çift taraflı olmalı, bütün siyasi tutuklular için genel af çıkarılmalı" dedi.

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen MHP Milletvekilleri Tuğrul Türkeş ve Ertuğrul Kumcuoğlu, bu önerinin Avrupa Konseyi Genel Kurulu'na gelmesinin engellenmesi için Başbakan Erdoğan ve yetkilileri göreve çağırdı.

"KORKUNÇ BİR ŞEY"

Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Türkeş, bu kararın oylanması ve kabul edilmesi durumunda Türkiye'nin nasıl bir manzarayla karşı karşıya kalacağının sorulması üzerine, şöyle konuştu:

"Bu korkunç bir şey. Türkiye Cumhuriyeti çok ciddi, köklü bir devlettir, kendi sorumluluklarını bilir. Kimsenin de TSK'ya böyle uluslararası bir güç tesis edip de denetlemeye hakkı da, haddi de yoktur. Biz bunun için burada dikkat çekiyoruz" dedi.

"KOMİTE KURULSUN HAPİSTEKİLER SİYASET YAPSIN"

"Türkiye’de gelecek seçimler öncesinde güven sağlayıcı önlemler" başlıklı önergede, Öcalan'a siyaset yolunun açılması da var:

"Her iki tarafın da ateşkes tatbik etmesi ve olası ateşkes ihlallerinin tespit ve rapor edilmesini teminen uluslar arası bir araştırma komitesi yaratılması; siyasette aktif olabilmelerini teminen hapishanede olan veya yargılama sürecindeki kişilerin ‘normal’ siyasi faaliyetlerine imkan verecek gerekli adımların atılması; demokrasiyi güçlendirmek için seçim kanunundaki yüzde 10 barajının düşürülmesi; devlet okullarında Kürtçe öğretilmesine başlanması."