İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Filistinlilerin "Yahudi devleti"ni tanıması durumunda yerleşimlerin inşaatında yeni bir moratoryuma gidilebileceğini söyledi.


Netanyahu, Filistinlilerin bazı koşullara uyması durumunda Batı Şeria'daki yerleşim inşaatlarına uygulanan moratoryumu uzatabileceklerini belirtti.

Bu koşulların başında İsrail'in "Yahudi bir ulus devlet" olarak tanınması olduğunu söyleyen İsrail Başbakanı barış görüşmelerini sürdürebilmek için ABD'nin güvenlik dahil çeşitli konularda gündeme getirdiği teklifleri değerlendirdiklerini söyledi.

Netanyahu bir süredir moratoryumun uzatılması yönünde uluslararası kamuoyunun baskısı altındaydı. İsrail Parlamentosu Knesset'te konuşan Başbakan, inşaatlar üzerindeki kısıtlamaları yenilemeye hazır olduğunu ancak Filistinlilerin İsrail'i Yahudilerin vatanı olarak tanıması gerektiğini belirtti. Filistin tarafı bu fikre şiddetle karşı çıkıyor.

Batı Şeria'daki yerleşim inşaatları barış görüşmelerinin geleceği açısından çok önemli. 30 Eylül tarihinde moratoryumun sona ermesinin ardından Filistin tarafı eğer inşaatlar yeniden başlarsa müzakere masasından kalkacağını kesin bir dille ortaya koymuştu.

İsrail'in ortaya koyduğu bu şartlı teklifin Eylül başında başlayan ve bir ay sonra yeniden kesilen görüşmelerde yaşanan çıkmaza bir çözüm bulması olası görünmüyor.